όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Τι συμβαίνει με το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη;

Κάπνισμα στην Εγκυμοσύνη


Το κάπνισμα αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη κοινωνική συνήθεια αρκετά δημοφιλής στο δυτικό κόσμο τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Με την πάροδο των ετών και μέσω ερευνών έχουν γίνει αρκετά και ευρέως γνωστές οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην δημόσια υγεία και δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη της διακοπής του. Οι  παρακάτω ερωτήσεις στοχεύουν στην ενημέρωση και την άμεση διευκόλυνση και υποστήριξη των εγκύων μητέρων για τις επιπτώσεις του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος και προτείνουν λύσεις για την άμεση και έγκαιρη διακοπή του με διαθέσιμους υποστηρικτικούς μηχανισμούς και βοηθήματα ικανά να οδηγήσουν το εγχείρημά σας στην επιτυχία.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αρχικά πως κάθε τσιγάρο που καταναλώνετε βλάπτει το μωρό σας και οτι είναι πολύ σημαντικό για την πορεία και το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης σας να το κόψετε . Ακόμα και η ελλάτωση του αριθμού των τσιγάρων ή και η παροδική διακοπή του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και για τους δυό σας.

Επιπλέον στην εγκυμοσύνη πολύ περισσότερες γυναίκες ή ζευγάρια καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται εάν παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε προγράμματα υποστήριξης.

κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για εσάς και το μωρό σας εάν καπνίζετε στην εγκυμοσύνη?

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη σχετίζεται άμεσα και αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες :

 • Αποβολής
 • Ενδομήτριου θανάτου
 • Προωρότητας
 • Χαμηλού βάρους γέννησης
 • Άσθματος και άλλες φλεγνομές του αναπνευστικού στο παιδάκι σας
 • Μεγαλύτερες πιθανότητες εξέλιξης του παιδιού σας σε καπνιστή στην μετέπειτα ζωή του
 • Αυξημένη ευαισθησία σε φλεγμονές των αυτιών στην παιδική ηλικία
 • Προεκλαμψίας
 • Διαβήτη κύησης αλλά και Τύπου 2
 • Πλακουντιακής ανεπάρκειας
 • Αποκόλλησης του πλακούντα
 • Αιμορραγίας στον τοκετό και την εγκυμοσύνη
 • Πυελικού άλγους κατά την εγκυμοσύνη

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Πώς μπορεί το τσιγάρο να βλάψει το μωρό σας ?

Είστε έγκυος? Συγχαρητήρια !

Εάν όμως καπνίζετε πρέπει να γνωρίζετε πως μαζί με το μωρό σας μοιράζεστε όλες τις βλαβερές ουσίες που αποροφούνται στον οργανισμό σας μέσω αυτής της συνήθειάς σας. Το ίδιο συμβαίνει και με την παθητική σας έκθεση στον καπνό.

Οι ζημειογόνες χημικές ουσίες  από το τσιγάρο που εισπνέετε είτε ως ενεργητικός ή παθητικός καπνιστής μεταφέρονται στους πνεύμονες και στην συνέχεια μεταφέρονται στην κυκλοφορία σας με κύριο παράγοντα το μονοξείδιο του άνθρακα. Έτσι μερικό από το οξυγόνο που περιέχεται στο αίμα σας αντικαθίσταται από μονοξείδιο που σημαίνει ότι περιορίζεται η ροή του οξυγόνου στο μωρό σας, άρα και η δίοδος αναπνοής του ενδομήτρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της φυσιολογικής ανάπτυξης και εξέλιξης της εγκυμοσύνης και τον εξαναγκασμό της καρδιάς του μωρού σας να δουλεύει με ταχύτερους ρυθμούς για να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει με το παθητικό κάπνισμα?

Υπάρχουν παραπάνω από 4000 χημικές ουσίες που είναι γνωστές στο τσιγάρο. Οι 250 από αυτές είναι γνωστές για την πρόκληση βλάβης στον άνθρωπο ενώ οι 50 προκαλούν καρκίνο. Ο καπνός του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους αναπνέεται από όλους τους παρευρισκόμενους στο χώρο , εκθέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους καπνιστές αλλά και τους μη καπνιστές.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των παιδιών της γης αναπνέει αέρα που είναι μολυσμένος με τα βλαβερά στοιχεία του καπνού. Τέσσερα στα 10 παιδιά έχουν έναν τουλάχιστον γονέα που καπνίζει. Τα μισά από αυτά μπορεί να πεθάνουν για λόγους που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

Στους ενήλικες το παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα όπως καρκίνο των πνευμόνων και καρδιακή ανεπάρκεια. Στα βρέφη οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό για το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Στις εγκύους το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μειωμένο βάρος γέννησης του μωρού τους.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Γιατί να κόψετε το τσιγάρο στην εγκυμοσύνη?

Ακόμα και εάν η έκθεσή σας στον καπνό είναι πολυετής και πιστεύετε πως δεν θα καταφέρετε πολλά απλά ελλατώνοντας το ή σταματώντας να καπνίζετε στην εγκυμοσύνη τότε κάνετε μεγάλο λάθος. Ακόμα και η μικρή πόσο μάλλον η μεγάλη αλλαγή της έκθεσης του σώματος σας στο κάπνισμα θα βελτιώσει αισθητά την υγεία του μωρού σας και την δική σας βέβαια και θα μειώσει στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά αμέσως μόλις αντιληφθείτε την τεράστια αλλαγή που προσφέρει αυτή σας η απόφαση στην υγεία και την ζωή σας θα θέλετε πολύ σύντομα να επισπεύσετε τις διαδικασίες απομάκρυνσης του καπνού από την καθημερινότητά σας.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Με ποιο τρόπο θα επωφεληθεί η υγεία σας από την διακοπή του καπνίσματος?

 • Θα μειώσετε αισθητά την πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών όπως η κοινή γρίπη, τα αλλεργικά επεισόδια αλλά και μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιοπάθειας ή αναπνευστικής ανεπάρκειας.
 • Θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματός σας που μπορεί αργότερα να σας οδηγήσουν σε ακροτηριασμό κάποιου μέλους του σώματος ή γάγγραινας
 • Θα προστατεύσετε την υγεία των κοντινών σας ανθρώπων με την μείωση της έκθεσής τους στο παθητικό κάπνισμα
 • Θα μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος ή ωτίτιδας στα παιδιά σας
 • Θα αυξήσετε αισθητά την γονιμότητά σας και την πιθανότητα για μία υγειή εγκυμοσύνη και ένα υγειές παιδάκι
 • Θα βελτιώσετε την αναπνοή σας και την αντοχή σας
 • Θα βελτιώσετε την όσφρησή σας και την γεύση σας

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Πώς θα βελτιωθεί ο τρόπος ζωής σας με το να διακόψετε το κάπνισμα?

 • Θα εξοικονομίσετε αρκετά χρήματα ειδικά εάν ήσασταν βαρύς καπνιστής
 • Δεν θα μυρίζετε πλέον καπνό στην αναπνοή το δέρμα , τα μαλλιά , τα ρούχα σας και φυσικά το σπίτι σας
 • Θα βελτιώσετε την εικόνα του δέρματος και των δοντιών σας
 • Θα μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς και άλλων ατυχημάτων στο σπίτι, το γραφείο και το αυτοκίνητο
 • Θα νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σας όταν το επιτύχετε και ειδικά στην εγκυμοσύνη θα ξέρετε με σιγουριά πως κάνατε το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Πώς μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα στη εγκυμοσύνη?

Εάν μόλις πήρατε την απόφαση ή το σκέφτεστε αλλά δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια ή όχι διαβάστε το παρακάτω κείμενο και θα βοηθηθείτε αρκετά. Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότερες γυναίκες που αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη τα καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία και έτσι μειώνουν αρκετά την πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή γέννησης λυποβαρούς νεογού.

 1. Προγραμματίστε τις δραστηριότητές σας
 2. Επωφεληθείτε από την υποστήριξη των προσφιλών σας προσώπων
 3. Μιλήστε με το γιατρό και τη μαία σας
 4. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας συνέχεια γιατί θέλετε να κόψετε το κάπνισμα
 5. Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια

Προγραμματίστε τις δραστηριότητές σας

Το να κόψετε το τσιγάρο δεν είναι τόσο εύκολο όσο να πετάξετε το πακέτο σας στα σκουπίδια ή να σβήσετε το τελευταίο σας τσιγάρο πριν τελειώσει. Θα πρέπει να σκεφτείτε τις προκλήσεις που θα συναντήσετε στην καθημερινότητά σας. Οι πιο επιτυχημένες προσπάθειες γίνονται όταν ανακοινώσετε στον περίγυρό σας την ημερομηνία που θα αποφασίσετε να  το κόψετε. Αλλά εάν είστε έγκυος καλό θα ήταν να μην καθυστερήσετε ιδιαίτερα την ημερομηνία αυτή.

Μόλις προσδιορίσετε το <<πότε?>> είναι ώρα να σκεφτείτε το <<πως?>>. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν θα αποφασίσετε να το κόψετε με ή χωρίς την βοήθεια υποκατάστατων νικοτίνης. Ενημερωθείτε για τις διαφορετικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος και αποφασίστε για τo ποιά σας ταιριάζει καλύτερα.

Όποια μέθοδο και εάν επιλέξετε  θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αντιμετωπίσετε τις στιγμές της έντονης επιθυμίας σας για τσιγάρο. Αυτές οι στιγμές διαρκούν μολις 2-3 λεπτά άρα σκεφτείτε κάτι απλό. Κάποιοι μασούν μία τσίχλα ή ένα σνακ ή πηγαίνουν για ένα περίπατο. Βρείτε λοιπόν κάτι που θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας μειώσει την επιθυμία για τσιγάρο.

Επωφεληθείτε από την υποστήριξη των προσφιλών σας προσώπων.

Το να κόψετε το κάπνισμα θα είναι πιο εύκολο εάν δεν προσπαθείτε μόνη σας. Η υποστήρηξη από τους φίλους και τους συγγενείς θα σας βοηθήσει αρκετά να το επιτύχετε. Μην περιμένετε όμως κάτι τέτοιο να συμβεί από μόνο του. Ζητείστε την βοήθειά τους άμεσα. Εάν γνωρίζετε κάποιον πρώην καπνιστή προγραμματίστε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία μαζι του τις στιγμές που έχετε έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Εάν οι συγγενείς ή οι φίλοι σας καπνίζουν ζητήστε τους να μην καπνίσουν μπροστά σας. Εάν ο σύντροφός σας καπνίζει ζητήστε του να προσπαθήσει να σταματήσει και αυτός. Οι έρευνες λένε πως οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να σταματήσουν να καπνίζουν εάν και ο σύντροφός τους προσπαθήσει μαζί τους.

Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τηλεφωνικές συνεδρείες και γραμμές βοήθειας για την διακοπή του καπνίσματος από ειδικούς. Ακόμα καλύτερα από τα ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα για την διακοπή του καπνίσματος ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Μιλήστε με το γιατρό και τη μαία σας

Οποιαδήποτε και εάν είναι η προσέγγισή σας για την διακοπή του καπνίσματος η συζήτηση με το γιατρό και τη μαία σας θα ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές στην προσπάθειά σας. Ίσως να μπορέσουν οι ίδιοι να σας συστείσουν κάποιο πρόγραμμα ή υπηρεσία που μπορείτε να εκμεταλευτείτε και σίγουρα η υποστήριξη, οι συμβουλές και η ενθάρρυνση τους θα σας βοηθήσουν αρκετά.

Οι συνεχής συζήτηση του θέματος με τους ειδικούς θα σας ωφελήσει αρκετά. Εάν μετά την πρώτη σας συνεδρεία με το γιατρό και τη μαία σας καπνίζετε ακόμα τότε σιγουρευτείτε πως θα το αναφέρετε ακόμα και εάν αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή. Είναι καλύτερο να είστε ειλικρινής για την υγεία την δική σας και του μωρού σας. Και όταν επιτέλους ξεφορτωθείτε αυτήν την κακή σας συνήθεια μοιραστείτε τα νέα μαζί τους. Μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα νέα που άκουσαν όλη μέρα.

Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας συνέχεια γιατί θέλετε να κόψετε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα τον πρώτο καιρό. Εάν δεν έχετε κάποιο ισχυρό κίνητρο τότε θα είναι δύσκολο για εσάς να αντιμετωπίσετε εκείνες  τις στιγμές της έντονης επιθυμίας για τσιγάρο. Πιστεύετε πως οι καπνιστές πρέπει να είναι σαφής για τους λόγους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και οι λόγοι αυτοί θα πρέπει να διευκρινίζονται με τον εαυτό τους και να είναι προσωπικοί. Με άλλα λόγια θα πρέπει να είμαστε σίγουροι και σαφείς γιατί υποβάλουμε τον εαυτό μας σε αυτή την δύσκολη διαδικασία.

Στην εγκυμοσύνη η γυναίκα έχει ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρα να σταματήσει να καπνίζει. Υπενθυμίζετε συνέχεια στον εαυτό σας τα υπέρ τις διακοπής του καπνίσματος. Μπορείτε να το κάνετε!!!!!!

Μην σταματήσετε τις προσπάθειες

Έχετε το σχέδιο, έχετε το κίνητρο , έχετε του συγγενείς και φίλους να σας υποστηρίζουν. Τώρα ήρθε η ώρα για την δική σας δράση. Πρέπει να είστε πιο δυνατή από την επιθυμία σας να καπνίσετε. Εάν υποκύψετε να θυμάστε ότι θα πρέπει να ξαναπεράσετε αυτή την διαδικασία ξανά. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα εξαλειφθούν τα συμπτώματα στέρησης και η έντονη επιθυμία για να καπνίσετε θα έρχετε όλο και πιο αραιά και λιγότερο έντονα.

Όταν έχετε έντονη επιθυμία για τσιγάρο είναι καλύτερο να κάνετε κάτι όπως

 • Ανασκόπηση των λόγων που θέλετε να διακόψετε
 • Να σκεφτείτε την μελλοντική σας υγεία
 • Να αποφύγετε τις καταστάσεις που μπορεί να σας έκαναν να θέλετε το τσιγάρο

Είναι καλύτερο από το να περιμένετε παθητικά την έντονη επιθυμία σας για τσιγάρο να περάσει.

Εάν ξανακαπνίσετε μην τιμωρήσετε τον εαυτό σας και μην σταματήσετε να βλέπετε και να σκέφτεστε το στόχο σας. Πολλοί καπνιστές σταματούν και ξαναρχίζουν το κάπνισμα αρκετές φορές πριν καταφέρουν να το κόψουν τελείως. Μην αποκαλείτε τον εαυτό σας αποτυχημένο επειδή ξανακαπνίσατε. Να είστε θετική. Μια εβδομάδα χωρίς τσιγάρο σημαίνει μια εβδομάδα εγκυμοσύνης ελεύθερης από τις τοξικές ουσίες του καπνού για εσάς και το μωρό σας. Διδαχθείτε απο τις προηγούμενες προσπάθειές σας για να είστε καλύτερα προετοιμασμένη την επόμενη φορά.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Τα τσιγάρα <> ή χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη είναι πιο ασφαλή στην εγκυμοσύνη?

Η απάντηση είναι όχι. Όλα τα τσιγάρα ανεξαρτήτως των αναγραφόμενων τιμών σε πίσσα και νικοτίνη έχουν πάνω κάτω την ίδια περιεκτικότητα. Απλά οι βιομηχανίες παραγωγής και εμπορίας καπνού έχουν αλλάξει την σχεδίαση των τσιγάρων με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνουν τις τιμές στα τεστ που πραγματοποιούνται από μηχανήματα. Στον άνθρωπο όμως δεν έχουν καθόλου το ίδιο αποτέλεσμα αντίθετα η αλλαγή της μάρκας τσιγάρων που καταναλώνετε θα αλλάξει απλά τον τρόπο που καπνίζετε και μάλιστα ακούσια. Χωρίς καν να το σκεφτείτε θα καπνίζετε περισσότερο, πιο γρήγορα και θα αναπνέετε τον καπνό πιο βαθιά. Πολύ καπνιστές χωρίς να το θέλουν καλύπτουν την διέξοδο του διοξειδίου από το φίλτρο του τσιγάρου τους με τα δάχτυλά τους με αποτέλεσμα το τσιγάρο τους να μην είναι πλέον light.

Εάν λοιπόν ανυσηχείτε για την επίδραση των κανονικών τσιγάρων στην υγεία σας το να ξεκινήσετε light καπνό δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά. Πρέπει να το κόψετε και το συντομότερο είναι το καλύτερο. Τα μόνα ασφαλή τσιγάρα είναι αυτά που δεν καπνίζετε.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος χωρίς υποκατάστατα νικοτίνης να βλάψει εσάς και το μωρό σας εξαιτίας στερητικού συνδρόμου?

Όχι μόνο είναι ασφαλές αλλά είναι και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για εσάς και το μωρό σας. Αμέσως μόλις σταματήσετε το κάπνισμα το μωρό σας θα παίρνει περισσότερο οξυγόνο και αμέσως θα μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακόψετε με αυτή την μέθοδο ειδικά αν είστε βαρύς καπνιστής. Το χρονικό διάστημα αμέσως μετά την διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είστε νευρική και ανήσυχη. Το μωρό σας όμως δεν μοιράζετε μαζί σας αυτές τις αντιδράσεις του σώματός σας στην απουσία νικοτίνης. Δεν υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παρουσία στερητικού συνδρόμου νικοτίνης στα έμβρυα και σίγουρα δεν θα του λείψει η έλλειψη οξυγόνου και η αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα τα συμπτώματα στέρησης θα μειωθούν σε μία με δύο εβδομάδες και εσείς θα σταματήσετε να απασχολείστε με αυτό ξεκινώντας να φτιάχνετε το δωμάτιο του μωρού σας.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Πόσος χρόνος περίπου χρειάζεται για να κόψετε το κάπνισμα?

Κάποιοι καπνιστές αρχίζουν και σταματούν ξανά πολλές φορές πριν εγκαταλείψουν τελείως αυτή τους την συνήθεια. Αλλά ή εγκυμοσύνη είναι πάντα ένα πολυ ισχυρό κίνητρο για εσάς να σταματήσετε. Εάν έχετε αποφασίσει να κόψετε το τσιγάρο για πάντα το τέλος της περιπέτειάς σας είναι κοντά. Ακόμα και εάν πετάξετε το πακέτο σας από το παράθυρο θα σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να ξεφορτωθείτε αυτή τη συνήθειά σας εντελώς. Μέσα σε τρεις μέρες μετά την διακοπή του καπνίσματος το σώμα σας καταλαβαίνει την έλλειψη νικοτίνης και αντιδρά εκδηλώνοντας την στέρησή του σε αυτό. Μπορεί να νιώθετε εκνευρισμό, ανησυχία ή να έχετε κακή διάθεση για δύο με τρεις εβδομάδες. Ακόμα και εάν είσαστε βαρύς καπνιστής δεν θα σας πάρει περισσότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο απλά μπορεί τα συμπτώματα να παρουσιαστούν σε οξεία μορφή.

Μήνες μετά την διακοπή του καπνίσματος μπορεί να παρατηρήσετε ότι οτιδήποτε που προηγουμένως το είχατε συνδέσει με το κάπνισμα μπορεί να σας προκαλέσει την έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Η γοητεία του τσιγάρου μπορεί να είναι τοσο μεγάλη ώστε αρκετές γυναίκες να σχεδιάζουν να καπνίσουν αμέσως μετά την γέννηση του μωρού τους ή ακόμα να θεωρούν τους εαυτούς τους καπνιστές μετά από  έξι με εφτά μήνες απουσίας από τον καπνό.

Δεν θα επιτύχετε εάν δεν αποφασίσετε να δείτε τον εαυτό σας σαν μη καπνιστή, δηλαδή έναν άνθρωπο που ανεξαρτήτως των περιστάσεων δεν θα επέλεγε να καπνίσει. Αυτή η αλλαγή μπορεί να πάρει μερικούς μήνες ή και περισσότερο. Οι περισσότεροι καπνιστές νιώθουν πολύ καλύτερα εάν μέσα σε ένα χρόνο της ζωής τους δεν έχουν καπνίσει καθόλου και τότε αντιλαμβάνονται ότι καμία μέρα του χρόνου δεν χρειάζεται τσιγάρο.

Εάν δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα για πάντα υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορείτε να εμπιστευθείτε. Αποφύγετε τις καταστάσεις που θα σας θυμίζουν το τσιγάρο και αρχίστε να ασκήστε ελαφρά, κάτι το οποίο έχει βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους να σταματήσουν.

Ρωτήστε τον γιατρό και την μαία σας για τα διαθέσιμα σκευάσματα υποκατάστατων νικοτίνης ή απευθυνθείτε σε ειδικά κέντρα διακοπής τους καπνίσματος. Όσο πιο γρήγορα έχετε τον έλεγχο τόσο πιο γρήγορα θα κόψετε το κάπνισμα.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Πόσο βάρος μπορεί να πάρετε κόβοντας το κάπνισμά στην εγκυμοσύνη?

Ο γενικός κανόνας είναι ότι κόβοντας το κάπνισμα οι περισσότεροι πρώην καπνιστές επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον 3-4 κιλά και αυτό γιατί μπορεί να χρησιμοποιούν το φαγητό σαν υποκατάστατο και επίσης η νικοτίνη αυξάνει τον μεταβολισμό. Σε γενικές γραμμές η εμπειρία δείχνει ότι οι πρώην καπνίστριες μετά το πέρας της εγκυμοσύνης βρίσκονται σε φυσιολογικά πλαίσια πρόσληψης βάρους δηλαδή περίπου 11-16κιλά. Δεν είναι εύκολο όμως να υπολογιστεί πόσα από αυτά τα κιλά είναι από την εγκυμοσύνη και ποιά από την διακοπή του καπνίσματος.

Εάν η ανησυχία για το βάρος σας μέχρι τώρα σας κρατούσε μακριά από την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για εσάς. Στην εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού σας έχετε το προνόμιο των αυξημένων θερμιδικών αναγκών του σώματός σας που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντισταθμίσετε τα αποτελέσματα του τσιμπολογήματος. Εάν κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας νιώσετε ότι βαρένετε πολύ μιλήστε με το γιατρό και τη μαία σας για αυτό. Μπορεί να χρειάζετε να αυξήσετε τα επίπεδα άσκησης ή άλλης δραστηριότητας. Δέκα λεπτά ελαφράς αερόβιας άσκησης επιπλέον καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού σας βάρους στην εγκυμοσύνη. Ίσως επίσης να χρειαστεί να προσέξετε λίγο παραπάνω το διαιτολόγιό σας. Τα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας δεν είναι η μόνη διατροφική εναλλακτική λύση που έχετε στην παρουσία της έντονης επιθυμίας σας να κόψετε το τσιγάρο. Δοκιμάστε φρούτα, λαχανικά ή προιόντα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ακόμα και εάν η εγκυμοσύνη σας προσθέσει κάποια παραπάνω κιλά λόγο της διακοπής του καπνίσματος δείτε το μεγάλο όφελος που θα έχετε με την διακοπή του καπνίσματος.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να διακόψει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη?

Σε ένα τέλειο κόσμο καμία έγκυος γυναίκα δεν θα έπρεπε να εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου ως παθητικός καπνιστής. Το παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο βλαβερό όσο το ενεργητικό και είναι πολύ δύσκολο επίσης για μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη να προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα ενώ ο σύντροφός της καπνίζει.

Δυστυχώς το να κόψει ο σύντροφός σας το κάπνισμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το να το κόψετε εσείς. Θα πρέπει να μάθετε εάν ο ίδιος ενδιαφέρεται πραγματικά για να διακόψει το κάπνισμα. Δεν μπορείτε να τον πιέσετε εσείς εάν ο ίδιος δεν έχει πάρει αυτή την απόφαση. Ορισμένοι κανόνες όμως μπορούν να είναι διαπραγματεύσιμοι. Ζητήστε του να καπνίζει έξω ή τουλάχιστον σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που βρίσκεστε εσείς. Ίσως η ταλαιπωρία που μπορεί να υποστεί από αυτή την διαδικάσία να τον κάνουν να το ξανασκεφτεί.

Οι φίλοι και οι συγγενείς που σας επισκέπτονται θα πρέπει να σεβαστούν την κατάστασή σας και να μην καπνίζουν μπροστά σας.

Εάν ο σύντροφός σας αποφασίσει τελικά να διακόψει το κάπνισμα θα πρέπει να είστε πολύ υποστηρικτική. Ενθαρρύνετε τον να ορίσει την ημερομηνία έναρξης της προσπάθειάς του. Εάν καπνίζετε ακόμα τότε είναι μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσετε μαζί. Αποφασίστε μαζί για το ποια θα είναι η κοινή σας αντίδραση στην έντονη επιθυμία για τσιγάρο και προσπαθείστε να μην χαλαρώσετε καθόλου αυτή την προσπάθεια.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Σε περίπτωση που είστε έγκυος και δεν μπορείτε να διακόψετε το κάπνισμα υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνετε αυτή σας την συνήθεια λιγότερο επιβλαβή για το μωρό σας?

Ναι και βέβαια υπάρχει. Μειώστε αισθητά τον αριθμό τον τσιγάρων που καπνίζετε. Αν και ακόμα και δύο τσιγάρα την ημέρα είναι αρκετά για να σας εκθέσουν στον κίνδυνο προωρου τοκετού, γέννησης λυποβαρούς ή νεκρού εμβρύου και άλλων επιπλοκών , δύο τσιγάρα είναι προτιμότερα από ολόκληρο πακέτο. Ωστόσο ο μικρός αριθμός τον τσιγάρων πολύ γρήγορα μπορεί να γίνει μεγάλος. Ακόμα και εάν μειώσετε τον αριθμό των τσιγάρων σας επειδή ο τρόπος που καπνίζετε θα αλλάξει είναι πιθανόν το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο.

Καλύτερο λοιπόν θα ήταν για να προστατέψετε πραγματικά το μωρό σας να σκεφτείτε σοβαρά και με ωριμότητα να σταματήσετε τελείως. Ακόμα και εάν πολλές προσπάθειες στο παρελθόν δεν είχαν την αναμενόμενη κατάληξη πάντα μία ακόμα αξίζει την προσπάθειά σας.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Μπορεί η υγεία του μωρού σας να επιβαρυνθεί εάν βρίσκετε σε περιβάλλον που καπνίζουν?

Ναι και μάλιστα αρκετά. Στην περίπτωση που το μωρό σας όταν γεννηθεί βρίσκεται σε περιβάλλον καπνιστών έχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος, σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, παθήσεων των αυτιών , μηνιγγίτιδας κ.λ.π.  Εάν οι γονείς του βρέφους καπνίζουν συστηματικά μέσα στους χώρους που βρίσκετε το μωρό έχει πολυ περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί το ίδιο σε καπνιστής.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Ποιοί είναι oι διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε να κόψετε το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη?

Παίρνοντας την απόφαση να κόψετε το τσιγάρο στην εγκυμοσύνη έχετε επίσης να αποφασίσετε και τον τρόπο με το οποίο αυτό θα είναι εφικτό. Αρκετοί άνθρωποι δοκιμάζουν συνδυασμό στρατηγικών και μεθόδων και επιτυγχάνουν ενώ άλλοι απλά πετάνε στα σκουπίδια το πακέτο τους και τελειώνουν με το τσιγάρο μια για πάντα χωρίς άλλη βοήθεια. Η σωστή και αντικειμενική σας ενημέρωση από ειδικούς για τις διαθέσιμες μεθόδους θα σας βοηθήσει αρκετά να αποφασίσετε.

Σταματώντας τελείως το κάπνισμα χωρίς καμία υποβοήθηση

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αρκετοί πετώντας το τελευταίο τους πακέτο ορκίζονται να μην ξανακαπνίσουν ποτέ! Είναι μία αρκετα ασφαλής μέθοδος στην εγκυμοσύνη για εσάς και το μωρό σας και ίσως η μόνη της παρενέργεια είναι το αίσθημα της κακής διάθεσης που μπορεί να έχετε κατά την διάρκεια τον τελευταίων εβδομάδων. Η επιτυχία αυτής της μεθόδου για τον γενικό πληθυσμό δεν είναι πολύ μεγάλη. Αναφέρεται ότι μόνο 1 στους 20 ανθρώπους θα καταφέρει να κόψει το κάπνισμα μόνο με την βοήθεια αυτής της μεθόδου . Ωστόσο στην εγκυμοσύνη εξαιτίας του  σοβαρού κινήτρου που έχετε (την υγεία του μωρού σας) η μέθοδος αυτή έχει περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσει σε εσάς ακόμα και συνδυαστικά με άλλες. Τα υπέρ αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορείτε να το κάνετε μόνη σας χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού και χωρίς συνταγή γιατρού ενώ το μωρό σας θα πάψει αμέσως να βρίσκεται εκτεθειμένο στο μονοξείδιο του άνθρακα και στις υπόλοιπες βλαβερές ουσίες του καπνού. Τα κατά είναι ότι εάν είστε φανατικός καπνιστής τότε θα έχετε συμπτώματα στέρησης όπως, άγχος, νευρικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη και ατονία για μερικές εβδομάδες και επίσης για τις πρώτες εβδομάδες θα έχετε αρκετά συχνά την έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Επίσης αυτή η μέθοδος δεν έχει κανένα κόστος.

Σταδιακή διακοπή του καπνίσματος

Με την μέθοδο αυτή οι μελλοντικοί μη κανπνιστές προσπαθούν σταδιακά να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων μέχρι να μην καπνίσουν κανένα τσιγάρο. Αυτή η μέθοδος θεωρείται απόλυτα ασφαλής εάν αποφασίσετε να το κάνετε γρήγορα. Εάν φτάσετε τις 14 εβδομάδες και έχετε μειώσει ή εντελώς κόψει το κάπνισμα ο γιατρός και η μαία σας θα σας πουν πως πλεόν δεν διατρέχετε ιδιαίτερους κινδύνους να βλάψετε το μωρό σας ωστόσο εάν συνεχίσετε να καπνίζετε ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα βάζετε το σώμα σας και το μωρό σας σε άλλους κινδύνους. Τα ποσοστά επιτυχίας αυτής της μεθόδου δεν είναι μεγαλύτερα από της προηγούμενης αλλά ίσως είναι καλύτερα για εσάς να έχετε σταδιακή απομάκρυνση από την νικοτίνη ειδικά εάν είστε φανατική καπνίστρια όπου θα μειώσετε με αυτό τον τρόπο και τα συμπτώματα στέρησης. Ίσως όμως βρείτε δύσκολη την ιδέα να σταματήσετε να καπνίζετε αυτά τα τελευταία δύο τσιγάρα και η συνήθειά σας να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά. Και αυτή όμως η μέθοδος δεν έχει κανένα έξτρα κόστος.

Υποκατάστατο νικοτίνης

Η νικοτίνη είναι η εθιστική ουσία που περιέχεται στον καπνό. Η νικοτίνη σε αυτοκόλλητα, τσίχλες και σπρέι μπορούν να μειώσουν ή να εμποδίσουν την εμφάνιση στερητικού συνδρόμου από τον καπνό. Δεν γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια την δράση της νικοτίνης σε εσάς και το μωρό σας και πως επηρεάζει την εμφάνιση επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Επειδή όμως ο καπνός εκτός από νικοτίνη περιέχει και άλλες ζημειογόνες για την υγεία ουσίες είναι προτιμότερο να χρησημοποιείσετε υποκατάστατα νικοτίνης από ότι να καπνίζετε. Πρέπει όμως σε όλες τις περιπτώσεις να συμβουλεύεστε το γιατρό ή τη μαία σας για το ποιό είδος είναι το καλύτερο για εσάς. Οι τσίχλες και τα σπρέι θεωρούνται πιο ασφαλή από τα αυτοκόλλητα εξαιτίας της μειωμένης πρόσληψης της ουσίας από τον οργανισμό. Εάν όμως δεν σας αρέσουν και προτιμάτε την χρήση αυτοκόλλητου τότε χρησιμοποιείστε μόνο αυτά που διαχέουν την νικοτίνη σε 16 ώρες από ότι σε 24 γιατί λογο της μειωμένης δόσης και χωρίς να επηρεάζετε η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι λιγότερο επιβλαβής για εσάς.

Με την χρήση κάποιου από τα υποκατάστατα νικοτίνης οι πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος διπλασιάζονται στον γενικό πληθυσμό. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους φανατικούς καπνιστές και βοηθάει αρκετά με στην εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης και την έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Ωστόσο υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να βλάψετε το μωρό σας ή εσάς εάν κάνετε υπερβολική χρήση των υποκατάστατων νικοτίνης ειδικά εάν χρησιμοποιείτε  αυτοκόλλητα 24 ωρών. Είναι προτιμότερο πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο να συμβουλευτείτε το γιατρό και την μαία σας. Τέλος η μέθοδος αυτή θα προσθέσει ένα επιπλέον κόστος στον προυπολογισμό σας.

Συμβουλευτική

Η συμβουλευτική από ειδικούς σε ομάδες ή κατ’ ιδίαν, μέσω τηλεφώνου ή ατομικών συνεντεύξεων ακόμα και η συζήτηση του θέματος και η ενθάρρυνσή από κάποιο συγγενή, φίλο, το γιατρό ή τη μαία σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το τσιγάρο και να σας τονώσουν την αυτοπεποίθηση σε αυτή σας την προσπάθεια. Η συμβουλευτική θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάποια από τα συμπτώματα της στέρησης από τον καπνό όπως την κατάθλιψη, το άγχος και την νευρικότητα. Έχετε πάντα την δυνατότητα να αλλάξετε τον σύμβουλό σας ή την ομάδα ή την τηλεφωνική γραμμή που χρησιμοποιείτε για την συμβουλευτική σας εάν νομίζετε πως τα πρόσωπα που την απαρτίζουν δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικά για εσάς. Και αυτή η μέθοδος παρότι έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας μπορεί να επιφέρει κάποιο κόστος.

Ύπνωση και βελονισμός

Κάποιοι ειδικοί και πρώην καπνιστές υποστηρίζουν πως οι ανωτέρω μέθοδοι μπορεί να μειώσουν αισθητά την έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Γενικά ωστόσο είναι μία ασφαλής μέθοδος χωρίς παρενέργειες και επιπλοκές , ωστόσο εκτός από ορισμένες μεμενομένες μαρτυρίες δεν είναι γνωστή η αποτελεσματικότητά τους στον γενικό πληθυσμό ούτε στην εγκυμοσύνη. Το κόστος τους διαφέρει ανάλογα με την επιλογή σας, τον αριθμό επισκέψεων και τον ειδικό που θα σας εφαρμόσει αυτές τις μεθόδους.

Posted in: κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.