όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

O θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για να θηλάσετε για την δική σας υγεία , είναι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού που ο θηλασμός μπορεί να σας προσφέρει. Με αφορμή τον μήνα Οκτώβρη που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού το παρακάτω κείμενο θα σας ενημερώσει σχετικά με τα υπαρκτά οφέλη του θηλασμού για την δική σας υγεία.

Γιατί μπορεί να βοηθήσει ο θηλασμός στον καρκίνο του μαστού;

Γνωρίζουμε ότι το ¼ των επεισοδίων εκδήλωσης καρκίνου του μαστού θα προκύψει σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που είτε έχουν τεκνοποιήσει είτε βρίσκονται στην διαδικασία απόκτησης παιδιών.
Η δράση του θηλασμού πάνω στην πρόληψη του καρκίνου δεν είναι ακόμη εντελώς σαφής , όμως φαίνεται πως η απουσία ή μείωση εμφάνισης εμμηνορησιακού κύκλου, και άρα τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα κατά την διάρκεια της γαλουχίας, μειώνουν και το χρονικό διάστημα έκθεσης του μαζικού αδένα σε οιστρογόνα που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν οιστρογονοεξαρτώμενα καρκινικά κύτταρα.

Πόσο και πότε μπορεί να μειώσει το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού ο θηλασμός;

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες ο θηλασμός θα μπορούσε να μειώσει αισθητά το ποσοστό συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και να το καθυστερήσει ακόμη, στην αναπαραγωγική ηλικία. Η προστατευτική του δράση έχει άμεση σχέση με την διάρκεια της γαλουχίας. Όσο μεγαλύτερη αυτή και περισσότερα τα μωρά που θήλαζαν από την ίδια μητέρα τόσο πιο μεγάλη η προστασία, ειδικά πριν την εμμηνόπαυση.
Για κάθε 12 μήνες θηλασμού στην ζωή της γυναίκας η πιθανότητα καρκίνου μειώνεται κατά 4,3%. Εκτιμάται δε ότι στις χώρες του δυτικού κόσμου το ποσοστό του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό εάν η διάρκεια του θηλασμού ανερχόταν στις προβλεπόμενες περιόδους ( δηλαδή πάνω από 15 μήνες). Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν οι γυναίκες θήλαζαν για 6 μήνες περισσότερο το κάθε τους μωρό.
Άλλο ένα σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθειά σας!

Μαθήματα Θηλασμού
Πηγή:
PRAMS and Breastfeeding, CDC report
Butt S1, Borgquist S, Anagnostaki L, Landberg G, Manjer J.,2014, BMC Res Notes. , Breastfeeding in relation to risk of different breast cancer characteristics.

Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer.,2002, Lancet, Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without the disease.

Debbie Saslow,2013, American Cancer Society, Can breastfeeding lower breast cancer risk?

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.