όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

H μήτρα στην εγκυμοσύνη

H μήτρα είναι ένα όργανο αχλαδοειδούς σχήματος που βρίσκεται στην προ της εγκυμοσύνης της θέση χαμηλά μέσα στην λεκάνη συνήθως σε πρόσθια και λιγότερο συχνά σε μια οπίσθια κάμψη. Είναι το όργανο που φιλοξενεί το έμβρυο, τον αμνιακό σάκο, το αμνιακό υγρό ,και τον πλακούντα.

Η μήτρα

Πόσο μεγαλώνει η μήτρα στην εγκυμοσύνη;

Η μήτρα πριν την εγκυμοσύνη ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια ενώ η χωρητικότητα της είναι 10ml. Στην εγκυμοσύνη μεγαλώνει σταδιακά τόσο σε όγκο όσο και σε χωρητικότητα ώσπου στο τέλος των 9 μηνών να φτάνει 5λίτρα φυσιολογικά. Η συνολική όμως χωρητικότητα της μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα.

Αντιλαμβάνεστε πως η συνολική χωρητικότητα της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αυξηθεί κατά 500 έως και 1000 φορές  ενώ το βάρος της αγγίζει τα 1100γρ.

Posted in: Η μήτρα

Πώς γίνεται η αύξηση της μάζας της μήτρας;

Η μήτρα, το εξωτερικό τμήμα της οποίας απαρτίζεται κυρίως από λείες μυϊκές ίνες αυξάνει το μέγεθός της μέσω διάτασης των ήδη υπαρχόντων μυϊκών ινών και μέσω της περιορισμένης δημιουργίας νέων.

Το τοίχωμά της ενδυναμώνεται μέσω της αύξησης του μεγέθους των μυϊκών ινών μαζί με μια σημαντική αύξηση του ελαστικού ιστού της.

Στην διάρκεια των πρώτων μηνών  εγκυμοσύνης το σώμα  της μήτρας γίνεται σημαντικά παχύτερο, ενώ αργότερα καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά ακολουθεί και μια φυσιολογική λέπτυνση αυτού. Το συνολικό πάχος των τοιχωμάτων της μήτρας στο τέλος της εγκυμοσύνης φτάνει μόλις το 1 με 2 εκατοστά. Η μήτρα ωστόσο παρουσιάζει αυξημένη πάχυνση στο σημείο που προσφύεται ο πλακούντας.

Οι λεπτές αυτές διαστάσεις , κάνουν ορατές τις κινήσεις του μωρού σας, μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ικανή την ψηλάφηση του πάνω από την κοιλιά σας.

Posted in: Η μήτρα

Τι προκαλεί τις αλλαγές στην μήτρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι αλλαγές στο μέγεθος της μήτρας οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες ανάλογα με την ηλικία κύησης.

Το πρώτο τρίμηνο η έκκριση προγεστερόνης  και οιστρογόνων προκαλεί την πάχυνση των ινών και του τοιχώματος της μήτρας γεγονός που λαμβάνει χώρα ακόμα και σε μία εξωμήτριο κύηση. Ωστόσο είναι διαπιστωμένη η αλλαγή μέσω της αύξησης της μάζας του κυήματος και των παράπλευρων σχηματισμών μιας εγκυμοσύνης  (πλακούντας, αμνιακό υγρό) που συμβαίνει μετά την 12η εβδομάδα.

Posted in: Η μήτρα

Πώς αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος της μήτρας στην εγκυμοσύνη;

Για τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης η μήτρα διατηρεί το αρχικό της σχήμα που μοιάζει με αχλάδι. Με την πρόοδο όμως των εβδομάδων ξεκινά να παίρνει ένα σφαιρικότερο σχήμα που καθορίζεται έως και την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Μετά από το πρώτο τρίμηνο η μήτρα σας αυξάνεται περισσότερο σε ύψος από ότι σε πάχος και γίνεται περισσότερο ωοειδής. Η διάσταση αυτή υποβάλλει την μετακίνηση του εντέρου πλευρικά και την εμφάνισης της μήτρας πλέον στο υπογάστριο καθώς δεν χωράει πλέον μέσα στην πύελο.

 Η μήτρα φτάνει στο ύψος του ήπατος στο τέλος της εγκυμοσύνης, ενώ σταδιακά παίρνει μια ελαφρά κλίση προς τα δεξιά λόγω του σιγμοειδούς κόλον.

Με την αύξηση του μεγέθους της προκαλείται πίεση στους περιφερικούς συνδέσμους αλλά και τους συνδέσμους της μήτρας.

Μετά την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας είναι φυσιολογικό η μάζα της μήτρας να συνθλίβει την αορτή και την κάτω κοίλη φλέβα όταν βρίσκεστε σε ανάσκελη θέση, γεγονός που επιφέρει λιγότερη αιμάτωση από και προς το μωρό σας αλλά και κακή δική σας κυκλοφορία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της οξυγόνωσης και την αντανακλαστική αίσθηση λιποθυμίας ή ζάλης.

Posted in: Η μήτρα

Τι συμβαίνει με τις συσπάσεις της μήτρας ;

Από την 6η -8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης η μήτρα παρουσιάζει συσπάσεις άτακτες και άρρυθμες που εμφανίζονται σε μη προβλέψιμα χρονικά διαστήματα ενώ κρατούν λίγο και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ενόχληση.

Οι συσπάσεις αυτές ονομάζονται Braxton-Hicks. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης με έμφαση στο τελευταίο τρίμηνο, όπου και γίνονται περισσότερο αντιληπτές από τη μητέρα. Στην διάρκεια των τελευταίων 1-2 εβδομάδων της εγκυμοσύνης οι συσπάσεις αυτές γίνονται ακόμα περισσότερες και αποκτούν ρυθμικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των γυναικών που παρουσιάζουν παραπάνω από 12 συσπάσεις σε μια ώρα θα μπουν σε τοκετό μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Posted in: Η μήτρα

Πώς επιτρέπεται η μεταφορά θρεπτικών συστατικών από την μήτρα στο μωρό σας;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο μωρό σας γίνεται μέσω της απλής διάχυσης. Η διάχυση αίματος από την μήτρα προς το μωρό σε μια υγιή τελειόμηνη εγκυμοσύνη φτάνει τα 450-650ml το λεπτό.

Η αύξηση της ροής του αίματος διευκολύνεται μέσω της αύξησης της διαμέτρου  και διάτασης των υπεύθυνων για την αιμάτωσή της αγγείων. Η δράση των ορμονών οιστρογόνα και προγεστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή επίσης. Η αύξηση της μάζας των αγγείων του πλακούντα έχει σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της διαμέτρου τους και τον οχταπλασιασμό του ρυθμού ροής αίματος έως την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Η αρχική αυτή ροή τείνει να μειώνεται αισθητά προς το τέλος της εγκυμοσύνης καθώς οι εβδομάδες προχωρούν.

Posted in: Η μήτρα

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.