όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Σεβασμός στην γέννα

Η τρίτη εβδομάδα του Μαίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στον σεβασμό στην γέννα. Μία εβδομάδα με υψηλά στην ατζέντα της τα δικαιώματα της νέας μητέρας και του πατέρα στον τοκετό που τείνουν να εκλείψουν σε ορισμένες μαιευτικές κλινικές ή λόγω χρήσης συγκεκριμένων μαιευτικών πρακτικών.

Παρά την δυσκολία και την ευάλωτη στιγμή που κάθε γυναίκα μπορεί να βρεθεί στην διάρκεια ενός τοκετού εξακολουθεί να έχει θέλω, να αξίζει τον σεβασμό των επιλογών και της προσπάθειάς της , να έχει γνώμη και να θέλει αυτή να γίνεται σεβαστή από τους χώρους και τους επαγγελαμτίες υγείας που την περιθάλπτουν.

Στην Ελλάδα είμαστε δυστυχώς από τις λίγες Ευρωπαϊκές Χώρες που η κουλτούρα της μαιευτικής φροντίδας έχει σχεδόν καθυποτάξει αυτά τα δικαιώματα που συνεχώς συμπιέζονται λόγω διαδικασιών των μαιευτικών κλινικών, τρομολαγνίας γύρω από τον τοκετό, ακρωτηριασμού της γνώμης ή θέλω των νέων μητέρων, νομοφοβίας σχετικά με την διαδικασία του τοκετού και σχετικών νομικών διεκδικήσεων του ζευγαριού γύρω από τον τοκετό και πολλά άλλα.

Συχνά οι νέες μητέρες θα αναζητήσουν πληροφορίες από επαγγελαμτίες υγείας που θεωρούν πως ξέρουν καλύτερα από τις ίδιες και μπορούν να αποφασίσουν για αυτές χωρίς πολλές εξηγήσεις με αποτέλεσμα να νιώθουν αμέτοχες , έρμαια των καταστάσεων και ανύμπορες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε περίπτωση γιατί << Για να το λέει ο γιατρός και η μαία κάτι ξέρει!>> Στο παρακάτω άρθρο στοχεύσαμε στο να αφιερώσουμε κάποιες σειρές αναφέροντας τα κύρια δικαιώματα μιας γυναίκας στον τοκετό και της προσωπικές της διεκδικήσεις σύμφωνα με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή συνθήκη. Κάθε μητέρα στον τοκετό έχει τα παρακάτω δικαιώματα

  • Να γεννήσει εκεί που θέλει. Είτε αυτό λέγεται μαιευτήριο είτε είναι το σπίτι της.
  • Να γεννήσει όπως επιθυμεί. Με φυσικό ή φυσιολογικό τοκετό, με καισαρική τομή, στο νερό ή σε όποια θέση η ίδια επιθυμεί και πιστεύει ότι εξυπηρετεί την ανάγκη της για το μωρό της στον τοκετό.
  • Να παρακολουθείτε καθ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού από ειδικευμένους επαγγελματίες (μαία ή και γιατρό) που θα την βοηθήσουν να αποπερατώσει το έργο της με μεγαλύτερη ασφάλεια, άνεση, ιδιωτικότητα, φροντίδα και αναγνώριση της κουλτούρας και των θρησκευτικών ή κοινωνικών της πεποιθήσεων.
  • Κάθε μητέρα δικαιούται να ενημερώνεται για την πορεία και εξέλιξη του τοκετού της, αντικειμενικά και με επιστημονική τεκμηρίωση από τους επαγγελματίες υγείας που την περιθάλπτουν , οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να αφιερώσουν επαρκή χρόνο για την εξήγηση και αφομοίωση οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά τον τοκετό της.
  • Η γυναίκα έχει το δικαίωμα να δίνει ή όχι την συγκατάθεσή της για την εκτέλεση παρεμβάσεων όπως η καισαρική, η συνεχής καρδιοτοκογραφία , η κίνηση, η επισκληρίδιος κ.λ.π. καθότι οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν το σώμα της και το παιδί της και είναι σε αρκετά καλή θέση παρότι επίτοκος να συμβάλει στην σωστότερη για την ίδια απόφαση.
  • Κάθε επίτοκος έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό της και να αρνηθεί την εκτέλεση διαδικασιών από επαγγελματίες υγείας ή ιατρικών πράξεων που κρίνει πως δεν χρειάζεται ή την βρίσκουν αντίθετη με τις δικές της πεποιθήσεις.
  • Όλες οι μητέρες έχουν ανάγκη και είναι αναφέρετο δικαίωμά τους να γεννούν σε συνθήκες διακριτικότητας και ιδιωτικότητας , μακριά από στρεσογγόνα περιβάλλοντα, αδιάκριτα βλέμματα και πολυπράγμονες πολιτικές που διασπούν την προσοχή του έργου τους στον τοκετό.
  • Η μητέρα έχει το δικαίωμα να ζητήσει μετά τον τοκετό τις πληροφορίες που αποτυπώνουν το ιστορικό και την εξέλιξη του τοκετού της
  • Η υποστήριξή της στην διάρκεια της γέννας πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που η ίδια επιλέγει, όπως σύντροφος ή μαία, ή γιατρός. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σε θέση κατά την γνώμη της να την βοηθήσουν, τους εμπιστεύεται και μαζί θα επιτύχουν το βελτιστότερο αποτέλεσμα.

 

Στο all4baby σεβόμαστε απολύτως τα δικαιώματα αυτά της νέας μητέρας και επιθυμούμε όπως και υποστηρίζουμε , εμείς και οι συνεργάτες μας , κάθε ένα από αυτά στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την νέα μητέρα στον τοκετό της.

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.