όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Είναι ασφαλές το εμβόλιο H1N1 στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με νέα έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από το περιοδικό New England Journal of Medicine το εμβόλιο κατά του ιούH1N1 που αποτέλεσε πανδημία για τον δυτικό κόσμο τον περασμένο χρόνο είναι ασφαλές για την εγκυμοσύνη.

Οι μελετητές δεν βρήκαν κάποια συσχέτιση του εμβολίου με αύξηση του ποσοστού ενδομήτριου θανάτου, χαμηλού βάρους γέννησης, προωρότητας ή μειωμένου Apgar score στην γέννηση.

Πιο αναλυτικά η έρευνα έλαβε χώρα στην Νορβηγία κατά την διάρκεια της πανδημίας του ιού το 2009 και μελέτησε 113,331 μονήρης κυήσεις την περίοδο της γρίπης. Από αυτές τις γεννήσεις το 4,3%0(τις χιλίοις)  εμφάνισε ενδομήτριο θάνατο έναντι του 4,1%0(τις χιλίοις)   αυτών που γεννήθηκαν εκτός της πανδημικής περιόδου. Από τις γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο όμως το 0,3% εμφάνισε ενδομήτριο θάνατο έναντι του 0,5% αυτών που δεν εμβολιάστηκαν.

Σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς των γυναικών που ήταν έγκυες είτε πριν είτε μετά την πανδημία, εκείνοι που σε κατάσταση εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης νόσησαν από τον ιό ,παρουσίασαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου, με προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 1,91. Αντίθετα, ο κίνδυνος θανάτου του εμβρύου ήταν ελαφρώς χαμηλότερος στις γυναίκες που ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εμβολιάστηκαν, με προσαρμοσμένη  κίνδυνο σημαντικά χαμηλότερο ( 0,88).

Τα ευρήματα αυτά συμπληρώνουν και επιβεβαιώνουν αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που μελέτησαν την δράση του εμβολίου σε πολύδυμες κυήσεις, την χρήση του εμβολίου στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης , την παχυσαρκία ,τον διαβήτη ,το κάπνισμα και τις χρόνιες ασθένειες στην εγκυμοσύνη.

Οι μελετητές καταλήγουν πως το εμβόλιο κατά του H1N1 είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη και είναι προτιμότερο να χορηγείται από το να αποκρύπτεται από την φροντίδα των εγκύων στις περιόδους έξαρσης της ασθένειας.

 

Πηγή

 

Hanberg,S.E.,. et.al. ,2012, New England Journal of Medicine ,Risk of Fetal Death after Pandemic Influenza Virus Infection or Vaccination.,

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.