όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Στην παρακάτω ενότητα θα βρείτε χρήσιμες  πληροφορίες σχετικά με την διατροφή και τις κοινωνικές σας συνήθειες στην εγκυμοσύνη που θα σας λύσουν εύστοχα και εύκολα τις περισσότερες απορίες σας σχετικά με το θέμα.

διατροφή και εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικά για την διατροφή σας στην εγκυμοσύνη;

Η διατροφή μιας υγιούς, ενήλικης εγκύου αφορά σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής ενώ πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αν η δίαιτα που ακολουθείτε πριν την εγκυμοσύνη είναι ισορροπημένη, μικρές μόνο αλλαγές θα χρειαστούν για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών κατά τη διάρκεια  της εγκυμοσύνης.

Καθώς οι διατροφικές ανάγκες αλλά και προτιμήσεις θα αλλάζουν κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης, υπάρχουν κάποιοι βασικοί διατροφικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε αυτό το διάστημα. Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ενεργειακές ανάγκες παραμένουν ίδιες. Μετά από αυτό το τρίμηνο απαιτείται επιπρόσθετη ενέργεια για να ενισχύσει την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και τη γαλουχία μετά τον τοκετό. Οι επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται μπορούν να μεταφραστούν σε άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς, 1 με 2 μερίδες από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, 1 ως 2 μερίδες πρωτεΐνης (π.χ. 60 γρ. ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, τυρί, 1 αυγό).

Οι έγκυες πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων καθημερινά ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες και να επιτευχθεί η επιθυμητή αύξηση βάρους. Οι ενεργειακές ανάγκες της εγκύου δεν είναι πολύ υψηλότερες από τις υπολογιζόμενες ενεργειακές ανάγκες για μια μη έγκυο γυναίκα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Η επιπλέον ενέργεια που απαιτείται είναι 340 kcal στο δεύτερο και 452 kcal στο τρίτο τρίμηνο.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου ειδικά μετά τον 5ο μήνα εγκυμοσύνης και θα πρέπει να αυξηθεί κατά 10g περίπου ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι κύριες πηγές πρωτεϊνών είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, το τυρί, το γάλα. Προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, οι καρποί και οι σπόροι δημητριακών, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης.

Καθοριστικό ρόλο για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης αποτελεί το βάρος της μέλλουσας μητέρας. Η παχυσαρκία αποτελεί μια διαβητογόνο κατάσταση. Λόγω του ότι ο λιπώδης ιστός σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης από τις μη παχύσαρκες. Προβλήματα, επίσης παρατηρούνται κατά τον τοκετό, επιπλοκές στην αναισθησία, υπέρταση, αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών, καθώς και άλλες ιατρικές επιπλοκές στις παχύσαρκες γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να πάρετε στην εγκυμοσύνη ;

Το βάρος που θα πάρει η έγκυος καθορίζεται από το βάρος που είχε πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Ο δείκτης σύμφωνα με τον οποίο δίνεται χαρακτηρισμός για το προ-εγκυμοσύνης βάρος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.), ο οποίος βοηθά στο να προσδιορίσουμε αν κάποια γυναίκα ήταν λιποβαρής, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Γυναίκες με χαμηλό Δ.Μ.Σ. διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, αν δεν αυξήσουν επαρκώς το βάρος τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γυναίκες με υψηλό Δ.Μ.Σ. πρέπει να φροντίσουν για τη συντηρητική αύξηση του βάρους τους, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιες με επιπλέον κιλά λίπους.

Αναλυτικότερα:

 

Δείκτης Μάζας Σώματος Συνιστώμενη Αύξηση Βάρους Αύξηση Βάρους/εβδομάδα (μετά πό 12 εβδομάδες)
<19.8 12.5 to 18 kg (28-40 lb) 0.5 kg (1 lb)
19.6-26.0 11.5 to 16 kg (25-35 lb) 0.4 kg (0.88 lb) 

 

26.0 to 29.0 7 to 11.5 kg (15-25 lb) 0.3 kg (0.66 lb) 

 

>29.0 Το λιγότερο 7.0 kg (15 lb)
Δίδυμη κύηση (19,8 – 26 kg/m2) 16,8 – 24 kg
Δίδυμη κύηση (26,1 – 29 kg/m2) 14 – 22,7 kg
Δίδυμη κύηση (> 29 kg/m2) 11,4 – 19 kg 

 

*Οι έφηβες θα πρέπει να στοχεύουν σε αύξηση βάρους στα ανώτατα συνιστώμενα όρια.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω ημερησίως;

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα και να υπολογίσετε με ακρίβεια της απαραίτητες ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεστε στην εγκυμοσύνη.

EER* εγκυμοσύνης 14-18 ετών[EER εγκύου = EER εφηβείας για μη έγκυο + επιπρόσθετες ανάγκες κατά την κύηση + energy deposition] EER εγκυμοσύνης 19-50 ετών[EER εγκύου = EER μη εγκύου+ επιπρόσθετες ανάγκες κατά την κύηση+ energy deposition]
1stτρίμηνο EER εφηβείας + 0 + 0 EER ενηλίκου+ 0 + 0
2ndτρίμηνο EER εφηβείας + 160 kcal (8 kcal/wk × 20 wk) + 180 kcal EER ενηλίκου+ 160 kcal (8 kcal/wk × 20 wk) + 180 kcal
3rdτρίμηνο EER εφηβείας + 272 kcal (8 kcal/wk × 24 wk) + 180 kcal EER ενηλίκου+ 272 kcal (8 kcal/wk × 34 wk) + 180 kcal 

* EER = Estimated Energy Requirements (ενεργειακές ανάγκες)

Dietary Reference Intake Estimated Energy Requirements (EER) (IOM 2002/2005). Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, Washington, DC: The National Academies Press; 2002/2005.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Ποιος ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και την λοχεία;

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, στις περιπτώσεις που η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη και υπάρχει πιθανότητα ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το φολικό οξύ, το ασβέστιο και ο σίδηρος, για τα οποία ενδείκνυται επιπλέον χορήγηση μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό συμβαίνει από τη μία γιατί οι ανάγκες του οργανισμού σε αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένες τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ από την άλλη η βιοδιαθεσιμότητα τους σε κάποια τρόφιμα είναι μειωμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση τους σχετίζεται με οφέλη για την υγεία.

Όμως, για να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά θα πρέπει να χορηγούνται με την υπόδειξη ειδικού (γυναικολόγου, διαιτολόγου) έτσι ώστε να αποφεύγεται η λήψη υπερβολικής δόσης ορισμένων βιταμινών και στοιχείων, γεγονός το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο. Η αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης και των διατροφικών αναγκών είναι απαραίτητη για να εκτιμηθεί η ανάγκη λήψης συμπληρώματος. Επίσης, θα πρέπει να αξιολογηθούν πιθανά συμπτώματα, παθήσεις, λήψη φαρμάκων που πιθανά να αλληλεπιδρούν με το συμπλήρωμα, προκειμένου να καθοριστεί το είδος, η δοσολογία και η διάρκεια θεραπείας με το συμπλήρωμα.

Οι γυναίκες που ενδέχεται να ωφεληθούν περισσότερο από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι εκείνες που δεν ακολουθούν κάποιο ισορροπημένο διαιτολόγιο, έχουν αποκλείσει τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων από τη διατροφή τους, είναι λιποβαρείς, κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες στην εγκυμοσύνη με διατροφή;

Μπορείτε να καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο με κυριότερες πηγές τους ανάλατους ξηρούς καρπούς , το πίτουρο σιταριού και τη βρώμη.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Πώς θα αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη με διατροφή;

Με προϊόντα ολικής άλεσης, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, και μεγαλύτερη πρόσληψη νερού.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Πώς θα αντιμετωπίσετε την απέχθειά μου σε ορισμένες τροφές στην εγκυμοσύνη;

Με την αντικατάσταση αυτών των τροφών με άλλες που περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Με τι πρέπει να συμπληρώσετε την διατροφή σας και πώς στην εγκυμοσύνη;

Τα θρεπτικά συστατικά που συχνά είναι μειωμένα στην διατροφή των εγκύων και ίσως χρειάζονται ενίσχυση είναι τα ακόλουθα: Σίδηρος, Ασβέστιο, Φολικό οξύ

Ασβέστιο:

Η διαιτητική πρόσληψη που αφορά τις εγκύους είναι η ακόλουθη:

 • 1,300 mg/ημέρα για γυναίκες <18 ετών
 • 1,000 mg/ημέρα για γυναίκες >19 ετών
 • Το ανώτερο επίπεδο πρόσληψης  για γυναίκες είναι 2,500 mg /ημέρα

Οι γυναίκες που δεν έχουν επαρκή αποθέματα ασβεστίου πριν από τη σύλληψη βρίσκονται σε κίνδυνο για απώλεια οστών.

Πλούσιες πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, και το γιαούρτι. Όσον αφορά τα λαχανικά, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, το λάχανο αποτελούν καλές πηγές βιοδιαθέσιμου ασβεστίου. Μικρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, και άλλα ψάρια τα οποία τρώγονται με τα κόκαλα τους, όπως ο γαύρος, καθώς επίσης και εμπλουτισμένοι με ασβέστιο φυσικοί χυμοί του εμπορίου είναι επίσης τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.

Σίδηρος:

Η διαιτητική πρόσληψη που αφορά τις εγκύους είναι η ακόλουθη:

 • 27 mg/ημέρα
 • Ανώτερο επίπεδο πρόσληψης είναι 45 mg/ημέρα  (IOM 2004)

Η διαιτητική πρόσληψη αναφοράς είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και εμπλουτισμένων τροφίμων.

Η πρόσληψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο ή ταννικό οξύ (περιέχεται στο τσάι). Είναι προτιμότερη η πρόσληψη των συμπληρωμάτων σιδήρου μεταξύ των γευμάτων μαζί με χυμό φρούτων. Η βιταμίνη C που υπάρχει στον χυμό των φρούτων αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Φολικό οξύ:

Η διαιτητική πρόσληψη που αφορά τις εγκύους είναι η ακόλουθη:

 • 600 mcg
 • Ανώτερο επίπεδο πρόσληψης: <18 ετών: 800 mcg, >18 ετών: 1000 mcg/ημέρα

Η σύσταση της τιμής ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψης δημιουργήθηκε βασισμένη στην παραδοχή ότι 400 mcg θα προέρχονται από τρόφιμα που είναι καλές πηγές φολικού οξέος, εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής .

Το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος κατά την διάρκεια του 1ου τριμήνου και συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Σπουδαίες πηγές φολικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, τα φιστίκια, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως μερικά είδη δημητριακών. Σε πολλές περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση 4 mg φιλικού οξέος ημερησίως τουλάχιστον 4 εβδομάδες προ της κυήσεως και για τους πρώτους 3 μήνες.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Tι πρέπει να γνωρίζετε εάν έχετε δίδυμα για την διατροφή σας στην εγκυμοσύνη ;

Η επιθυμητή αύξηση βάρους για δίδυμα είναι από 15.9 ως 20,4 κιλά (βασισμένη στον ΔΜΣ προ εγκυμοσύνης), αυτό μεταφράζεται σε αύξηση βάρους 0.68κιλά / εβδομάδα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Για τρίδυμα, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ προ εγκυμοσύνης, η συνιστώμενη αύξηση βάρους είναι το λιγότερο 22.73κιλά , το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση βάρους κατά 2.27κιλά/ εβδομάδα, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο.

Η πολλαπλή κυοφορία είναι ιδιαίτερα συχνή τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής ανάπτυξης που κάνει δυνατή την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου, της φαρμακευτικής αγωγής που διεγείρει τη γονιμότητα και του ότι οι γυναίκες εγκυμονούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η πολλαπλή κύηση καθιστά τη μητέρα σε αυξημένο κίνδυνο για τα ακόλουθα: Υπερέμεση, Υπέρταση προκαλούμενη από την εγκυμοσύνη, Ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά (σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη D, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, ω-3 λιπαρά οξέα), Πρόωρο τοκετό, Διαβήτη κύησης.

Αντίθετα από ότι στην κύηση ενός εμβρύου, στην πολλαπλή κύηση πολλές αναφορές συστήνουν αύξηση βάρους από νωρίς εξαιτίας του αυξανόμενου κινδύνου για πρόωρο τοκετό (πριν από 37 εβδομάδες).

Διάφορες αναφορές συνιστούν τη χρήση του ανώτερου επιπέδου πρόσληψης  των συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων ως οδηγό για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης θρεπτικών συστατικών από συνδυαστικά τρόφιμα, συμπληρώματα καθώς και από ισχυρά εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Τα θρεπτικά συστατικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον (μεμονωμένα ή σε συνδυασμό) είναι τα ακόλουθα:

 • Ασβέστιο: Δεν υπάρχουν επιπλέον συστάσεις για δίδυμα και πολλαπλές κυήσεις. Επομένως η ημερήσια κατανάλωση των ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) συστήνεται στην ίδια δοσολογία όπως και στις μονήρεις κυήσεις.
 • Σίδηρος: Συστήνεται η κατανάλωση 30mg/ημέρα
 • Φολικό οξύ: Δεν υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις για δίδυμα και πολλαπλές κυήσεις.
 • Ψευδάργυρος: Προτείνονται 15 mg για δίδυμη κύηση και 20-25 mg για πολλαπλή κύηση. Το ανώτατο επίπεδο πρόσληψης (UL) είναι 34 mg για γυναίκες < 18 ετών και 40 mg για γυναίκες ηλικίας 19 – 50 ετών.
 • Χαλκός: Για δίδυμη κύηση 2,000 mcg και 2,000 – 3,000 mcg για πολλαπλή κύηση. Το ανώτατο επίπεδο πρόσληψης (UL) για δίδυμη κύηση είναι 8,000 mcg και 10,000 mcg για πολλαπλή κύηση.
 • Βιταμίνη B6:Η συνιστώμενη πρόσληψη για δίδυμη και πολλαπλή κύηση είναι 2 mg με το UL να καθορίζεται στα  80 mg και 100 mg αντίστοιχα.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν συμβουλές για την αποφυγή τροφίμων που μπορεί να βλάψουν την έγκυο και το έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύν

Κρέας, πουλερικά, ψάρια Ωμά:κρέατα, ψάρια, πουλερικά, αυγάΨάρια: 2 μερίδες (360 γρ.) ψάρια και θαλασσινά / εβδομάδα με την χαμηλότερη συγκέντρωση υδραργύρου. Ψάρια και θαλασσινά με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι ο άγριος και ο εκτρεφόμενος σολομός, η γαρίδα, οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, τα μύδια. Να αποφεύγετε την κατανάλωση σε: καρχαρία, ξιφία, ροφό, τσιπούρα Χιλής, σκουμπρί, λευκό και γαλαζόπτερο τόνο. 
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Φρέσκα ή μη παστεριωμένα τυριά ή γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα μαλακά τυριά (brie, Camembert, Mexican-style cheese. Σημείωση: Τα τυριά και γενικότερα όλα τα γαλακτοκομικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι από παστεριωμένο γάλα.)
Άλλα Τρόφιμα Αλκοόλ:Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει το εμβρυϊκό σύνδρομο από αλκοόλ. Ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλης μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ένα αναπτυσσόμενο όργανο του εμβρύου, ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο, ενώ δυσχεραίνει εκτός των άλλων, τον μεταβολισμό και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.Καφεΐνη:Συστήνεται μέτρια κατανάλωση (125 mg/ dl ημερησίως). Ενδεικτικά, η περιεκτικότητα επιλεγμένων ροφημάτων σε καφεΐνη είναι η εξής: 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου (240 ml) 136 mg, 1 φλιτζάνι στιγμιαίος καφές (240 ml) 96 mg, εσπρέσο (30 ml) 40 mg, 1 φλιτζάνι τσάι 48 mg, 1 φλιτζάνι αναψυκτικό Cola 24 mg . 

Σακχαρίνη:λόγω της ιδιότητάς της να διαπερνά τον πλακούντα και να φτάνει στο έμβρυο.

 

Βιταμίνη Α Πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας κατά το πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με τερατογέννεση και ανωμαλίες περί την διάπλαση. Όσες γυναίκες βρίσκονται ήδη στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, ή όσες επιθυμούν το ξεκίνημα της, δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Α, εκτός αν αυτό αποτελεί οδηγία ιατρού. Το συκώτι καθώς και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό π.χ. πατέ, συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ναυτίες και τους εμέτους στην εγκυμοσύνη με διατροφή;

Έχοντας ένα διαιτολόγιο με μικρά και συχνά γεύματα, κατανάλωση τροφίμων και υγρών σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυχρότερα, αποφυγή έντονων οσμών, προτίμηση σε στεγνά μαγειρεμένα φαγητά ή φαγητά τα οποία τρώγονται κρύα, κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες (π.χ. κράκερ, φρυγανιές).

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Πώς θα αντιμετωπίσετε την δυσπεψία στην εγκυμοσύνη με διατροφή;

Με αργή μάσηση και μικρής ποσότητας κύρια γεύματα. Αύξηση του αριθμού των μικρότερων γευμάτων ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα και ελαφρύ περπάτημα μετά από αυτά. Αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων γίνει δύσκολη προτιμείστε αντί για το γάλα,το γιαούρτι ή το τυρί. Το αίσθημα πληρότητας ή δυσπεψίας κατά τους τελευταίους μήνες θα ενταθεί, είναι σημαντικό να ακολουθηθεί ισορροπημένη διατροφή χωρίς μείωση της ενεργειακής πρόσληψης.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Τι χρειάζεται να προσέχετε περισσότερο στην διατροφή σας στην κύηση όταν έχετε υπέρταση;

Υπέρταση Πρόκειται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ≥ 140 mmHg για τη συστολική ή ≥ 90 mmHg για τη διαστολική πίεση. Συνήθως εμφανίζεται κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη είναι η χρόνια υπέρταση, το ιστορικό προεκλαμψίας από προηγούμενη κύηση, οι πολλαπλές κυήσεις, η πολύ νεαρή ηλικία (≤ 20 ετών) ή η μεγάλη ηλικία της μέλλουσας μητέρας (≥ 30 ετών) και η παχυσαρκία.

Προτείνεται:

 • περιορισμός στην πρόσληψη αλατιού
 • περιορισμός στην κατανάλωση έτοιμων ή κονσερβοποιημένων  τροφών γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (αλατιού)
 • αποφυγή τροφίμων που περιέχουν αλάτι, σάλτσα σόγιας, μαγειρική σόδα (δικαρβονικό νάτριο) και γενικά όποιο συστατικό περιέχει τη λέξη νάτριο
 • αποφυγή αυξημένης κατανάλωσης ψωμιού και αρτοποιημάτων (π.χ κουλούρι Θες/ νίκης, μπισκότα, κουλούρια), αλατισμένων τυριών, μαργαρίνης, αλλαντικών, παστά καπνιστά κρέατα και ψάρια, ελιές, πίκλες, τουρσιά
 • αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης (αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
 • περιορισμός καφέ και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη πχ. τύπου cola
 • ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες με τα συστατικά στις συσκευασίες των τροφίμων όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε νάτριο ή αλάτι

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

Τι χρειάζεται να προσέχετε περισσότερο στην διατροφή σα στην κύηση εάν πάσχετε από διαβήτη ;

Διαβήτης Κύησης

Ως Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης ορίζεται η ποικίλου βαθμού παθολογική ανοχή των υδατανθράκων, με έναρξη, ή πρώτη διάγνωση, κατά την διάρκεια της παρούσας εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από την γλυκαιμική κατάσταση μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από συστηματική ιατρική παρακολούθηση αλλά και διαιτητικό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της κυήσεως. Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση ένταξη της υποψήφιας μητέρας σ’ ένα πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης θα επιτρέψει την ιδανική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου της και την φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Απαιτείται:

• Καταγραφή και έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης σε ημερήσια βάση σε ημερολόγιο όσο συχνά συστήνει ο γιατρός.

• Η προσπάθεια για μη αύξηση του βάρους περισσότερο από όσο χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

• Ωράριο κύριων και ενδιάμεσων γευμάτων: τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) με διαφορά 5-6 ωρών, και τρία ενδιάμεσα μικρότερα (πρόγευμα, απογευματινό και κυρίως προ του ύπνου) / ημέρα. Το προ του ύπνου γεύμα είναι μεγάλης σημασίας γιατί μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης κέτωσης νηστείας και εμποδίζει την υπογλυκαιμία τις πρώτες πρωινές ώρες.

• Υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και γλυκαιμικός δείκτης: μέτριος περιορισμός των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων, σε ποσοστό 45% των ολικών θερμίδων. Προτιμώνται κυρίως σύνθετοι και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη υδατάνθρακες και κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, λαχανικά, όσπρια). Η ζάχαρη, τα μπισκότα, το κέικ, τα αναψυκτικά, οι καραμέλες, τα επεξεργασμένα αμυλούχα προϊόντα, όπως είναι το άσπρο ψωμί, οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων είναι τρόφιμα τα οποία ανήκουν στα απλά σάκχαρα και καλό είναι να αποφεύγονται.

Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη

 

 

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.