όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Εξετάσεις στην εγκυμοσύνη

 

Aπό τις πρώτες επισκέψεις σας στον γιατρό ή τη μαία, θα σας προταθεί να προχωρήσετε σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων .Αυτές είναι απαραίτητες για την διαπίστωση της καλής σας υγείας και της πορείας της εγκυμοσύνης σας. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να επαναληφθούν σαν έλεγχος ρουτίνας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και ακόμα συχνότερα εφόσον κριθεί απαραίτητο από το ιστορικό σας. Διαβάστε για την συχνότητα,το είδος και τον αριθμό των εργαστηριακών σας εξετάσεων στην εγκυμοσύνη.Ενημερωθείτε από την μαία μας Γεωργία Λεζέ, για την ξεχωριστή τους σημασία στην αποτελεσματική σας φροντίδα.

 

Προσδιορισμός ομάδας αίματος ΑΒΟ.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την ομάδα αίματος σας στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε μετάγγιση στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας. Στην περίπτωση σοβαρού βαθμού αναιμίας ή μεγάλης απώλειας αίματος θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι και ενήμεροι.

 

 

Προσδιορισμός ομάδας Rhesus (θετικό αρνητικό).

 

Ο παράγοντας Rhesus είναι ένα είδος πρωτεΐνης στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας όπου οι θετικοί κατά rhesus άνθρωποι το έχουν ενώ οι αρνητικοί όχι. Στην εγκυμοσύνη σε περίπτωση που εσείς είστε rhesus αρνητική και ο σύντροφός σας rhesus θετικός , το μωρό σας έχει αυξημένη πιθανότητα να είναι και αυτό rhesus θετικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλέσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μια ανοσο-αντίδραση από το δικό σας σώμα (παραγωγή αντισωμάτων κατά του παράγοντα rhesus) . Αυτή  μπορεί να επιτεθεί στο μωρό σας με μεγάλες συνέπειες στην δική του υγεία αλλά και τη δική σας. Για το λόγο αυτό θα σας προταθεί να λάβετε μια ενέσιμη αιμοσφαιρίνη στην εγκυμοσύνη σας που ονομάζεται anti-D.Αυτή  θα εμποδίσει το σώμα σας από την παραγωγή αντισωμάτων κατά των κυττάρων του μωρού σας.

Έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων με έμμεση Coombs ή το τεστ Kleihauer.

 

Mε την βοήθεια αυτών των τεστ γίνεται ανίχνευση της ύπαρξης ή της πιθανότητας ανάπτυξης ανοσοαντίδρασης της μητέρας έναντι κυττάρων του εμβρύου.Επίσης μπορεί να ανιχνευθεί η αναλογία του αριθμού των ερυθρών κυττάρων του εμβρύου στο αίμα της μητέρας. Η σημασία των αποτελεσμάτων αυτής της εξέτασης είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά στις rhesus αρνητικές μητέρες. Μέσω τον αποτελεσμάτων της δίνονται πληροφορίες σχετικά με το αν η μητέρα παράγει αντισώματα έναντι κυττάρων αίματος του εμβρύου που κυοφορεί ή από προηγούμενη εγκυμοσύνη. Η πληροφορία αυτή θα διευκολύνει έτσι ώστε να δοθεί κατάλληλη αγωγή  για την αποφυγή σχηματισμού αντισωμάτων.

 

 

Γενική Αίματος.

 

Η εξέταση αυτή γίνεται τακτικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον έλεγχο του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.Ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη δείχνουν πιθανή αναιμία. Αυτό  μπορεί να υπήρχε ή να αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω έλλειψης σιδήρου στο σώμα.Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι δείκτης ανερχόμενης ή ήδη υπάρχουσας λοίμωξης στον οργανισμό.Τα αιμοπετάλια αποτελούν ένα πολύ καλό δείκτη του αιμοδυναμικoύ συστήματος στον οργανισμό. Η μειωμένη τιμή τους είναι ενδεικτική της αυξημένης πιθανότητας εκδήλωσης σοβαρού βαθμού αιμορραγίας στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό Επίσης οι αυξημένες τιμές τους είναι ενδεικτικές της αυξημένης πιθανότητας σχηματισμού θρόμβων σε μικρά και μεγάλα αγγεία.

 

 

Σύφιλη.

Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα με σοβαρές συνέπειες για την δική σας υγεία και την υγεία του μωρού σας. Η εκδήλωση της σύφιλης ή η ανίχνευσή της στην εγκυμοσύνη θα οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της νόσου. Θα προστατεύσουν επίσης το μωρό σας από διάφορες επιπλοκές.

 

 

AIDS/HIV.

Πρόκειται για ένα επίσης γνωστό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία. H έγκαιρη ανίχνευση του ιού στο σώμα στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης θα καθορίσει και το πλάνο που θα ακολουθήσετε.Επίσης θα φροντίσετε έγκαιρα για την περίθαλψη του μωρού και την δική σας μετά τον τοκετό.

 

Εξέταση για την ανίχνευση φορέα κυστικής ίνωσης.

Ένας στους 25 ανθρώπους καυκασιανής φυλής φαίνεται να φέρει κάποιο γονίδιο της κυστικής ίνωσης. Η πιο συχνή μετάλλαξη του γονιδίου CTRF που ελέγχει την μετάδοση της νόσου είναι το Δ F508. Λόγω της συχνότητας εμφάνισης της νόσου και στην χώρα μας η εξέταση αυτή θα σας προταθεί είτε νωρίς στην εγκυμοσύνη είτε στον προ της σύλληψης έλεγχό σας. Ο μεγαλύτερος έλεγχος για την ανίχνευση όλων των γνωστών μεταλλάξεων της κυστικής ίνωσης μπορεί να σας προταθεί εάν έχετε κάποιο οικογενειακό  ιστορικό.

 

 

Γενική ούρων.

Η εξέταση αυτή γίνεται τακτικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δίνει μία καλή εικόνα της κατάστασης του σώματος. Τα ούρα σας ελέγχονται για πρωτεΐνη, κετόνες, σάκχαρο, λεύκωμα, πυοσφαίρια. Εντοπίζονται επίσης ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, νάτριο, κάλιο, φωσφορικό άλας, χολεριθρίνη,κατεχολαμίνες, κρεατινίνη, κορτιζόνη και φαινιλαλανίνη. Τέλος ανιχνεύεται το ειδικό βάρος των ούρων σας, η όσμωση τους και το ph.Τυχόν αποκλίσεις από φυσιολογικές τιμές αξιολογούνται για ουρολοίμωξη, προβλήματα σε νεφρική και ηπατική λειτουργία, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

 

 

Καλλιέργεια ούρων.

Η καλλιέργεια ούρων χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη  για την διάγνωση της συμπτωματικής ή μη συμπτωματικής βακτηριουρίας. Είναι απαραίτητο να γίνεται συστηματικά ως έλεγχος ρουτίνας. Αλλά και συμπληρωματικά θα πρέπει να πραγματοποιείται σε παρουσία συμπτωμάτων κυστίτιδας ή ουρολοίμωξης. Ακόμα και μια ασυμπωματική βακτηριουρία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη σας και η θεραπεία αυτής είναι απαραίτητη.

 

 

Καλλιέργεια Κολπικού υγρού.

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού ανιχνεύει την παρουσία παθολογικών ή μη φυσιολογικών αποικιών βακτηριδίων στο κόλπο. Πολύ σημαντική είναι η ανίχνευση Β στρεπτόκοκκου, μυκοπλάσματος, ουρεπλάσματος , χλαμυδίων, γονοκοκκικής λοίμωξης   κ.λ.π. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εγκυμοσύνη σας.Η επανάληψη αυτής της καλλιέργειας θα πρέπει να γίνεται με την παρουσία συμπτωμάτων.Αλλά και συστηματικά στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καλό θα είναι να πραγματοποιείται η συγκεκριμένη επέμβαση.

 

 

Αντισώματα ερυθράς.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πλέον είτε έχει περάσει την ερυθρά σε παιδική ηλικία είτε έχει εμβολιαστεί  για αυτήν την νόσο.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανοσοποιημένοι σε αυτό. Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε νοσήσει ή εμβολιαστεί στην ερυθρά στο παρελθόν ο σχηματισμός των σχετικών με την νόσο αντισωμάτων (ΙgG) θα δείξει το επίπεδο ανοσίας σας . Εάν δεν είστε ανοσοποιημένη στην ερυθρά θα σας δοθούν ειδικές οδηγίες για την αποφυγή της ασθένειας αυτής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και επίσης ο γιατρός και η μαία σας θα σας προτείνουν τον άμεσο εμβολιασμό αμέσως μετά την γέννηση. Η ερυθρά  έχει σοβαρές επιρροές στην υγεία του μωρού σας και έτσι στην περίπτωση που δεν είστε ανοσοποιημένη θα πρέπει να λάβετε ειδικές προφυλάξεις στην εγκυμοσύνη.

 

 

Ηπατίτιδα Β.

Πρόκειται για ένα κυρίως σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό. Αρκετοί φορείς ηπατίτιδας Β δεν γνωρίζουν ότι έχουν νοσήσει ή ακόμη και πως νοσούν από ηπατίτιδα μέχρι να κάνουν μία εξέταση αίματος. Η ανίχνευση της νόσου σε πρώιμο στάδιο εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για την υγεία της εγκυμοσύνης σας. την υγεία του μωρού σας μετά τον τοκετό.

 

 

Α και Β Θαλασσαιμία.

Πρόκειται για κληρονομικά μεταδιδόμενο νόσημα με υψηλό ποσοστό εμφάνισης φορέων στην Μεσόγειο. Εάν και οι δύο γονείς είναι φορείς τότε το μωρό σας έχει 25% πιθανότητες να πάσχει από την νόσο με εμφάνιση σοβαρού βαθμού αναιμίας. Στην περίπτωση που είστε φορείς τότε πρέπει να εξεταστεί και ο σύζυγος. Εάν και αυτός φέρει το γονίδιο τότε θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος και στο μωρό σας.

 

 

Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Ανήκει επίσης στα κληρονομικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και είναι αρκετά συχνό στην Μεσόγειο και Αφρική. Εάν και οι δύο γονείς είναι φορείς τότε το μωρό σας έχει 25% πιθανότητες να πάσχει από την νόσο με εμφάνιση σοβαρού βαθμού αναιμίας. Στην περίπτωση που είστε φορείς τότε πρέπει να εξεταστεί και ο σύζυγος. Εάν και αυτός φέρει το γονίδιο τότε θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος και στο μωρό σας.

 

 

 

Έλεγχος θυρεοειδή (TFT’s) (ΤSH, T4,T3,FT4,FT3 and antibodies).

Ο έλεγχος του θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται πριν την σύλληψη αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών. Ο υπέρ ή υποθυρεοειδισμός και η νόσος Hassimoto επηρεάζουν άμεσα την καλή σας υγεία ,την πορεία της εγκυμοσύνης σας ή ακόμα την γονιμότητά σας.

 

 

Ζάχαρο αίματος.

Η γλυκόζη- σάκχαρο προέρχεται από τον μεταβολισμό των τροφών με την βοήθεια της ινσουλίνης του αίματος. Η ανίχνευση των τιμών στο αίμα είναι πολύ σημαντική και στην  εγκυμοσύνη για την διάγνωση υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. Ο σακχαρώδης διαβήτης στην εγκυμοσύνη αποτελεί συχνό φαινόμενο. Αρκετές όμως γυναίκες δεν έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ πριν κάνουν αυτήν την εξέταση στην εγκυμοσύνη. Η σωστή παρακολούθηση και η προσαρμογή σε δραστικές αλλαγές στο διαιτολόγιο και τις καθημερινές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικά για μια καλή εγκυμοσύνη αλλά και αργότερα.

 

 

Αντισώματα στο Tοξόπλασμα (ΙgG και IgM).

Περίπου το 85% των εγκύων δεν έχουν έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα. Η μετάδοση γίνεται μέσω της τροφής ή της επαφής με τις ακαθαρσίες από μολυσμένες γάτες.  Στην εγκυμοσύνη η εξέταση για τοξόπλασμα θα δείξει το επίπεδο ανοσία σας στον ιό. Εάν δεν έχετε έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα στον παρελθόν ο γιατρός και η μαία σας θα σας δώσουν ειδικές οδηγίες για την διατροφή και κάποιες συνήθειες υγιεινής που καλείστε να ακολουθείτε πιστά μέχρι το τέλος της κύησης. Οι επιπτώσεις της μόλυνσης από τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη είναι σημαντικές στην υγεία του μωρού σας ειδικά στο πρώτο τρίμηνο.

 

 

Αντισώματα στο CMV( μεγαλοκυταρροιό)(IgG- IgM).

 

Ο μεγαλοκυταρροιός υπάρχει και μεταδίδεται πολύ εύκολα ανάμεσα στα θηλαστικά. Το 40% του πληθυσμού της γης έχει έρθει σε επαφή με τον ιό χωρίς να παρουσιάσει ιδιαίτερα συμπτώματα και έχουν πολύ καλή ανοσία σε αυτόν. Όμως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν η μητέρα έρθει πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό τότε υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι για την υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η κατάσταση ανιχνεύεται από το επίπεδο των αντισωμάτων στον ορό της μητέρας. Εάν δεν έχετε ανοσία στον ιό τότε ο γιατρός και η μαία σας θα σας δώσουν σαφείς οδηγίες για να αποφύγετε την επαφή με τον ιό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.