όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Καισαρική τομή και θηλασμός

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Οι καισαρικές τομές όλο και αυξάνονται επηρεάζοντας την δυνατότητα των γυναικών να θηλάσουν. Όμως σύμφωνα με έρευνες η καισαρική τομή δεν μειώνει το ποσοστό επιτυχίας ή διάρκειας του θηλασμού παρά μόνο επιβάλει συγκεκριμένες δυσκολίες που λόγω του μετεγχειρητικού πόνου δυσκολεύουν την μητέρα στο θηλασμό.Ακολουθούν συστάσεις βασικών βημάτων για να επιτύχετε στο θηλασμό μετά από μια καισαρική.

καισαρική τομή και θηλασμός

Βασικά βήματα επιτυχίας θηλασμού μετά από μια καισαρική τομή

 • Συζητείστε με το γιατρό σας την επιθυμία σας να πραγματοποιήσετε την καισαρική σας με επισκληρίδιο νάρκωση εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη καθώς αυτό θα διευκολύνει αρκετά την έναρξη του θηλασμού και τις διαδικασίες θηλασμού μέσα στην πρώτη 30-1 ώρα από την γέννηση και την επαφή δέρμα με δέρμα.
 • Ζητείστε την βοήθεια της μαίας που σας συνοδεύει να σας τοποθετήσει το μωρό πάνω σας δέρμα με δέρμα μετά την αποπεράτωση του πρώτου παιδιατρικού ελέγχου και ενώ ακόμη βρίσκεστε εντός του χειρουργείου. Το μωρό σας γεννιέται στα πρώτα 5-7 λεπτά και απομένει παραπάνω από 1/2 ώρα για να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα με το μωρό σας.
 • Mετά το τέλος του χειρουργείου συνήθως μεταφέρεστε στην αίθουσα ανάνηψης όπου και παραμένετε περίπου 2-4 ώρες. Αδράξτε την ευκαιρία και ζητήστε από την μαία σας να σας φέρει το μωρό να θηλάσετε το δυνατόν συντομότερα μέσα στην πρώτη ώρα από την γέννηση εφόσον η υγεία του είναι καλή και εσείς αισθάνεστε καλά.
 • Εφαρμόστε διαφορετικές θέσεις θηλασμού όπως κρατώντας το μωρό κάτω από την μασχάλη αντί της θέσης αγκαλιάς εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε κάποια πίεση πάνω από την τομή σας. Η έλλειψη της κινητικότητάς σας ειδικά στον πρώτο θηλασμό κάνει αναγκαία την βοήθεια από μαία για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε με επιτυχία την πρώτη σας προσπάθεια.
 • Αφήστε το μωρό να θηλάσει όσο θέλει. Συνήθως ο πρώτος θηλασμός διαρκεί αρκετά έως και παραπάνω από ώρα.
 • Εάν το μωρό δεν έχει τελειώσει με το γεύμα του ενώ εσείς χρειάζεται να μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας, μπορείτε να συνεχίσετε μετά την μεταφορά σας απερίσπαστη το έργο σας.
 • Για την μεγαλύτερη άνεσή σας στο δωμάτιο ανάρρωσης τα μαξιλάρια θα σας προσφέρουν μοναδική βοήθεια. Είτε μαξιλάρι θηλασμού είτε κανονικά μαξιλάρια ύπνου βοηθούν το ίδιο στο να υποστηρίξουν το σώμα του μωρού σας και να το διατηρούν σε σωστή θέση για τον θηλασμό.
 • Ζητείστε παυσίπονα όταν πονάτε καθώς ο μετεγχειρητικός πόνος κάνει τον θηλασμό πιο δύσκολο λόγω έλλειψης ευελιξίας κινήσεων. Τα περισσότερα παυσίπονα που δίνονται συστηματικά για την αντιμετώπιση του πόνου της καισαρικής είναι ασφαλή για τον θηλασμό.
 • Ένα δεύτερο ζευγάρι χέρια από κάποιο συνοδό είναι απαραίτητο τις πρώτες ημέρες για τις περισσότερες γυναίκες που γεννούν με καισαρική.Γι αυτό θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσετε από κάποιο δικό σας να διανυκτερεύσει μαζί σας στο μαιευτήριο τα πρώτα βράδια.
 • Όταν αισθανθείτε καλύτερα (συνήθως μετά την δεύτερη ημέρα) ζητείστε από την μαία να σας τοποθετήσει το μωρό στο στήθος σε διαφορετικές θέσεις έτσι ώστε να εκπαιδευτείτε επαρκώς στο θηλασμό και να αποφύγετε τραυματισμούς των θηλών.

 

 

Posted in: καισαρική τομή και θηλασμός

Πιθανά προβλήματα θηλασμού που μπορεί να προκύψουν λόγω της καισαρικής

Ανεξάρτητα με το είδος του τοκετού η κάθε γυναίκα θα επιτύχει στο θηλασμό μόνο όταν επιμείνει και ξεπεράσει τις πρώτες ημέρες της ανασφάλειας ή της ανησυχίας αλλά και τις πρώτες πιθανές δυσκολίες με τον θηλασμό.

Ωστόσο κάποια προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι τα εξής:

 • Λόγω της καισαρικής τομής το γάλα της γυναίκας, δηλαδή η δεύτερη φάση της γαλακτογέννεσης, όταν το στήθος γεμίζει με μεγαλύτερη ποσότητα έρχεται αντί για το δεύτερο στο τρίτο ή τέταρτο 24ωρο. Αυτό κάποιες φορές μπορεί να κοστίσει στο μωρό σας υψηλότερες τιμές ικτέρου ή μεγαλύτερη απώλεια βάρους ή ανάγκη συμπληρωματικής διατροφής από τις πρώτες ημέρες . Τα παραπάνω λύνονται με την συνέχιση και εντατικότερη προσπάθεια θηλασμού.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος που διαφέρει σε ένταση από γυναίκα σε γυναίκα μπορεί να εμποδίσει αρκετά την έναρξη του θηλασμού. Πολλές φορές η αδυναμία κίνησης, η πίεση στην περιοχή της κοιλιάς κ.λ.π. ακόμη και μετά την χρήση παυσίπονου δεν βοηθούν και ιδιαίτερα στο να θηλάστε κατά βούληση και απεριόριστα, όπως επιβάλλουν οι αρχές του θηλασμού.
 • Σε περίπτωση που ο απευθείας θηλασμός είναι αδύνατος τότε εφαρμόστε από το πρώτο 24ωρο συστηματικές αντλήσεις με θήλαστρο για χρονικό διάστημα ανάλογο των ημερών γαλουχίας και τουλάχιστον ανά 4 ώρες έως ότου ο θηλασμός είναι εφικτός.

Posted in: καισαρική τομή και θηλασμός

 

Εάν δυσκολεύεστε στο θηλασμό, έχετε απορίες ή αντιμετωπίζετε κάποια επιπλοκή το all4baby είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε ότι χρειάζεστε. Επικοινωνήστε μαζί μας!

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.