όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Σε ποια εβδομάδα εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται η καισαρική τομή;

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

 

Κάθε εβδομάδα εγκυμοσύνης μετράει και χαρίζει σε εσάς και το μωρό σας τη μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί σωστά και να μπορέσει να ανταπεξέλθει επαρκώς στο εξωμήτριο περιβάλλον. Ανεξάρτητα με το είδος του τοκετού, ( αν πρόκειται για καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό) , οι τελευταίες εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι σημαντικές και,συνεχίζουν να χαρίζουν στο μωρό σας μεγάλα πλεονεκτήματα.

εβδομάδα κύησης & καισαρική τομή

Πότε ενδείκνυται να γεννήσετε με προγραμματισμένη καισαρική και γιατί;

Αν και μια εγκυμοσύνη θεωρείται τελειόμηνη μετά τις 37 εβδομάδες, φαίνεται ότι τα περισσότερα μωρά έχουν να κερδίσουν πολλά στοιχεία από την παραμονή τους μέσα στη μήτρα κατά την 38η και 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης.Οι μελέτες δείχνουν πως μια από τις κυρίες επιπλοκές μιας προγραμματισμένης καισαρικής είναι το σύνδρομο τη αναπνευστικής δυσχέρειας, που εμφανίζεται στο 11% του πληθυσμού των καισαρικών τόμων χωρίς προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό. Με την πάροδο των εβδομάδων μετά την 39η το ποσοστό αυτό μειώνεται από 3,5 έως 8,2 φορές λιγότερο σε σχέση με προηγούμενες εβδομάδες.

 

Posted in: εβδομάδα κύησης & καισαρική τομή

Τι είναι το σύνδρομο της αναπνευστικής δυσχέρειας και πότε εμφανίζεται;

Η εμφάνιση του συνδρόμου της αναπνευστικής δυσχέρειας έχει κύριο αίτιο την έλλειψη του παράγοντα surfactant που δίνει την ικανότητα στους πνεύμονες να “ανοίξουν” και να γεμίσουν με αέρα. Όσο πιο ανώριμες ή μικρές οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα για το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται αμέσως μετά τη γέννηση και είναι η κυάνωση, ο γογγυσμός, η άπνοια, ρηχή αδύναμη αναπνοή, ταχύ πόνοι μαζί με γογγυσμό, βραδυ καρδιά κ.λ.π.

Το σύνδρομο εμφανίζεται κυρίως σε μωρά μικρότερα των 39 εβδομάδων κύησης  και έχει προδιαθεσικούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η εμφάνιση διαβήτη στη μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οξύς τοκετός, τοκετός πριν τις 39-40 εβδομάδες, τοκετός με μειωμένη αιμάτωση προς το μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η διάγνωση γίνεται με τον αποκλεισμό της λοίμωξης μέσω τεστ αίματος που μπορεί να έχει κοινά συμπτώματα, τα αέρια αίματος που παίρνονται από το μωρό  και τη χαρακτηριστική εικόνα καθρέφτη ή γυαλιού που παρουσιάζουν οι πνεύμονες 6-12 ώρες μετά τον τοκετό σε ακτινογραφία.

Αν και πρόκειται για σοβαρή κατάσταση με υψηλή νοσηρότητα, η εμφάνιση του συνδρόμου είναι σπάνια και πιο σπάνια οδηγεί σε δυσάρεστη κατάληξη. Ειδικά με τη λήψη μέτρων για την αποφυγή ενός πρόωρου τοκετού, τη χρήση στεροειδών πριν την 34η εβδομάδα εγκυμοσύνης για την ενίσχυση της αναπνευστικής ωρίμανσης και τον προγραμματισμό μιας καισαρικής μετά την 39-40 εβδομάδες, ο κίνδυνος σχεδόν εξαλείφεται.

 

Posted in: εβδομάδα κύησης & καισαρική τομή

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γεννήσετε νωρίτερα από την προγραμματισμένη σας καισαρική;

Ο τοκετός είναι επικείμενος  μετά τις  37 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες θα μπουν σε τοκετό μεταξύ την 40η με 41η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Οι πιθανότητες ο τοκετός να ξεκινήσει πριν τις 39 εβδομάδες είναι περίπου 18% σε όλες τις κυρίες που μπορεί να έχουν προγραμματισμένη μια καισαρική. Οι πιθανότητες αυτές θεωρούνται μικρές για την μαιευτική, όμως μπορεί να σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας, σχετικά με την ημερομηνία του τοκετού σας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πλεονεκτείτε περισσότερο στο να μειώσετε τους κινδύνους εμφάνισης του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας ,όπως αναφέρθηκαν προγενέστερα ,και έτσι συνίσταται ισχυρά να κάνετε υπομονή περιμένοντας τις εβδομάδες σας να περάσουν.

 

Posted in: εβδομάδα κύησης & καισαρική τομή

Πηγές:

Martin RJ, Fanaroff AA. (2013)”The Preterm Lung and Airway: Past, Present, and Future”. Pediatr Neonatol.  pii: S1875-9572(13)00036-3

(2011) “Caesarean section”  NICE clinical guideine

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

2 Σχόλια

  • Κατερίνα | 03/01/2017 στις 12:30 | Απάντηση

    Είμαι στην 37 εβδομάδα με μουδιςζουν πολύ τα χέρια και πονάω όπως και οι κλυδωσεις στα πόδια. Τι μπορεί να είναι ?

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.