όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

11 λόγοι να αποφύγετε την πιπίλα στο μωρό σας.

Η πιπίλα είναι ένα αξεσουάρ που έχει συνδεθεί με την εικόνα ενός μωρού. Η εικόνα αυτή έχει περάσει αναπόσπαστη και χωρίς κριτική στο υποσυνείδητο των νέων γονέων. Όμως κρύβει κάποιους κινδύνους που είναι σκόπιμο να λάβετε υπόψιν πριν ξεκινήσετε την χρήση της. Ανάμεσα στους μύθους και τις αλήθειες που ακούγονται σχετικά με την χρήση της πιπίλας, εμείς θεωρήσαμε σκόπιμο να σας καταγράψουμε τους λόγους για τους οποίους θα ήταν καλό να την αποφύγετε.Κάθε μωρό βέβαια είναι μοναδικό και οι ανάγκες του διαφέρουν οπότε διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα μπορέσετε να πάρετε εσείς την καλύτερη τελική απόφαση για το πως θα το διαχειριστείτε.

 

 

Η Γεωργία Λεζέ,η μαία μας σε συνεργασία με τους παιδίατρους του all4baby ,σας ενημερώνουν με τα συμπεράσματα από τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία.

 

 

 

Η πιπίλα πρέπει να αποφεύγεται για τους ακόλουθους λόγους:

 

 1. Η χρήση πιπίλας πριν την εγκατάσταση του θηλασμού (6-8 πρώτες εβδομάδες) προκαλεί συχνά σύγχυση θηλών. Αυτό οδηγεί σε άρνηση του θηλασμού από το μωρό σας.
 2. Η χρήση πιπίλας πριν την 4η εβδομάδα της ζωής μειώνει τον αριθμό των γευμάτων και την συνολική διάρκεια του θηλασμού. Αυτόβάζει σε ρίσκο την παραγωγή γάλακτος και την πορεία του θηλασμού.
 3. Οι έρευνες δείχνουν πως η διάρκεια και η επιτυχία του θηλασμού μειώνεται αισθητά με την χρήση πιπίλας.
 4. Η χρήση μπουκαλιών και πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων από μύκητες ή γαστρεντερολογικά προβλήματα λόγω συσσώρευσης μικροβίων.
 5. Η χρήση πιπίλας αυξάνει κατά 50% την εμφάνιση ωτίτιδας στο μωρό σας.
 6. Οι ανωμαλίες διάπλασης των δοντιών είναι συχνότερες με την χρήση μπουκαλιού ή πιπίλας όπως και η τερηδόνα.
 7. Η ανατομία του προσώπου αλλοιώνεται με τους κοπτήρες να προεξέχουν όπως και το βάθος του προσώπου στην κατακόρυφη και οβελιαία διάμετρο.
 8. Η κίνηση της γνάθου είναι μεγαλύτερη αλλά η γωνία του στόματος μικρότερη.
 9. Οι μασητήρες εμφανίζουν μικρότερο εύρος κίνησης και δραστηριότητα.
 10. Η χρήση πιπίλας ΔΕΝ προστατεύει από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Ο θηλασμός και η διατροφή με το εύπεπτο μητρικό γάλα προστατεύει ,δίνοντας την δυνατότητα αφύπνισης σε περίπτωση πνιγμονής του μωρού σας.
 11. Αν χρησιμοποιείται την πιπίλα ως παυσίπονο κατά την διάρκεια ιατρικών πράξεων στο μωρό σας ή επεμβάσεων στον παιδίατρο τότε είναι καλύτερο να γνωρίζετε πως το καλύτερο παυσίπονο στο μωρό σας είναι το γάλα σας και άρα ο απευθείας θηλασμός είναι προτιμητέος.

 

 

Γνωρίζετε ότι μερικά μωράκια πιπιλάνε τον αντίχειρα τους πριν ακόμα γεννηθούν; Κι όμως υπάρχουν σχετικές (και πολύ γλυκιές) εικόνες όπου μωράκια απολαμβάνουν τη διαδικασία στην κοιλιά της μητέρας τους. Αυτό επιβεβαιώνει ότι τα μωρά έχουν ανάγκη το πιπίλισμα. Ο λόγος που το κάνουν είναι γιατί νιώθουν ευχαρίστηση, ηρεμία και ασφάλεια . Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι το έμβρυο ξεκινά θηλαστικές κινήσεις, που δεν σχετίζονται με την λήψη τροφής, από τον 4ο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης.

 

 

Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;

 

Η χρήση μιας πιπίλας είναι μια προσωπική επιλογή. Πολλές μητέρες που θηλάζουν θεωρούν πως δεν τη χρειάζονται, αλλά υπάρχουν και μητέρες που την έχουν βρει χρήσιμη. Αν σχεδιάζετε να θηλάσετε αποκλειστικά, είναι σημαντικό να μην υπονομεύεται η παραγωγή γάλακτος, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού (και η χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο). Πολλά βρέφη που θηλάζουν δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη χρήση πιπίλας, άλλα βρέφη μπορεί να την προτιμήσουν. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιες φορές η χρήση πιπίλας μπορεί να είναι πραγματικά βοηθητική (για παράδειγμα κάποιες μητέρες τη χρησιμοποιούν για να ηρεμεί το μωρό τους ενώ οδηγούν), μείνετε σε αυτή την περιορισμένη και λελογισμένη χρήση της.

 

 

Η πιπίλα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο του στήθους. Γιατί να μην επιλέξετε το αυθεντικό- το στήθος σας! Είστε πηγή θρέψης, ασφάλειας και ικανοποίησης για το μωρό σας, και θα είστε πάντα η πρώτη του επιλογή!

 

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.