όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Κιρσοί στην εγκυμοσύνη

Εισαγωγή

Διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος συμβαίνουν φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη και δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ανωμαλιών των αγγείων όπως οι κιρσοί.

 

κιρσοί

Τι είναι οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες που μπορεί να εμφανιστούν με την μορφή κόκκινων, άχρωμων ή μπλε έντονων φλεβικών διακλαδώσεων και σχετίζονται με την αδυναμία επιστροφής του αίματος από την  περιφερική προς την κεντρική κυκλοφορία.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης στάσης αίματος στην περιφέρεια λόγω της μεταβολής της πίεσης των αρτηριών και φλεβών που εντείνεται με την πρόοδο των εβδομάδων.

Posted in: κιρσοί

Γιατί εμφανίζονται κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μεταβολές που προκαλούνται λόγω της αύξησης της ροής του αίματος και της στάσης αυτού ιδίως στο κάτω μέρος του σώματος, μετά τα μέσα του δευτέρου τριμήνου οδηγούν στην εμφάνιση κιρσών και οιδημάτων στο σώμα που συχνά σχετίζονται και με την θέση του σώματος.

Posted in: κιρσοί

Πότε μπορεί να εμφανιστούν κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Δεν φαίνεται να υπάρχει σαφώς ορισμένο χρονικό διάστημα στην εγκυμοσύνη που μπορεί να εμφανιστούν οι κιρσοί. Ωστόσο το αίτιο πρόκλησης της εμφάνισής τους τείνει να επιδεινώνεται μετά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης σας

Posted in: κιρσοί

Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Τα συνήθη συμπτώματα των κιρσών στην εγκυμοσύνη είναι πόνος στην περιοχή της αλλοίωσης, νυχτερινές κράμπες, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθημα βάρους στα άκρα και διάχυτο άλγος στην περιοχή εμφάνισης.

Posted in: κιρσοί

Που μπορεί να εμφανιστούν οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Στην εγκυμοσύνη οι κιρσοί συνήθως εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια με την μορφή διογκωμένων αγγείων, ωστόσο και η γενετική περιοχή φαίνεται να πλήττεται συχνά με την εμφάνιση κιρσών στο εφήβαιο, τον κόλπο αλλά και την εκβολή αιμορροΐδων.

Posted in: κιρσοί

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης κιρσών στην εγκυμοσύνη;

Η εμφάνιση των κιρσών φαίνεται να έχει και κληρονομικό χαρακτήρα αλλά και να σχετίζεται τόσο με το προηγούμενό σας ιστορικό όσο και με τον αριθμό των κυήσεων σας. Οι πολύτοκες γυναίκες φαίνεται να εμφανίζουν συχνότερα κιρσούς, ενώ η ορθοστατική εργασία επιβαρύνει αρκετά το πρόβλημα. Επίσης η πρόσληψη βάρους άνω των επιτρεπόμενων για την εγκυμοσύνη και τον δείκτη μάζας σώματός σας αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση των κιρσών στην εγκυμοσύνη.

Πολύ περισσότερο η χαρακτηριστική αυτή διεύρυνση των αγγείων εντείνεται με την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή.

Posted in: κιρσοί

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα των κιρσών στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες στην εγκυμοσύνη τα συμπτώματα των κιρσών μπορεί να ελαττωθούν με την χρήση ειδικών καλσόν πίεσης που μειώνουν την συσσώρευση αίματος στα κάτω άκρα.

Συμβουλεύεστε να φοράτε τις κάλτσες αυτές συχνά και σύμφωνα με τις οδηγίες, να κινείστε και να ασκείστε συστηματικά και να αποφύγετε την μεγάλη πρόσληψη βάρους και την καθιστική ζωή που φαίνεται να εντείνουν το πρόβλημα.

Posted in: κιρσοί

Τι πρέπει να προσέχετε σχετικά με τους κιρσούς στην εγκυμοσύνη;

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι κιρσοί δεν είναι επικίνδυνοι για την πορεία και υγεία της εγκυμοσύνης σας όμως δυστυχώς σχετίζονται με αυξημένο ποσοστό εμφάνισης εν τω βάθη θρόμβωσης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η εν τω βαθύ ή επιφανειακές θρομβώσεις μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια φλεγμονής ή και πυρετού με έντονο πόνο και αυξημένο οίδημα.

Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, ερυθρότητα, αύξηση της θερμοκρασίας του μέλους, εντονότερη συσσώρευση οιδήματος και αίσθημα καύσου. Αν και σπάνια ( το 0,002% του πληθυσμού των εγκύων φαίνεται να φέρει κάποια τέτοια θρόμβωση στην εγκυμοσύνη) εμφανιζόμενη η επιπλοκή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονικό οίδημα λόγω μετατόπισης του σχηματισμένου θρόμβου προς την κεντρική κυκλοφορία του σώματος και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό ή την μαία σας στην περίπτωση που κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα σας απασχολήσουν.

Posted in: κιρσοί

Πως μπορούν οι κιρσοί να επηρεάσουν τον τοκετό ή την εγκυμοσύνη σας;

Σχεδόν καθόλου. Η εμφάνιση των κιρσών σπανίως επηρεάζει το πλάνο της εγκυμοσύνης ή  του τοκετού σας.

Η εγκυμοσύνη σας εφόσον δεν παρουσιάσετε θρόμβωση, όπως προαναφέρθηκε, θα συνεχιστεί κανονικά και μόνο κατά την διάρκεια της εισαγωγής σας για τοκετό εξαιτίας της μειωμένης κινητικότητας σας που αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου θα σας χορηγηθούν ειδικές κάλτσες που μειώνουν την στάση αίματος στα κάτω άκρα.

Επίσης κατά την διεκπεραίωση ενός φυσιολογικού τοκετού θα καταβληθούν προσπάθειες για την μείωση του ρίσκου ρήξης του περινέου ή επισιοτομής στην περίπτωση που οι κιρσοί καλύπτουν και την γενετική περιοχή.

Posted in: κιρσοί

Τι γίνεται με τους κιρσούς μετά την εγκυμοσύνη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κιρσοί υποστρέφουν στους πρώτους 4 μήνες μετά τον τοκετό. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου συμβουλεύεστε να συνεχίσετε την χρήση ειδικών καλτσών πίεσης, να ασκείστε, να αποφεύγετε την καθιστική ζωή, την ορθοστασία και να χάσετε τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης σας.

Εάν μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος δεν διαπιστώσετε κάπoια βελτίωση ο γιατρός ή η μαία σας θα σας παραπέμψουν σε ειδικό αγγειολόγο κατάλληλο για την εφαρμογή πληθώρας θεραπειών για του κιρσούς σύμφωνων με το ατομικό σας ιστορικό και κλινική εικόνα.

Posted in: κιρσοί

 

Πηγή

Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

 

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

 Bamigboye, A. and Smyth, R, 2010, Cochrane library publications, Interventions for varicose veins and leg oedema in pregnancy 

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.