όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Έρπις γεννητικών οργάνων πριν την σύλληψη

O έρπις γεννητικών οργάνων είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στον σύγχρονο κόσμο! Η πρόληψή του αποτελεί την καλύτερη θεραπεία της νόσου!

έρπητας

Τι είναι ο έρπις γεννητικών οργάνων;

Ο έρπις γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα  που οφείλεται στον ιό του έρπητα από τα στελέχη HSV1 και HSV2. Ο έρπις γεννητικών οργάνων δεν θεραπεύεται και αποτελεί μια χρόνια νόσο. Ακόμα και μετά την εκδήλωση και καταπολέμηση των συμπτωμάτων του, επωάζει μέσα στα γάγγλια του σώματος και εκφράζεται ξανά εκδηλώνοντας και πάλι συμπτώματα σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα.

Posted in: έρπητας

Πώς μεταδίδεται ο έρπις των γεννητικών οργάνων;

Kατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις ( κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής) από εμφανής ή όχι εμφανής πληγές των γενετικών οργάνων ή της στοματικής κοιλότητας ενός πάσχοντα συντρόφου.

Posted in: έρπητας

Πόσο συχνός είναι ο έρπις των γεννητικών οργάνων;

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία για την συχνότητα του έρπητα γεννητικών οργάνων στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία. Για παράδειγμα μεταξύ 15-19 ετών περίπου 120.000 άτομα πάσχουν από έρπητα γεννητικών οργάνων, μεταξύ 20-24 ετών 83.000 άτομα, από 25-29 πάσχουν 60.000 άτομα, από 30-34 πάσχουν 45.000 άτομα, από 35-39 ετών 32.000 άτομα , από 40-44 ετών 21.000 πάσχουν και τέλος από 45-49 ετών 12.000 πάσχουν από τον ιό. Η έρευνα αυτή του παγκόσμιου οργανισμού υγείας αφορά το έτος 2003 και αντικατοπτρίζει το εύρος της ασθένειας αυτής.

Οι στατιστικές ωστόσο διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Posted in: έρπητας

Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπητα γεννητικών οργάνων;

Σύμφωνα με αναφορές το 81% των πασχόντων δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα που έχουν εμφανίσει δεν έχουν επαρκώς αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί.

Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα τότε εμφανίζονται σαν μία ή πολλές κύστες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή των χειλιών. Οι κύστες αυτές σπάνε και αφήνουν ένα επώδυνο έλκος στην επιφάνεια των ιστών .

Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης και από την εμφάνιση της νόσου. Δηλαδή εάν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ο έρπις ή είναι ένα επαναληπτικό κρούσμα της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα εάν η νόσος εμφανίζεται για πρώτη φορά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Τα συμπτώματα του πρώτου επεισοδίου του έρπητα μπορεί να εμφανίζονται και πάλι με κύστες στην γενετική ή στοματική περιοχή που αργότερα σπάνε και σχηματίζουν επώδυνα έλκη.  Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί πυρετός, μυο-σκελετικοί πόνοι, πρησμένοι λεμφαδένες και πονοκέφαλοι.

Το δευτερογενές επεισόδιο έρπητα μπορεί να συμβεί συχνότερα μετά τον πρώτο χρόνο εκδήλωσης της νόσου και τα συμπτώματα παρουσιάζονται σε ηπιότερη μορφή.  Με την πάροδο των χρόνων η συχνότητα εμφάνισης δευτερογενούς επεισοδίου έρπητα γίνεται όλο και πιο σπάνια και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που φέρεται. Πρόδρομα συμπτώματα εμφανίζονται στο 50% των ασθενών με έρπητα πριν την εκδήλωση κάποιου επόμενου επεισοδίου. Οι ασθενείς εμφανίζουν ενοχλήσεις σαν φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στην περιοχή που αργότερα θα εμφανιστούν οι κύστεις.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων ενός επόμενου επεισοδίου έρπητα είναι σαφώς μικρότερη από την πρώτη και εμφανίζει λιγότερο πόνο στην ελκώδη περιοχή, λιγότερα γενικευμένα συμπτώματα και γρηγορότερο χρόνο επούλωσης.

Posted in: έρπητας

Πόσο συχνά μπορεί να επανεμφανίζεται ο έρπις γεννητικών οργάνων;

Η συχνότητα εμφάνισης των δευτερογενών κρουσμάτων εξαρτάται και από το είδος του έρπητα. Το στέλεχος HSV 2 έχει 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επανεμφάνισης επεισοδίων από ότι ο HSV1.

Τα δευτερογενή επεισόδια μπορεί να εμφανίζονται από 0 έως και 5 φορές το χρόνο.

Posted in: έρπητας

Πότε εξαφανίζονται τα συμπτώματα του έρπητα γεννητικών οργάνων;

Η λήψη θεραπείας για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων συντομεύει και την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Για το πρώτο επεισόδιο

Οι κύστες και τα έλκη της πάσχουσας περιοχής φεύγουν μετά από 2 έως 4 εβδομάδες. Τα συμπτώματα του πυρετού, του πονοκεφάλου ,των μυαλγιών κ.λ.π. εξαφανίζονται μετά από μία εβδομάδα. Ενώ η ενόχληση στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να παραμείνει για παραπάνω από δύο εβδομάδες.

Για δεύτερο επεισόδιο

Τα συμπτώματα διαρκούν πολύ λιγότερο και είναι συνήθως ηπιότερα του πρώτου επεισοδίου.

Posted in: έρπητας

Τι μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση επεισοδίων του έρπητα γεννητικών οργάνων;

Δεν υπάρχουν προς το παρόν ικανοποιητικές μελέτες που να δηλώνουν καταστάσεις που μπορεί να προδιαθέτουν την εμφάνιση επεισοδίων έρπητα. Ωστόσο ανέκδοτες πληροφορίες και υποθέσεις ερευνητών δείχνουν μια σχέση μεταξύ της γενικότερης κατάστασης υγείας του ατόμου και της εκδήλωσης επεισοδίου έρπητα. Για παράδειγμα μπορεί η παρουσία κάποιας ασθένειας, το έντονο σωματικό και ψυχολογικό στρες, οι διαφορετικές φάσεις του κύκλου της περιόδου, η υπεριώδης ακτινοβολία, τα στενά ή μη βαμβακερά εσώρουχα και η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ , να επηρεάζουν την επανεμφάνιση του έρπητα.

Posted in: έρπητας

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Ο έρπις γεννητικών οργάνων όταν παρουσιάσει συμπτώματα τότε αυτό γίνεται σε 2 έως 7 ημέρες από την επαφή με τον ιό.

Posted in: έρπητας

Πώς γίνεται η διάγνωση του έρπητα γεννητικών οργάνων;

Η διάγνωση εξαρτάται από τα αν παρουσιάζετε ή όχι συμπτώματα.

Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα τότε η λήψη δείγματος από την πάσχουσα περιοχή για καλλιέργεια είναι η ενδεδειγμένη εξέταση για εσάς. Μια επιπρόσθετη εξέταση αίματος  που ανιχνεύει αντισώματα ενάντια στον έρπητα ,θα μπορέσει επίσης να σας απαντήσει για το αν πρόκειται για μια καινούργια ή παλιά λοίμωξη.

Εάν δεν παρουσιάζετε συμπτώματα και θέλετε να εξεταστείτε για τον ιό του έρπητα τότε μια εξέταση αίματος θα μπορέσει να σας δώσει μια αρνητική ή θετική απάντηση για το αν φέρετε ή όχι τον ιό και από πότε. Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί ρουτίνα για την ανίχνευση του ιού.

Posted in: έρπητας

Ποια είναι η θεραπεία του έρπητα γεννητικών οργάνων;

Ο έρπις γεννητικών οργάνων είναι μια χρόνια νόσος που ακολουθεί τον πάσχοντα εφόρου ζωής. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα γεννητικών οργάνων. Η συνιστώμενη αγωγή αφορά αντιικά φάρμακα ( ασυκλοβίρη) που προλαμβάνουν την εκδήλωση των επεισοδίων ή μειώνουν τον χρόνο παραμονής αυτών στο σώμα.

Εάν τα επεισόδια του έρπητα είναι αρκετά συχνά ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο γιατρός και η μαία σας μπορεί να σας συστήσουν προφυλακτική αγωγή που θα μειώσει την εκδήλωση επεισοδίων για το χρονικό διάστημα που λαμβάνετε θεραπεία.

Posted in: έρπητας

Ο έρπις γεννητικών οργάνων επηρεάζει την γονιμότητά μου;

Όχι ο έρπις γεννητικών οργάνων δεν επηρεάζει την γονιμότητα στον άνδρα ή την γυναίκα.

Posted in: έρπητας

Τι γίνεται στην περίπτωση που ο σύντροφός σας έχει έρπητα των γεννητικών οργάνων;

Δεν υπάρχει κάτι που συνίσταται εσείς να προσέξετε, εφόσον με τον σύντροφό σας έχετε επαφές, έχετε μάλλον και εσείς τον ιό του έρπητα.

Η ταυτοποίηση ή όχι της διάγνωσης σε εσάς δεν σας προσφέρει κάτι σημαντικό για την υγεία ή την πορεία της εγκυμοσύνη σας.

Ο συνηθέστερος και προτεινόμενος τρόπος διάγνωσης του έρπητα είναι μετά την εκδήλωση κάποιου επεισοδίου από εσάς. Η απλή φορά του ιού δεν έχει αποδειχτεί πως έχει επιπτώσεις στην υγεία ή την γονιμότητά σας.

Posted in: έρπητας

Πότε μπορείτε να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος μετά από την εκδήλωση επεισοδίου έρπητα γεννητικών οργάνων;

Αμέσως μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων σας και εφόσον νιώθετε έτοιμη μπορείτε να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Η αγωγή με αντιικά φάρμακα δεν επηρεάζει την γονιμότητα ούτε και το αναπτυσσόμενο έμβρυο σύμφωνα με κλινικές μελέτες.

Ωστόσο επειδή οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε την έκθεση σε αντιικά φάρμακα.

Posted in: έρπητας

 
 
 
Πηγές

Centers for Disease Control and Prevention, 2012, Genital Herpes- CDC- Fact Sheet

World Health Organization, 2003, Global Prevalence of Genital Herpes

Family Planning Association, 2012, Genital Herpes

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.