όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Κατανάλωση κονσερβοποιημένων προιόντων στην εγκυμοσύνη

Κονσέρβες στην Εγκυμοσύνη

H εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες έτοιμες συσκευασμένες λύσεις κατανάλωσης προϊόντων που συσκευάζονται σε κουτιά, γυάλινα δοχεία, πλαστικά χαρτιά ή κονσέρβες.  Η δισφαινόλη Α (BPA) που είναι στοιχείο των συσκευασιών αυτών έχει αποδειχθεί πως διαταράσσει την λειτουργία του θυρεοειδούς στον άνθρωπο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου.

Για πρώτη φορά επιστήμονες μελέτησαν την δράση του BPA στο θωροειδή αδένα στην εγκυμοσύνη και το νεογνό. Η ανάλυση ούρων 476 γυναικών στο πρώτο και δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης τους για ανεύρεση BPA συγκέντρωσης συγκρίθηκε με τα επίπεδα FT4, T4 και ΤSH στην μητέρα και TSH στο νεογνό.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική συσχέτιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς στην μητέρα ανεξαρτήτως ανίχνευσης BPA στα ούρα. Ωστόσο η μέση περιεκτικότητα BPA στα ούρα της μητέρας δείχνει να επηρεάζει τα επίπεδα TSH στα αρσενικά νεογέννητα άλλα όχι στα θηλυκά. Η σχέση αυτή φαίνεται να είναι σημαντικότερη όταν BPA ανιχνεύεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενώ δείχνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου μεταξύ της στιγμής λήψης του δείγματος και της εξέτασης στο νεογνό για TSH.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η έκθεση σε BPA κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με πτώση της ολικής T4 στις εγκύους και με μείωση της TSH στα αρσενικά νεογνά γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

<< Διαβάστε για την διατροφή στην εγκυμοσύνη και ενημερωθείτε για το πώς θα αποφύγετε λάθη ενώ ακολουθείτε ένα υγιεινό διαιτολόγιο>>

Πηγές

Chevier, J., et.al., Enviromental Health Perpectives, 2012, Maternal Urinary Biophenol A during Pregnancy and Neonatal Thyroid Function in the CHAMACOS  study. Available at http://ehp.niehs.nih.gov/2012/10/ehp-1205092/

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.