όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Γλυκαιμικός Δείκτης-Εγκυμοσύνη

Τροφές με γλυκαιμικό δείκτη στην εγκυμοσύνη

Μελέτη με στόχο την εξερεύνηση της αποτελεσματικότητας της δίαιτας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και της επανεμφάνισης μακροσωμίας στο μωρό στην εγκυμοσύνη επιβεβαιώνει τον κοινό νου.

Συνολικά 800 γυναίκες χωρίς διαβήτη στη δεύτερη εγκυμοσύνη κάτω των 18 εβδομάδων κύησης  που είχαν γεννήσει ένα παιδί με βάρος γέννησης >4κγ  τυχαιοποιήθηκαν είτε σε μια ομάδα παρέμβασης ή την ομάδα ελέγχου. Οι γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης έλαβαν διατροφικές συμβουλές σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις σε όλη την εγκυμοσύνη τους και καλούνταν να τρώνε υγιεινά, να επιλέξουν  τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το δυνατόν, και να αποφεύγουν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όταν αυτό είναι δυνατόν. Η πρώτη διαιτητική συμβουλευτική συνεδρία έλαβε χώρα σε μια μέση ηλικία κύησης 15,7 εβδομάδων. Οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου έλαβαν προγεννητική φροντίδα ρουτίνας, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν επίσημες διατροφικές συστάσεις ή συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με κύησης αύξηση του σωματικού βάρους.

Η επανεμφάνιση του ενδεχόμενου της μακροσωμίας και στο δεύτερο παιδί εμφανίστηκε ίδια και στις δύο ομάδες. Η παρέμβαση όμως φαίνεται να ωφέλησε εξαιρετικά την πρόσληψη βάρους των γυναικών και την σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες που έλαβαν συμβουλευτική διατροφής για δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πήραν 2 κιλά λιγότερα στην εγκυμοσύνη και είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθολογική καμπύλη σακχάρου.

Συμπέρασμα – Υιοθετείστε ένα υγιεινό διαιτολόγιο στην εγκυμοσύνη σας και συμβουλευτείτε τους ειδικούς από νωρίς.

<<Το all4baby προσφέρει υπηρεσίες διαιτολογίας και διατροφολογίας για την εγκυμοσύνη προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες>>

Πηγές

Walsh JM, et al.2012, BMJ,  Low glycaemic index diet in pregnancy to prevent macrosomia (ROLO study): randomised control trial, Vol 345:e5605.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.