όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Επισκληρίδιος ή γενική αναισθησία στην καισαρική τομή;

Εισαγωγή

Επισληρίδιος ή γενική αναισθησία είναι η καταλληλότερη μέθοδος στην περίπτωση της καισαρικής τομής; Πως μπορείτε να ξέρετε; Ποιο είναι το όφελος της μίας ή της αλλης μεθόδου; Το παρακάτω άρθρο πραγματεύεται αυτό το σημαντικό θέμα που απασχολεί πολλές νέες μητέρες που υποβάλλονται προγραμματισμένα ή όχι σε καισαρική τομή.

Νάρκωση και Καισαρική

Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος αναισθησίας στην καισαρική τομή;

Η επισκληρίδιος αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο αναλγησίας για την καισαρική τομή. Η επισκληρίδιος είναι μια από τις μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε επαρκή αναισθησία για το χειρουργείο της καισαρικής αλλά και καλή αναλγησία για τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες, διευκολύνοντας την ανάρρωσή σας.

Παρά το γεγνονός πως οι επιπλοκές της αναισθησίας είναι πολύ σπάνιες,στην περίπτωση της εγκυμοσύνης η θνησιμοτητα αυξάνεται κατά 30 φορές όταν η γενική αναισθησία χρησιμοπιείται ως ρουτίνα στην καισαρική τομή. Η ποσοστική αυτή αύξηση παρατηρείται κυρίως λόγω της αδυναμίας σωστού αερισμού ή διασωλήνωσης της εγκυου κατά την διάρκεια του χειρουργείου που προκύπτει σε περιπου 1 στις 270 γυναίκες που υποβάλλονται σε γενική νάρκωση.

 

Συχνότερα ωστόσο η χρήση της γενικής αναισθηασίας στην καισαρική τομή συνδέεται με την αύξηση της απώλειας αίματος και την εμφάνιςη χαμηλότερου αιματοκρίτη όπως και την μεγαλύτερη κατά 3 φορές ανάγκη μετάγγιςης αίματος μετά το χειρουγείο.

Άλλες αναφορές επίσης σημειώνουν αυξημένα ποσοστά ανάγκης τεχνιτού αερισμού ή διασωλήνωσης ή μειωμένης ικανότητας αυτόματης αναπνοής στα μωρά που γεννιούνται κατόπιν χρήσης γενικής αναισθησίας. Ο κίνδυνος αυτός είναι έως και 4πλάσιος.’

το λόγο αυτό η παγκόσμια κοινότητα θεωρεί την επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία την καταλληλότερη μέθοδο για την καισαρική τομή εκτός και εάν παρουσιάζονται επιπλοκές.

Posted in: Νάρκωση και Καισαρική

Πόσο συχνά χρησιμοποιείται η επισκληρίδιος στην καισαρική τομή;

Σύμφωνα με έρευνες η επισκληρίδιος χρησιμοποιείται στο 77% των επειγόντων καισαρικών τομών και στο 91% των μη επειγόντων καισαρικών τομών. Ακόμη και στις περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού καισαρικής σύμφωνα με την πρώτη κλίμακα (υποδηλώνει άμεσο κίνδυνο για την ζωή της μητέρας ή του μωρού), το 54% των καισαρικών τομών γίνονται με επισκληρίδιο αναισθησία.

Posted in: Νάρκωση και Καισαρική

Τι αισθάνεστε με την επισκληρίδιο κατά την διάρκεια της καισαρικής τομής;

Η απάντηση είναι σχεδόν τίποτα καθώς τα φάρμακα σας εξασφαλίζουν καλή αναλγησία έως και το κατώτερο τμήμα του στομάχου σύφμωνα με την δόση που σας χορηγήθηκε.

Η αίσθηση του έντονου αγγίγματος ή πίεσης μπορεί να παραμείνει αλλά για τις περισσότερες γυναίκες δεν είναι ενοχλητική. Η αίσθηση της θερμοκρασίας ή άλλων επιδερμικών ερεθισμάτων χάνεται καθόλη την διάρκεια του χειρουργείου καθώς και η ικανοποιητική κίνησης ή αίσθησης των ποδιών.

Συχνά οι γυναίκες στην διάρκεια του χειρουργείου μπορούν να κινούν τα ποδια ελαφρώς αλλά ταυτοχρονα τα αισθάνονται βαριά και δυσκίνητα.

 

Posted in: Νάρκωση και Καισαρική

Γιατί μπορεί να μην μπορείτε να κάνετε επισκληρίδιο σε μια καισαρική τομή;

Λόγοι που εμφανίζονται ως αντένδειξη επισκληριδίου σε μια καισαρική τομή είναι οι ακολουθοι

Πολύ χαμηλή και επιμένουσα αρτηριακή υπόταση στην μητέρα
Γνωστή διαταραχή της πήξης του αίματος
Πρόσφατη χρήση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 12 ωρών από το χειρουργείο
Εμφάνιση συμπτωμάτων λοίμωξης όπως ο πυρετός.
Σημάδια φλεγνονής του δέρματος στην περιοχή της όσφυς
Εμφανής αιμορραγία από την μητέρα
Ραγδαία πτώση του καρδιακού παλμού του μωρού σας ή παθολογικό καρδιοτοκογράφημα.

Posted in: Νάρκωση και Καισαρική

Πόσο συχνά μπορεί να μην πιάσει η επισκληρίδιος στην καισαρική;

Η επισκηρίδιος ή ραχιαία αναισθησία είναι ιδιαίτερα επιτυχής και ασφαλής κατά την διάρκεια μιας καισαρικής τομής.  Οι έρευνες δείχνουν πως το 7,1% των επισκληριδίων μπορεί να αποτύχουν στην επαρκή παροχή αναισθησίας για το χειρουργείο της καισαρικής, ενώ για τον συνδιασμό επισκληριδίου και υπαραχνοειδούς αναισθησίας το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 2%.

Πριν την έναρξη του χειρουργείου ο αναισθησιολόγος πάντα ελέγχει το επίπεδο επιτυχίας της νάρκωσης και συνιστά παράταση του χρόνου έναρξης της επέμβασης ή και μεγαλύτερη δόση φαρμάκου ή συνδιασμό αυτού με επιπρόσθετη ενδοφλέβια αναλγησία με οπιοειδή. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 5% των μαιευτικών καισαρικών τομών η επισκληρίδιος επανατοποθετείτε για την βελτιστότερη λειτουργία της.

Posted in: Νάρκωση και Καισαρική

 

Πηγές:

(2011) “Appendix C:Planned CS compared with planned vaginal birth” NICE(National Institute for Health and Care Excellence) guidelines-Caesarean section

Cunningham F.G., Leveno K.J., Bloom S.L.,Hauth J.C., Rouse D.J., Spong C.Y. (2010) Williams Obstetrics  23rd edition,McGraw-Hill

 

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.