όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Eξετάσεις στην Εγκυμοσύνη

Aπό τις πρώτες επισκέψεις σας στον γιατρό ή τη μαία θα σας προταθεί να προχωρήσετε σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων ,απαραίτητων για την διαπίστωση της καλής σας υγείας και της πορείας της εγκυμοσύνης σας. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να επαναληφθούν σαν έλεγχος ρουτίνας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και ακόμα συχνότερα εφόσον κριθεί απαραίτητο από το ιστόρικό σας. Διαβάστε για την συχνότητα,το είδος και τον αριθμό των εργαστηριακών σας εξετάσεων στην εγκυμοσύνη και ενημερωθείτε για την ξεχωριστή τους σημασία στην αποτελεσματική σας φροντίδα.

e3etaseis

Προσδιορισμός ομάδας αίματος ABO

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την ομάδα αίματός σας στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε μετάγγιση στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας λόγω σοβαρού βαθμού αναιμίας ή μεγάλης απώλειας αίματος .

Posted in: e3etaseis

Προσδιορισμός παράγοντα Rhesus (θετικό ή αρνητικό)

Ο παράγοντας Rhesus είναι ένα είδος πρωτεΐνης στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας όπου οι θετικοί κατά rhesus άνθρωποι το έχουν ενώ οι αρνητικοί όχι. Στην εγκυμοσύνη σε περίπτωση που εσείς είστε rhesus αρνητική και ο σύντροφός σας rhesus θετικός , το μωρό σας έχει αυξημένη πιθανότητα να είναι και αυτό rhesus θετικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλέσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μια ανοσοαντρίδραση από το δικό σας σώμα (παραγωγή αντισωμάτων κατά του παράγοντα rhesus) που μπορεί να επιτεθεί στο μωρό σας με μεγάλες συνέπειες στην δική του υγεία αλλά και τη δική σας αναπαραγωγική υγεία. Για το λόγο αυτό θα σας προταθεί να λάβετε μια ενέσιμη αιμοσφαιρίνη στην εγκυμοσύνη σας που ονομάζεται anti-D και θα εμποδίσει το σώμα σας από την παραγωγή αντισωμάτων κατά των κυττάρων του μωρού σας.

Posted in: e3etaseis

Έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων με έμμεση Coombs ή το τεστ Kleihauer.

Mε την βοήθεια αυτών των τεστ γίνεται ανίχνευση της ύπαρξης ή της πιθανότητας ανάπτυξης ανοσοαντίδρασης της μητέρας έναντι κυττάρων του εμβρύου ή μπορεί να ανιχνευθεί η αναλογία του αριθμού των ερυθρών κυττάρων του εμβρύου στο αίμα της μητέρας. Η σημασία των αποτελεσμάτων αυτής της εξέτασης είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά στις rhesus αρνητικές μητέρες. Μέσω τον αποτελεσμάτων της δίνονται πληροφορίες σχετικά με το αν η μητέρα παράγει αντισώματα έναντι κυττάρων αίματος του εμβρύου που κυοφορεί ή από προηγούμενη εγκυμοσύνη. Η πληροφορία αυτή θα διευκολύνει έτσι ώστε να δοθεί κατάλληλη αγωγή  για την αποφυγή σχηματισμού αντισωμάτων.

Posted in: e3etaseis

Γενική αίματος

Η εξέταση αυτή γίνεται τακτικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον έλεγχο του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.

Ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη δείχνουν πιθανή αναιμία που μπορεί να υπήρχε ή να αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω έλλειψης σιδήρου στο σώμα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι δείκτης ανερχόμενης ή ήδη υπάρχουσας λοίμωξης στον οργανισμό.

Τα αιμοπετάλια αποτελούν ένα πολύ καλό δείκτη του αιμοδυναμικoύ συστήματος στον οργανισμό. Η μειωμένη τιμή τους είναι ενδεικτική της αυξημένης πιθανότητας εκδήλωσης σοβαρού βαθμού αιμορραγίας στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό ενώ οι αυξημένες τιμές τους είναι ενδεικτικές της αυξημένης πιθανότητας σχηματισμού θρόμβων σε μικρά και μεγάλα αγγεία.

Posted in: e3etaseis

Εξέταση για την ανίχνευση φορέα κυστικής ίνωσης.

Ένας στους 25 ανθρώπους καυκασιανής φυλής φαίνεται να φέρει κάποιο γονίδιο της κυστικής ίνωσης. Η πιο συχνή μετάλλαξη του γονιδίου CTRF που ελέγχει την μετάδοση της νόσου είναι το Δ F508. Λόγω της συχνότητας εμφάνισης της νόσου και στην χώρα μας η εξέταση αυτή θα σας προταθεί είτε νωρίς στην εγκυμοσύνη είτε στον προ της σύλληψης έλεγχό σας. Ο μεγαλύτερος έλεγχος για την ανίχνευση όλων των γνωστών μεταλλάξεων της κυστικής ίνωσης μπορεί να σας προταθεί εάν έχετε κάποιο οικογενειακό  ιστορικό ή φέρετε το ΔF508.

Posted in: e3etaseis

Γενική ούρων

Η εξέταση αυτή γίνεται τακτικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δίνει μία καλή εικόνα της κατάστασης του σώματος. Τα ούρα σας ελέγχονται για πρωτεΐνη, κετόνες, σάκχαρο, λεύκωμα, πυοσφαίρια, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, νάτριο, κάλιο, φωσφορικό άλας, χολεριθρίνη,κατεχολαμίνες, κρεατινίνη, κορτιζόνη και φαινιλαλανίνη. Επίσης ανιχνεύεται το ειδικό βάρος των ούρων σας, η όσμωση τους και το ph.

Τυχόν αποκλίσεις από φυσιολογικές τιμές αξιολογούνται για ουρολοίμωξη, προβλήματα σε νεφρική και ηπατική λειτουργία, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

Posted in: e3etaseis

Καλλιέργεια ούρων

Η καλλιέργεια ούρων χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη  για την διάγνωση της συμπτωματικής ή μη συμπτωματικής βακτηριουρίας. Είναι απαραίτητο να γίνεται συστηματικά ως έλεγχος ρουτίνας αλλά και συμπληρωματικά σε παρουσία συμπτωμάτων κυστίτιδας ή ουρολοίμωξης. Ακόμα και μια ασυμπωματική βακτηριουρία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη σας και η θεραπεία αυτής είναι απαραίτητη.

Posted in: e3etaseis

Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού ανιχνεύει την παρουσία παθολογικών ή μη φυσιολογικών αποικιών βακτηριδίων στο κόλπο. Πολύ σημαντική είναι η ανίχνευση Β στρεπτόκοκκου, μυκοπλάσματος, ουρεπλάσματος , χλαμυδίων, γονοκοκκικής λοίμωξης   κ.λ.π. που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εγκυμοσύνη σας.

Η επανάληψη αυτής της καλλιέργειας θα πρέπει να γίνεται με την παρουσία συμπτωμάτων αλλά και συστηματικά στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Posted in: e3etaseis

Αντισώματα Ερυθράς (ΙgG και IgM)

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πλέον είτε έχει περάσει την ερυθρά σε παιδική ηλικία είτε έχει εμβολιαστεί  για αυτήν την νόσο με αποτέλεσμα να είναι ανοσοποιημένοι σε αυτό. Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε νοσήσει ή εμβολιαστεί στην ερυθρά στο παρελθόν ο σχηματισμός των σχετικών με την νόσο αντισωμάτων (ΙgG) θα δείξει το επίπεδο ανοσίας σας ως θετικό, μέτριο ή καθόλου εάν δεν έχετε έρθει σε επαφή με αυτήν την ασθένεια. Εάν δεν είστε ανοσοποιημένη στην ερυθρά θα σας δοθούν ειδικές οδηγίες για την αποφυγή της ασθένειας αυτής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και επίσης ο γιατρός και η μαία σας θα σας προτείνουν τον άμεσο εμβολιασμό αμέσως μετά την γέννηση. Η ερυθρά  έχει σοβαρές επιρροές στην υγεία του μωρού σας και έτσι στην περίπτωση που δεν είστε ανοσοποιημένη θα πρέπει να λάβετε ειδικές προφυλάξεις στην εγκυμοσύνη.

Posted in: e3etaseis

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα με σοβαρές συνέπειες για την δική σας υγεία και την υγεία του μωρού σας. Η εκδήλωση της σύφιλης ή η ανίχνευσή της στην εγκυμοσύνη θα οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της νόσου και την μείωση των επιπλοκών στο μωρό σας.

Posted in: e3etaseis

Ηπατίτιδα Β

Πρόκειται για ένα κυρίως σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό. Αρκετοί φορείς ηπατίτιδας Β δεν γνωρίζουν ότι έχουν νοσήσει ή ακόμη και πως νοσούν από ηπατίτιδα μέχρι να κάνουν μία εξέταση αίματος. Η ανίχνευση της νόσου σε πρώιμο στάδιο εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για την υγεία της εγκυμοσύνης σας αλλά και την υγεία του μωρού σας μετά τον τοκετό.

Posted in: e3etaseis

ΑΙDS /HIV

Πρόκειται για ένα επίσης γνωστό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία. H έγκαιρη ανίχνευση του ιού στο σώμα στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης θα καθορίσει και το πλάνο που ακολουθείται στην πορεία της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό , για την φροντίδα του μωρού και τη δική σας περίθαλψη.

Posted in: e3etaseis

Α και Β θαλασσαιμία

Πρόκειται για κληρονομικά μεταδιδόμενο νόσημα με υψηλό ποσοστό εμφάνισης φορέων στην Μεσόγειο. Εάν και οι δύο γονείς είναι φορείς τότε το μωρό σας έχει 25% πιθανότητες να πάσχει από την νόσο με εμφάνιση σοβαρού βαθμού αναιμίας. Στην περίπτωση που είστε φορείς τότε πρέπει να εξεταστεί και ο σύζυγος. Εάν και αυτός φέρει το γονίδιο τότε θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος και στο μωρό σας.

Posted in: e3etaseis

Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Ανήκει επίσης στα κληρονομικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και είναι αρκετά συχνό στην Μεσόγειο και Αφρική. Εάν και οι δύο γονείς είναι φορείς τότε το μωρό σας έχει 25% πιθανότητες να πάσχει από την νόσο με εμφάνιση σοβαρού βαθμού αναιμίας. Στην περίπτωση που είστε φορείς τότε πρέπει να εξεταστεί και ο σύζυγος. Εάν και αυτός φέρει το γονίδιο τότε θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος και στο μωρό σας.

Posted in: e3etaseis

e3etaseis 2

Έλεγχος θυρεοειδή (TFT’s) (ΤSH, T4,T3,FT4,FT3 and antibodies)

Ο έλεγχος του θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται πριν την σύλληψη αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών. Ο υπέρ ή υποθυρεοειδισμός και η νόσος Hassimoto επηρεάζουν άμεσα την καλή σας υγεία ,την πορεία της εγκυμοσύνης σας ή ακόμα την γονιμότητά σας.

Posted in: e3etaseis 2

Σάκχαρο αίματος

Η γλυκόζη- σάκχαρο προέρχεται από τον μεταβολισμό των τροφών με την βοήθεια της ινσουλίνης του αίματος. Η ανίχνευση των τιμών στο αίμα είναι πολύ σημαντική και στην  εγκυμοσύνη για την διάγνωση υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. Ο σακχαρώδης διαβήτης στην εγκυμοσύνη αποτελεί συχνό φαινόμενο. Αρκετές όμως γυναίκες δεν έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ πριν κάνουν αυτήν την εξέταση στην εγκυμοσύνη. Η σωστή παρακολούθηση και η προσαρμογή σε δραστικές αλλαγές στο διαιτολόγιο και τις καθημερινές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικά για μια καλή εγκυμοσύνη αλλά και αργότερα.

Posted in: e3etaseis 2

Αντισώματα στο Tοξόπλασμα (ΙgG και IgM)

Περίπου το 85% των εγκύων δεν έχουν έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα. Η μετάδοση γίνεται μέσω της τροφής ή της επαφής με τις ακαθαρσίες από μολυσμένες γάτες.  Στην εγκυμοσύνη η εξέταση για τοξόπλασμα θα δείξει το επίπεδο ανοσία σας στον ιό. Εάν δεν έχετε έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα στον παρελθόν ο γιατρός και η μαία σας θα σας δώσουν ειδικές οδηγίες για την διατροφή και κάποιες συνήθειες υγιεινής που καλείστε να ακολουθείτε πιστά μέχρι το τέλος της κύησης. Οι επιπτώσεις της μόλυνσης από τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη είναι σημαντικές στην υγεία του μωρού σας ειδικά στο πρώτο τρίμηνο.

Posted in: e3etaseis 2

Αντισώματα στο CMV( μεγαλοκυταρροιό)(IgG- IgM)

Ο μεγαλοκυταρροιός υπάρχει και μεταδίδεται πολύ εύκολα ανάμεσα στα θηλαστικά. Το 40% του πληθυσμού της γης έχει έρθει σε επαφή με τον ιό χωρίς να παρουσιάσει ιδιαίτερα συμπτώματα και έχουν πολύ καλή ανοσία σε αυτόν. Όμως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν η μητέρα έρθει πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό τότε υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι για την υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η κατάσταση ανιχνεύεται από το επίπεδο των αντισωμάτων στον ορό της μητέρας. Εάν δεν έχετε ανοσία στον ιό τότε ο γιατρός και η μαία σας θα σας δώσουν σαφείς οδηγίες για να αποφύγετε την επαφή με τον ιό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Posted in: e3etaseis 2

Πηγή
Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

Nice Guidelines, 2008, Antenatal Care, London :RCOG Press

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.