όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Γιατί πρέπει να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού σας;

 

Μαθήματα βρεφικού μασάζ

Εισαγωγή

Το κλάμα του μωρού σας έχει σημαντικούς λόγους ύπαρξης και δε συνίσταται να αντιμετωπίζεται ως προσπάθεια του μωρού σας να κερδίσει αδίκως το ενδιαφέρον σας ή να σας χειραγωγήσει. Το μωρό δεν “κακό μαθαίνει” με την αγκαλιά και την προσοχή των γονέων όταν την επιζητεί αλλά αναπτύσσει μια υγιή προσωπικότητα , νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη ενώ φαίνεται η ψυχική του υγεία να επηρεάζεται θετικά και σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής του. Το παρακάτω άρθρο αναλύει τους λόγους που πρέπει να ακούτε το μωρό σας και πώς θα ανταμειφθείτε από αυτή σάς την προσπάθεια.

Γιατί πρέπει να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού σας;

Όταν το μωρό νιώθει ασφάλεια

Όταν το μωρό νιώθει ασφάλεια είναι σε θέση να αναπτύξει έναν ασφαλή δεσμό με τη μητέρα τότε το αντίκτυπο αυτού του δεσμού φαίνεται να επιδρά και στην μετέπειτα ψυχική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Ακούγοντας το μωρό σας στη βρεφική ηλικία και καθώς ανταποκρίνεστε στην κλήση του για προσοχή, το μωρό σας είναι σε θέση:

  •  να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια
  • να αναπτύξει υγιείς σχέσεις εμπιστοσύνης με άλλα άτομα
  • να αποκτήσει καλή διαχείριση στο στρες
  • να έχει καλή ψυχική υγεία
  • να αναπτύξει στο μέγιστο την λεκτική του ικανότητα
  • να έχει λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς
  • να έχει λιγότερα προβλήματα με την πειθαρχεία
  • να αντιμετωπίσει λιγότερα προβλήματα από την απομάκρυνση από το γονέα όταν είναι ψυχολογικά έτοιμο.

Posted in: Γιατί πρέπει να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού σας;

Όταν το μωρό ζητά την προσοχή σας με κλάμα ή γκρίνια

Το μωρό σας ήδη από την γέννηση είναι σε θέση να εκφράσει τον εαυτό του ανοιχτά με το κλάμα και στη συνέχεια με ήχους γκρίνιας ή αργότερα μετά τον 4ο μήνα με διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου του που υποδεικνύουν την ανάγκη του για να νιώσει ασφάλεια, να μπορέσει να εκφράσει  την πείνα, να εκφράσει τον φόβο ή τον πόνο του αλλά και γενικά για να επιζητήσει την προσοχή για κάποιο σημαντικό λόγο για το ίδιο.

Οι εκφράσεις αυτές είναι σημαντικό να εκπληρώνονται στο χρόνο που απαιτείται από το μωρό σας καθώς αν συστηματικά αγνοείτε τις κλήσεις του σε προσοχή θα πάψει να εκφράζει ανοιχτά τον εαυτό του και σύμφωνα με τις μελέτες τις εποχής μας αυτό δημιουργεί δυσμενή αποτελέσματα στην ψυχική , σωματική και νοητική του ανάπτυξη.

Posted in: Γιατί πρέπει να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού σας;

Οι συνέπειες του να σε αγνοεί η μαμά και ο μπαμπάς

Όταν επαναληπτικά το μωρό σας εκφράζει τις ανάγκες του αλλά αγνοείται από εσάς αναπτύσσει έντονο στρες και αντιλαμβάνεται πως είναι αβοήθητο και ανίκανο να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται. Νιώθει εγκατάλειψη και φόβο ενώ παράλληλα ο μεταβολισμός  του σώματος του ταράζεται, το ίδιο και η νευρολογική του ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της ζωής, η συστηματική αγνόησή του κλάματος του μωρού σας ή των σημαδιών επικοινωνίας του , φέρνει δυσμενέστερα αποτελέσματα από ότι αυτό που προσδοκούν οι γονείς , δηλαδή να μην “κακό μάθει” το παιδί.

Φαίνεται πως οι γονείς που ανταποκρίνονται λιγότερο στο κλάμα των μωρών τους , ή σιτίζουν το μωρό κατά τρίωρο πρόγραμμα, ή αποφεύγουν να περνούν αγκαλιά το μωρό τους όποτε αυτό το ζητάει, επηρεάζουν δυσμενώς και παρατείνουν σε διάρκεια της περιόδους κλάματος του μωρού. Σε αντίθεση με τους γονείς που δεν αγνοούν την ανάγκη για αγκαλιά και προσοχή των μωρών τους.

Επίσης το στρες αποτελεί μια πολύ κακή συνθήκη για την εμφάνιση υγιούς σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης στα βρέφη , μπλοκάροντας την πρόσληψη βάρους, την λεκτική και νευρολογική τους ανάπτυξη καθώς από πολύ νωρίς προσπαθούν να ανταποκριθούν μόνα τους σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις, όπως π.χ. “διψάω και έχω ανάγκη τη μαμά να με ξεδιψάσει!”. Σκεφτείτε πως στην ενήλικη ζωή σας , μια ανάγκη σας που αγνοείτε συνεχώς μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε και έτσι θα κατανοήσετε και την αντίληψη που έχει το μωρό σας.

Βέβαια τα μωρά με την πάροδο της ηλικίας και όσο περισσότερο σημασία δίνετε στα σημάδια τους για προσοχή είναι σε θέση να διαχειριστούν όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη άνεση προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν παροδικά και που ο γονέας δεν είναι άμεσα διαθέσιμος να ανταποκριθεί λόγω κολλήματος π.χ. κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Posted in: Γιατί πρέπει να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού σας;

Ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού.

Συμβουλεύεστε ισχυρά να ανταποκρίνεστε άμεσα στο κάλεσμα του μωρού σας για αγκαλιά και φροντίδα για να έχετε ένα υγιές μωρό, ένα πιο ήσυχο μωρό που σύντομα θα ανεξαρτητοποιηθεί περισσότερο και θα είναι σε θέση μόνο του να διαχειριστεί τις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Δώστε την ευκαιρία στο μωρό σας να γνωρίσει τον κόσμο με ασφάλεια μέσα από την αγκαλιά σας και δείξετε του πως μπορεί να εμπιστεύεται τους ανθρώπους καθώς οι άνθρωποι σέβονται τις ανάγκες του.

Ο κούραση σας αποδίδει πάντα καρπούς όταν επικοινωνείτε δημοκρατικά με το μωρό σας.

Posted in: Γιατί πρέπει να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού σας;

Ενημερωθείτε σχετικά με τη συμπεριφορά,το κλάμα,τις αντιδράσεις και τον ύπνο του μωρού σας από το all4baby και ζητήστε τη συμβουλή των συνεργατών μας για να βρείτε και εσείς τη λύση στα θέματα που σας απασχολούν σχετικά με τη γονεϊκότητα. Επικοινωνήστε μαζί μας!

Πηγή:

(2006)”Position Paper 2:Responding to Babies’ Cues”  Australian Association for Infant Mental Healh Inc. affiliated with the World Association for Infant Mental Health 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.