όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Kινήσεις Εμβρύου

Η κίνηση του σώματος ξεκινά από την εμβρυική ηλικία. Το μωρό σας κινείται στην κοιλιά αυτόνομα χωρίς την δική σας βούληση. Η εμφάνιση και η ύπαρξη των εμβρυικών κινήσεων αποτελεί έναν δείκτη καλής υγεία του μωρού σας. Μάθετε για την εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά των εμβρυικών κινήσεων, από πότε και πώς θα καταλάβετε ότι συμβαίνουν.

κινήσεις

Πότε ξεκινά να κινείται το μωρό σας;

 

Οι κινήσεις του μωρού σας ξεκινούν από την 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης σας και συνεχίζουν έως το τέλος αυτής.

Από την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό σας εμφανίζει ακανόνιστες εμβρυικές κινήσεις που δεν λείπουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 13 λεπτά έως και τις 32 εβδομάδες.

Στο τρίτο τρίμηνο το μωρό σας υιοθετεί μια διαφορετική συμπεριφορά που ομοιάζει με αυτήν του νεογέννητου.

  1. Μπορεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ηρεμίας ή ύπνου χωρίς να κάνει κινήσεις
  2. Μπορεί να πραγματοποιεί ακαθόριστες κινήσεις ενώ παράλληλα κινεί τα μάτια του ενώ είναι κλειστά (στάδιο REM).
  3. Μπορεί να κινείται έντονα με τα μάτια του ανοιχτά.

Το 75% του χρόνου τους τα έμβρυα περνούν την 1η και 2η φάση.

 

Posted in: κινήσεις

Πότε μπορεί εσείς να νιώσετε για πρώτη φορά το μωρό σας να κινείται;

Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται τις εμβρυικές κινήσεις μέχρι τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Εάν αυτή είναι η δεύτερη ή τρίτη σας εγκυμοσύνη τότε μπορεί οι κινήσεις του μωρού σας να έχουν γίνει ήδη αντιληπτές από τις 16 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Posted in: κινήσεις

Με τι μοιάζουν οι κινήσεις του μωρού σας;

Οι κινήσεις του μωρού σας μοιάζουν με μια διακριτική κλωτσιά, φτερούγισμα, θρόισμα ή στριφογύρισμα.

Posted in: κινήσεις

Πώς αλλάζουν οι εμβρυικές κινήσεις με την πρόοδο της εγκυμοσύνης;

Οι κινήσεις του μωρού σας αλλάζουν συχνότητα, ένταση και χαρακτήρα με την πρόοδο της εγκυμοσύνης.

Προοδευτικά μετά τις 8 εβδομάδες εγκυμοσύνης σας ο αριθμός των κινήσεων του μωρού σας αυξάνεται σε αριθμό έως τις 32 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Από εκεί και πέρα ο ρυθμός αυτός μένει σταθερός έως και το τέλος της εγκυμοσύνης.

Μετά τις 28 εβδομάδες εγκυμοσύνης σας (3ο τρίμηνο) ο αριθμός των εμβρυικών κινήσεων  είναι από 16 έως 45 την ώρα. Ωστόσο δεν γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις αντιληπτές από τη μητέρα.

Οι κινήσεις του μωρού σας διακόπτονται για 20 έως και 40 λεπτά όπου μεσολαβεί μια κατάσταση ύπνου για το μωρό σας.

Η ένταση επίσης αυξάνεται προοδευτικά στην εγκυμοσύνη. Το αρχικό φτερούγισμα μετατρέπεται σε κλωτσιά στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μεγαλύτερη συχνότητα επίσης εμβρυικών κινήσεων παρατηρείται τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Posted in: κινήσεις

Πόσο συχνά κινείται το μωρό σας;

Το μωρό σας έχει την τάση να κινείται κατά μέσω όρο 31φορές την ώρα (16 έως 45φορές) όταν δεν κοιμάται. Δεν γίνονται όμως όλες αυτές οι κινήσεις αντιληπτές από την μητέρα.

Παύση των εμβρυικών κινήσεων για περιόδους από 20 έως 40 λεπτά θεωρούνται φυσιολογικές καθώς το μωρό σας μπορεί να κοιμάται μέσα στην κοιλίτσα σας.

Posted in: κινήσεις

Πότε το μωρό σας μπορεί να κινείται περισσότερο;

Οι κινήσεις του μωρού σας φαίνεται να επηρεάζονται από τις ώρες της ημέρας και την δική σας προσοχή σε αυτό. Για παράδειγμα τα περισσότερα μωρά φαίνεται να είναι περισσότερο κινητικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και κρύων ροφημάτων μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το μωρό σας να κινείται περισσότερο.

Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 30-80% των εμβρυικών κινήσεων γίνονται αντιληπτές από την μητέρα. Φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των εμβρυικών κινήσεων και της προσοχής που δίνεται από τη μητέρα στο μωρό της κατά την περίοδο καταγραφής αυτών. Επίσης οι μητέρες μπορούν να αντιληφθούν με μεγαλύτερη ευκολία τις κινήσεις του μωρού τους που διαρκούν για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα.

Posted in: κινήσεις

Τι μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις του μωρού σας;

Το αλκοόλ, το κάπνισμα, οι βενζοδιαζεπίνες και η χρήση οπιοειδών μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του μωρού σας.

Η χορήγηση κορτιζόνης για την ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού σας μπορεί να μειώσει για περίπου δύο ημέρες μετά, την κινητικότητα του μωρούς σας.

Η ποσότητα του αμνιακού υγρού επίσης φαίνεται να επηρεάζει την κινητικότητα του μωρού σας. Εάν αυτό δεν είναι επαρκές τότε υπάρχει πιθανότητα το μωρό σας να μην μπορεί να κάνει επαρκής κινήσεις.

Επίσης εάν στο τέλος της εγκυμοσύνης σας το μωρό σας βρίσκεται σε μια πρόσθια θέση (η πλάτη του ακουμπάει την κοιλίτσα σας) τότε είναι πιθανό να αισθάνεστε λιγότερες κινήσεις από αυτές που κάνει το μωρό σας.

Η θέση του πλακούντα επίσης παίζει κάποιο ρόλο. Εάν στα υπερηχογραφήματά σας η θέση του πλακούντα είναι πρόσθια τότε μάλλον θα αντιλαμβάνεστε λιγότερες εμβρυικές κινήσεις.

Posted in: κινήσεις

Πρέπει να μετράται στην εγκυμοσύνη τις κινήσεις του μωρού σας;

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφή δεδομένα που να αποδίδουν κάποιο όφελος για την συστηματική καταγραφή των εμβρυικών κινήσεων από την μητέρα.

Ωστόσο μια μικρή προσοχή για την συχνότητα και την ύπαρξη εμβρυικών κινήσεων είναι καλό να υπάρχει ιδιαίτερα  μετά τις 28 εβδομάδες εγκυμοσύνης (3ο τρίμηνο).

Posted in: κινήσεις

Πώς μπορείτε να μετρήσετε τις κινήσεις του μωρού σας;

Εάν έχετε κάποια αμφιβολία για την ύπαρξη εμβρυικών κινήσεων στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας τότε είναι καλύτερο να ξαπλώσετε στο αριστερό σας πλάι και να μετρήσετε τις κινήσεις του μωρού σας για τις επόμενες 2 ώρες. Ένα οι κινήσεις του μωρού σας δεν υπάρχουν ή είναι λιγότερες από 10 μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε άμεσα με την μαία ή το γιατρό σας.

Posted in: κινήσεις

Τι να κάνετε ένα δεν αντιλαμβάνεστε επαρκή αριθμό κινήσεων του μωρούς σας;

Εάν μετά από δύο ώρες και ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένης στο αριστερό σας πλάι το μωρό ακόμα δεν κινείται ή δεν έχει αντιληφθεί κάποια εμβρυική κίνηση τότε επικοινωνήστε άμεσα με την μαία ή το γιατρό σας.

Εάν είστε κάτω από 24 εβδομάδων θα χρειαστεί να μεταβείτε σε κάποιο μαιευτικό κέντρο ή ιατρείο για να πραγματοποιηθεί ακρόαση των παλμών του μωρού σας.

Εάν είστε μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων τότε μαζί με την ακρόαση των εμβρυικών παλμών ίσως προταθεί να γίνει και ένας υπέρηχος που θα βεβαιώσει την καλή υγεία και ανάπτυξη του μωρού σας.

Εάν είστε πάνω από 28 εβδομάδες τότε εκτός από την ακρόαση των εμβρυικών παλμών και τον υπέρηχο θα κάνετε και μια επιπλέον εξέταση που ονομάζεται καρδιοτοκογραφημα.

Εφόσον οι παραπάνω εξετάσεις είναι καλές μπορείτε να επιστέψετε στο σπίτι με οδηγίες για την παρακολούθηση των κινήσεων του μωρού σας από το γιατρό και την μαία σας. Σε  περίπτωση που τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες συνεχίζετε να μην αντιλαμβάνεστε τις κινήσεις του μωρούς σας τότε ίσως σας προταθεί ανάλογα και με την γενικότερη εικόνα σας η γρηγορότερη γέννηση του μωρού σας.

Posted in: κινήσεις

Πηγές

 

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

 

Royal College of Obs and Gyn,2011,Reduced Fetal Movements,

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.