όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Ο τοκετός είναι ένα προοδευτικό φαινόμενο που χρειάζεται το χρόνο του για να εξελιχθεί και είναι τις περισσότερες φορές μοναδικός στον τρόπο εξέλιξης για την κάθε γυναίκα.Οι περισσότερες γυναίκες στο πρώτο παιδάκι θα χρειαστούν περίπου 8-10 ώρες από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο μαιευτήριο, σε ενεργή φάση τοκετού,  μέχρι και τη γέννηση, ενώ οι πολύτοκες 6 ώρες.  Όλοι οι τοκετοί έχουν κοινά σημεία και σταθερές μέσα στις οποίες κυμαίνονται οι περισσότερες γυναίκες και ορίζει το φυσιολογικό. Όμως κανένας τοκετός δεν είναι ίδιος με τον επόμενο και για αυτό και ο χρόνος που απαιτείται για την εξέλιξη και ολοκλήρωσή του είναι πάντα σχετικός και ξεχωριστός για κάθε τοκετό ακόμη και για την ίδια τη γυναίκα.

Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Πόση ώρα χρειάζεται η εξώθηση για να ολοκληρωθεί στον τοκετό και να γεννηθεί το μωρό σας;

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού είναι πολύ πιο σύντομο από το πρώτο καθώς η δική σας ενεργητική προσπάθεια κάνει την διαφορά στο αποτέλεσμα. Το σώμα παράγει εξωθητικές συστολές και η δική σας συμβολή μειώνει τον χρόνο διάρκειας του τοκετού σας από εκείνο το σημείο και μετά. Γνωρίζουμε όμως ότι

Για το πρώτο παιδάκι:

Θα χρειαστείτε περίπου 50 λεπτά μέχρι να γεννήσετε το μωρό σας, με εύρος χρόνου από 10 λεπτά έως και 4 ώρες

Για το δεύτερο παιδάκι:

Θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά , με εύρος χρόνου από 10 λεπτά έως και 2 ώρες.

Το ενόχλημα των συσπάσεων, που στην φάση αυτή μπορεί να ανέρχονται έως και κάθε 2 λεπτά και να διαρκούν έως και 80 δευτερόλεπτα, μοιάζει με έντονη πίεση στον ποπό σαν να έχετε πολύ σκληρά κακά και ανάγκη να κενώσετε το έντερο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το στάδιο της εξώθησης, η διάρκεια και η εξέλιξή του μπορεί να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται τόσο με το μωρό και την θέση του όσο και με την δική σας προσπάθεια και την δύναμη των συσπάσεων.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Πόση ώρα θα χρειαστεί για να βγει και ο πλακούντας;

Το τρίτο στάδιο του τοκετού αντιστοιχεί στην γέννηση του πλακούντα ο οποίος αποκολλάται με την βοήθεια ανώδυνων συσπάσεων από την επιφάνεια της μήτρας στα επόμενα 5 λεπτά από την έξοδο του μωρού σας. Ανώτερος χρόνος διάρκειας έχει τα 30 λεπτά ενώ μπορεί να συμβεί και  μέσα στο πρώτο λεπτό από την γέννηση.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Τι μπορεί να επηρεάσει την διάρκεια ενός τοκετού;

Ο τοκετός είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο που βάλλεται από εξωγενής αλλά και εσωτερικούς παράγοντες. Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες καταστάσεις μπορούν να τον επιβαρύνουν στην διάρκεια και την εξέλιξή του, όπως

  • Η αλόγιστη χρήση φαρμακευτικής αναλγησίας
  • Η θέση του μωρού
  • Η ένταση των συσπάσεων
  • Η ψυχολογική κατάσταση της επιτόκου
  • Η δική σας ενεργητική προσπάθεια στην φάση της εξώθησης κ.λ.π.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Πως μπορείτε να βελτιώσετε τον χρόνο του τοκετού σας;

Προετοιμαστείτε σωστά. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και με έμφαση στο τελευταίο τρίμηνο εφαρμόστε διάφορες δραστηριότητες όπως συγκεκριμένες  ασκήσεις, περπάτημα, αλλαγή του τρόπου που κάθεστε στην καρέκλα σας, κολύμπι, γιογκα, αλλαγή στο διαιτολόγιό σας, σεξ και υπομονή με τις εβδομάδες είναι κάποια από τα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν πιο εύκολο τοκετό. Ο τοκετός είναι βατότερος όταν είναι συντομότερος. ‘Μάθετε περισσότερα για τον τοκετό και την βοήθεια που μπορείτε εσείς να προσφέρεται στον εαυτό σας, μέσα από τα μαθήματα τοκετού του all4baby.gr συμμετέχοντας σε έναν από τους κύκλους μας τώρα και on line.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

 

Πηγή

Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

Marshall J. and Raynor M., 2014, Myles Textbook for Midwives, 16th Edition, Churchill Livingstone

 

 

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.