όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Τι γίνεται μετά την καισαρική τομή κατά την παραμονή σας στο μαιευτήριο;

Μετά την καισαρική, η παραμονή σας στο μαιευτήριο είναι απαραίτητη για την συστηματική σας παρακολούθηση και την προσφορά βοήθειας σε δεξιότητες μητρότητας από το μαιευτικό προσωπικό.

  • Αμέσως μετά τον τοκετό σας -Στην ανάνηψη

Μετά το τέλος της χειρουργικής επέμβασης θα μεταφερθείτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που ονομάζεται <<ανάνηψη χειρουργείου>> όπου και θα παρακολουθείστε στενά για τις πρώτες 2-6 ώρες από την γέννηση του μωρού σας. Στην διάρκεια της παραμονής σας, ελέγχονται τακτικά οι ζωτικές σας λειτουργίες, η ανταπόκρισή στα παυσίπονα που λαμβάνετε, η ικανότητα επικοινωνίας σας με το περιβάλλον, η απώλεια ούρων και αίματος κ.λ.π. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν πληροφορίες για το καλώς έχειν της δικής σας ανάρρωσης και την δυνατότητά σας να αναρρώσετε ομαλά από την καισαρική σας.

Συνηθίζεται  αλλά και προτείνεται ,οι περισσότερες μητέρες να εκμεταλλεύονται το διάστημα αυτό για να θηλάσουν το μωρό τους αμέσως μετά την γέννηση και να επωφεληθούν από μια καλή αρχή με το θηλασμό. Ζητήστε από την μαία σας να σας φέρει το μωρό σας στην ανάνηψη του χειρουργείου για θηλασμό συνεχίζοντας το έργο που ξεκινήσατε αμέσως μετά την γέννηση και την επαφή δέρμα με δέρμα.

Η έξοδός σας και η μεταφορά σας στο τμήμα λεχωίδων ή νοσηλείας γίνεται από την στιγμή που το μαιευτικό προσωπικό του τμήματος κρίνει πως η κατάστασή σας είναι σταθερή, η αναλγησία που λαμβάνετε είναι αποτελεσματική και η κίνηση και επικοινωνία σας με το περιβάλλον είναι ικανοποιητική. Όταν αυτά συμβαίνουν και εσείς αισθάνεστε αρκετά καλά, με το τέλος του πρώτου θηλασμού μπορείτε να μεταβείτε στο δωμάτιό σας.

  • Στο δωμάτιο παρακολούθησης -Τμήμα λεχωίδων

Στο τμήμα λεχωίδων της κλινικής που νοσηλεύεστε θα παραμείνετε για μέσω όρο 3-4 μέρες μέχρι να έχετε ανακάμψει αρκετά από την καισαρική σας και να νιώθετε επιδεξιότητα στις κινήσεις σας αλλά και στις δεξιότητες μητρότητας. Είναι εφικτό κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό και την μαία σας να αποχωρήσετε από το μαιευτήριο και νωρίτερα αμέσως μετά το πρώτο 24ωρο εφόσον οι δυνάμεις σας το επιτρέπουν και νιώθετε καλά με το θηλασμό.

Για γρηγορότερη ανάρρωση φροντίστε να κινητοποιηθείτε άμεσα μέσα στις πρώτες 6-12 ώρες από το χειρουργείο σας. Η γρήγορη έγερση φέρνει και την γρηγορότερη ανάρρωση και θα σας κάνει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα άμεσα. Τα παυσίπονα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας (ενέσιμα, από το στόμα ή επισκληρίδιος για το πρώτο 24ωρο )θα σας χαρίσουν επαρκή αναλγησία και ευελιξία κινήσεων για αυτό μην διστάζετε να κάνετε Room in για την επιτυχία του θηλασμού.

Στην διάρκεια της παραμονής σας μπορείτε να ξεκινήσετε να τρώτε αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη της δίψας ή της πείνας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο περιορισμό. Μπορείτε να ξεκινήσετε την διατροφή σας με ελαφρά γεύματα για την πρώτη ημέρα και να εντάξετε στην συνέχεια τροφές της αρεσκείας σας από το δεύτερο 24ωρο. Το έντερο σας θα κινητοποιηθεί καλύτερα γι’αυτό να μην χάνετε ευκαιρία να κινείστε συχνά.

Ο ουροκαθετήρας που τοποθετήθηκε στο χειρουργείο σας θα βγει αφού κινητοποιηθείτε επαρκώς και έχουν περάσει τουλάχιστον 12 ώρες από την τελευταία δόση της επισκληριδίου που λάβατε. Συνήθως παραμένει και για ακόμη ένα 24ωρο.

Ο φλεβοκαθετήρας και ο ορός που βρίσκονται στο χέρι σας από την έναρξη του χειρουργείου θα απομακρυνθούν όταν η κατάστασή σας είναι σταθερή και μπορέσετε να αποβάλετε επαρκώς και χωρίς πρόβλημα τα πρώτα ούρα με αυτόματη ούρηση. Συνήθως παραμένουν για ένα 24ωρο. Η χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων, κοινών αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών παυσίπονων από το στόμα ή το ορθό, απλής παρακεταμόλης και μιας ημερήσιας δόσης αντιπηκτικής ένεσης αποτελούν κοινή πρακτική για την μετεγχειρητική σας περίοδο.

Μην αμελήσετε καθόλου τον θηλασμό! Ο θηλασμός μετά από καισαρική είναι απόλυτα εφικτός με τη χρήση σωστή θέσης, που ανακουφίζει και δε πιέζει την τομή, την κατάλληλη συμβουλευτική και τη δική σας συμμετοχή και επιμονή. Μη χάσετε το πλεονέκτημα των πρώτων ημερών να εγκαταστήσετε το θηλασμό ήδη από το μαιευτήριο. Θηλάστε απεριόριστα και κατά βούληση το μωρό σας, ζητήστε βοήθεια και καθοδήγηση για τη τοποθέτηση του στο στήθος όταν δεν αισθάνεστε τις δυνάμεις σας επαρκείς, και κάντε room in για να μη  χάσει το μωρό σας ούτε ένα γεύμα.

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Πηγές:
(2011) Caesarean section NICE(National Institute for Health and Care Excellence) guidelines-Caesarean section 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.