όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Έκζεμα της πάνας του μωρού σας

 

Εισαγωγή

Το έκζεμα στην πάνα ή σύγκαμα στην καθομιλουμένη είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται στα μωρά έως και 2 ετών. Στην νεογνική ηλικία (έως 28 ήμερες), το έκζεμα φαίνεται να εμφανίζεται σε συχνότητα  15-25% ενώ πιο πιθανή περίοδος εμφάνισης φαίνεται να είναι μετά τους έξι μήνες προς ένα χρόνο. Η ηπιότερη εμφάνιση ερεθισμού στην περιοχή της πάνας του μωρού σας μπορεί ανά πληθυσμό να φτάσει και το 75%. Μάθετε από τι προκαλείται και πώς θα προστατεύσετε το μωρό σας.

Έκζεμα της πάνας του μωρού σας

Ποιοι είναι οι λόγοι που εμφανίζεται το έκζεμα στην πάνα του μωρού σας;

Κύρια αιτία είναι η διαφορετικότητα του δέματος του μωρού σας σε σύγκριση με παιδί μεγαλύτερης ηλικίας ή τους ενήλικες. Το δέρμα του μωρού δεν έχει την ίδια δυνατότητα διατήρησης επαρκών επιπέδων ενυδάτωσης και διαθέτει μειωμένη αντίσταση έναντι των μικροβίων.  Η έλλειψη σωστού  αερισμού λόγω της πάνας, η μεγάλη υγρασία της περιοχής, η τριβή, το υψηλό Ph που αυξάνεται λόγω των ουρήσεων και κοπράνων(παραγωγή αμμωνίας) και η υψηλή ενζυματική  δραστηριότητα της περιοχής συντελούν στον ερεθισμό και το έκζεμα.

Posted in: Έκζεμα της πάνας του μωρού σας

Πώς μοιάζει το έκζεμα της πάνας στο μωρό σας;

 Το έκζεμα  ή ο ερεθισμού της πάνας μπορεί να έχουν την εμφάνιση της ακόλουθης εικόνας και να χωρίζονται είτε σε σοβαρότερες είτε σε πιο ήπιες μορφές ανάλογα με την έκταση του ερεθισμού, τον τύπο του ερεθισμού και την εικόνα του δέρματος με γυμνό μάτι. Ηπαρακάτω φωτογραφία μπορεί να σας κατατοπίσει σχετικά με την εμφάνιση του εκζέματος:

εκζεμα πανας μωρου

 

Στις σοβαρότερες μορφές το έκζεμα της πάνας έχει εμφανιστεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής της πάνας με πολλά σπυράκια σε περιοχές που δηλώνουν την ανάπτυξη μυκήτων και χρειάζεται ειδική θεραπεία με αντιμυκητιακή αγωγή, που Θα λάβετε από τον παιδίατρο σας για λίγο διάστημα.

 

Posted in: Έκζεμα της πάνας του μωρού σας

Ποια είναι η πρόληψη του εκζέματος της πάνας;

  • Αλλάζετε τακτικά της πάνες του μωρού σας. Κάθε 2-4 ώρες αλλαγής της πάνας είναι αρκετές για να μπορέσουν να παράσχουν κατάλληλη καθαριότητα και υγιεινή στο μωρό σας.
  • Πλένετε την περιοχή με τρεχούμενο νερό(37°C-40°C) και λαβέτα ή πετσέτα ή γάζα με σκοπό την αφαίρεση των υπολειπόμενων περιττωμάτων.. Η χρήση βρεφικού σαπουνιού για τη πάνα είναι προαιρετική.
  • Η χρήση μωρομάντηλων για τον καθαρισμό της περιοχής δεν είναι αποδεκτή επιστημονικά ούτε αποδεκτή ως καταλληλότερη έναντι της χρήσης του νερού. Ωστόσο η περιστασιακή τους χρήση όταν ακολουθείται από συχνή  αλλαγή πάνας και συχνές πλύσεις με τρεχούμενο νερό είναι ασφαλής.Προτιμήστε μωρομάντηλα με ελαφρώς όξινο Ph, χωρίς αλκοόλη, άρωμα και paraben.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε προληπτικά κρέμα για την αλλαγή πάνας που περιέχει στοιχεία όπως zinc oxide ή petrolatum τα οποία βοηθούν στην διαμόρφωση ενός προστατευτικού φιλμ στην περιοχή της πάνας το οποίο αφήνει το δέρμα προστατευμένο από την τοπική υγρασία και τους μικροοργανισμούς και είναι ιδανική και γρήγορη λύση αντιμετώπισης του ερεθισμού της πάνας όταν αυτή συμβαίνει σε μικρό ή μέτριο βαθμό. Εναλλακτικά η χρήση φυτικού λαδιού  όπως αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο φαίνεται να είναι αποτελεσματική για την προστασία από ερεθισμούς.
  • Αφήνετε συχνά την περιοχή να αερίζεται με τα πρώτα σημάδια κοκκινίσματος. Αυτό σίγουρα αποτελεί και την δραστικότερη λύση.
  • Στην περίπτωση που το έκζεμα δεν υποχωρεί ή γίνεται χειρότερο επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
  • Θηλάσετε το μωρό σας αποκλειστικά. Ένα πλεονέκτημα του θηλασμού είναι πως τα κακά και τσίσα του μωρού σας λόγω της τροφής αυτής είναι περισσότερο φιλικά προς το δέρμα.

Posted in: Έκζεμα της πάνας του μωρού σας

Μάθετε περισσότερο για τη φροντίδα του μωρού σας στα μαθήματα φροντίδας μωρού του Αll4baby και ζητήστε τη βοήθεια μας στο σπίτι για να σας δείξουμε τα πάντα για τη φροντίδα του μωρού σας. Επικοινωνήστε μαζί μας!

 

Πηγές:
Shin H.T., :Diagnosis and Management of Diaper Dermatitis” Pediatric Clinics of North America, Volume 61, Issue 2, April 2014

Stamatas G.N.,Tierney N.K., “Diaper Dermatitis: Etiology,Manifestations,Prevention, and Management” Pediatric Dermatology Vol.31 No.1 1-7,2014

NessM.J., Davis D.M.R.,Carey W.A. “Neonatal skin care: a concise review” International Journal of Dermatology 2013,52,14-22

Davies MW, Dore AJ, Perissinotto KL. “Topical Vitamin A, or its derivatives, for treating and preventing napkin dermatitis in infants.” Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 4. Art. No.: CD004300. DOI: 10.1002/14651858.CD004300.pub2

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.