όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Ο πρώτος χρόνος του μωρού σας!

Ο πρώτος χρόνος της ζωής του μωρού σας είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους. Κάθε μέρα είναι και διαφορετική και το μωρό σας αλλάζει τόσο γιατί μεγαλώνει σε μέγεθος αλλά ταυτόχρονα γιατί αναπτύσσει δεξιότητες τέτοιες που πολλές φορές εκπλήσσουν και ακολουθούν την φυσιολογική ανάπτυξη της ζωής. Μάθετε τι αντιλαμβάνεται και πώς αντιδρά το νεογέννητο μωρό σας, σε ποια ηλικία μπορεί να μετακινήσει ή να παίξει με αντικείμενα, πότε θα περιμένετε ότι θα περπατήσει και τι εκφράζουν όλοι αυτοί οι ήχοι του μωρού σας.

 

Το νεογέννητο μωρό σας

Αμέσως μετά τη γέννηση και για τις επόμενες 40 ημέρες το μωρό σας περνάει μια φάση προσαρμογής στην εξωμήτρια ζωή όπου οι κινήσεις του είναι συνήθως περιορισμένες .

Η στάση του σώματός του είναι συνήθως ακόμη η εμβρυική, με τα χεράκια και τα ποδαράκια σε κάμψη προς τον κορμό. Το μωρό σας στην φάση αυτή πραγματοποιεί μη ελεγχόμενες από το ίδιο κινήσεις των χεριών και των ποδιών σε διαφορετικές φάσεις της ημέρας και όχι πάντα κατόπιν κάποιου συγκεκριμένου ερεθίσματος.

Το κεφάλι του βρίσκεται κάτω από μια συγκεκριμένη γωνία προς το πλάι και δεν μπορεί να το κινήσει κατά βούληση ούτε και να το υποστηρίξει επαρκώς πάνω στο λαιμό του.Παρά την μικρή του ηλικία το μωρό σας μπορεί να στέκεται στα πόδια του όταν το κρατήσετε από τα χέρια.

Επίσης είναι σε θέση να παρακολουθεί μια ομιλία και να αντιδρά με έντονο κλάμα ενώ μπορεί να σφίγγει μέσα στην παλάμη του αντικείμενα όπως το δάχτυλό σας.

 

 

πρώτος χρόνος του μωρού

1ος μήνας

Με την συμπλήρωση του πρώτου μήνα της ζωής το μωρό σας συνεχίζει να έχει εμβρυική θέση αλλά με πιο χαλαρωμένα τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Δεν μπορεί ακόμη να στηρίξει το κεφαλάκι του όταν το βάζετε μπρούμυτα ή να ελέγξει την κίνησή του αλλά τα καταφέρνει λίγο καλύτερα από τις πρώτες εβδομάδες.

Έχει τη δυνατότητα να πιάνει και να σφίγγει αντικείμενα που βρίσκονται στην παλάμη του, φτιάχνοντας μπουνίτσα με το χεράκι του.

Εάν το κρατήσετε από τις παλάμες ή κάτω από τη μασχάλη σε όρθια θέση θα προσπαθήσει να κάνει κινήσεις βημάτων.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

2ος μήνας

Το μωρό σας αυτό το μήνα τείνει να αλλάζει τη στάση του σώματος. Το κορμάκι του παρουσιάζεται περισσότερο χαλαρό ως προς την θέση των άκρων και πλέον μπορεί να στηρίζει ελαφρώς το κεφάλι του κατά την κίνηση. Ακόμη και σε μπρούμυτη θέση το μωρό σας μπορεί να ελέγξει λίγο καλύτερα την στροφή ή την κίνηση του κεφαλιού του. Ωστόσο το κεφάλι του εξακολουθεί να βρίσκεται προς την μία ή την άλλη πλευρά γυρισμένο.

Στην ηλικία αυτή το μωρό σας είναι σε θέση εκτός από την ομιλία σας, να παρακολουθεί και αντικείμενα που κινούνται στο χώρο.

Σε αυτό το μήνα χάνεται και η φαινομενική διάθεσή του ή ικανότητα να στέκεται όρθιο με τα πόδια ή να κάνει βήματα όταν το κρατάτε από τα χεράκια.

 

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

3ος μηνας

Στο τέλος του μήνα αυτού το μωρό σας είναι σε θέση όταν βρίσκεται ξαπλωμένο με την πλάτη, να κινεί στα χεράκια και τα ποδαράκια του σε μια θέση σαν βατραχάκι. Έχει πλέον τον έλεγχο της κίνησης του κεφαλιού το οποίο σε ανάσκελη θέση βρίσκεται στο κέντρο με το πηγούνι σχεδόν να εφάπτεται με το στήθος του ενώ όταν πάτε να το σηκώσετε, το κεφάλι του πλέον χωρίς κλίση, συγκρατείται προς την μια πλευρά.

Σe μπρούμυτη θέση το μωρό σας έχει πολύ καλύτερο έλεγχο του κεφαλιού και του κορμού που ξεκινά να συγκρατεί ήδη σηκώνοντας τον εαυτό του με τη βοήθεια του πήχη του χεριού του.

Αν προσπαθήσετε να το κρατήσετε από τα χέρια σε όρθια θέση παρότι δεν έχει ακόμη την ικανότητα να στηριχτεί , θα παρατηρήσετε ότι  προσπαθεί να βάλει αρκετή δύναμη και να διατηρήσει το βάρος του σφίγγοντας τους μύες γύρω από τα γόνατα και διατηρώντας τα πόδια τεντωμένα.Στη  θέση αυτή είναι φυσιολογικό να παρατηρείται πως τα δαχτυλάκια στα πόδια του παραμένουν κεκαμενα.

Το μωρό σας είναι πλέον σε θέση να αρπάζει αντικείμενα σφίγγοντας τα στα χεράκια του  μεταξύ 4ου και 5ου δάχτυλου ενώ συχνά να τα φέρνει και προς το στήθος του.

Στην ηλικία αυτή το μωρό σας αναγνωρίζει πολύ καλά και ανταποκρίνεται στην φωνή σας, αρχίζει να εκδηλώνει προτίμηση στα παιχνίδια που παράγουν ήχο  ενώ το ίδιο ξεκινά να παράγει τους δικούς του ήχους , πολλές φορές μιμούμενος τους ήχους του περιβάλλοντος και φωνές όσον αφορά την ένταση. Διασκεδάζει πολύ με όλα αυτά τα καινούργια ερεθίσματα και απασχολείται πλέον περισσότερο χρόνο και μόνο του χωρίς τη δική σας ενεργή συμμετοχή.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

4ος μηνας

Τον τέταρτο μήνα το μωρό σας είναι όλο κίνηση. Μπορεί εύκολα να ελέγξει και να αλλάξει τη θέση του από μπρούμυτα σε πλάγια ή  ανάσκελη,  κάνοντας την κίνηση βαρελάκι που τις περισσότερες φορές πραγματοποιεί κατά λάθος. Είναι σε θέση επίσης να σηκώνει το σώμα του με τη βοήθεια των χεριών του με πολύ καλή στήριξη του κεφαλιού και του στήθους όταν βρίσκεται μπρούμυτα. Σε ανάσκελη θέση έχει τη δυνατότητα να φέρνει τα γόνατα κοντά στα χέρια του.

Στην ηλικία αυτή το μωρό σας μπορεί να πιάσει αντικείμενα που κινεί έντονα μεταξύ των χεριών του ή με το ένα χέρι και το σώμα του . Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μόνο με τη χρήση των δαχτύλων χωρίς τη συμμετοχή της παλάμης ή του αντίχειρα. Μπορεί επίσης να σταθεί στον ποπό του με τη υποστήριξη των χεριών σας ή των μαξιλαριών σας.

Πλέον το μωρό σας γνωρίζει και ανταποκρίνεται στην φωνή της μαμάς και του μπαμπά και είναι σε θέση να παράγει πληθώρα ήχων και κραυγών δίνοντας την εντύπωση ότι συζητά μαζί σας ή με τον εαυτό του.

Τώρα είναι η στιγμή και ο χρόνος που θα δείτε το πρώτο συνειδητό  του χαμόγελο ως απάντηση για κάτι που το ευχαριστεί!

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

5ος μηνας

Το μωρό σας αυτό το μήνα τείνει να απασχολείται πολύ με τα χεράκια και τα ποδαράκια του που δρουν ως παιχνίδι .  Το σώμα του είναι πλέον αρκετά δυνατό έτσι ώστε να μπορεί να στηρίξει τον κορμό και το κεφάλι πάνω στα τεντωμένα του χέρια και να κάνει σε αυτή την θέση επιτυχημένες κινήσεις να πιάσει ένα παιχνίδι ή αντικείμενο.

Είναι επίσης σε θέση να αλλάζει την στάση του από μπρούμυτα σε ανάσκελα κατά  βούληση και απολαμβάνει το παιχνίδι στρέφοντας το σώμα του σε πλάγια θέση.  Επίσης, στη διάρκεια αυτού του μήνα το μωρό σας θα μπορεί να καθίσει χωρίς να υποστηρίζεται πια από μαξιλάρια ή εσάς και να προτάσσει τα χεράκια του όταν ζητά κάτι ή θέλει αγκαλιά.

Όταν προσπαθείτε να το κρατήσετε όρθιο για να περπατήσει βλέπετε μια ταλαντευμένη κίνηση απόλυτα φυσιολογική , και λίγο αστεία, για την ηλικία του.

Πλέον μπορεί να κρατήσει αντικείμενα με τη χρήση των δακτύλων και της παλάμης του αλλά ακόμη λίγο αδέξια.

Στη διάρκεια αυτού του μήνα το μωρό σας θα γελάει  και θα παράγει τους δικούς του ήχους σε μια προσπάθεια να κερδίσει την προσοχή σας. Αρχίζει να καταλαβαίνει το “όχι” και να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον τόνο της φωνής σας. Και το ίδιο χρησιμοποιεί τη δική του φωνούλα και τους ήχους που μπορεί να παράγει σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί σας τα θέλω και τις ανάγκες του.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

6ος μήνας

Στη διάρκεια του μήνα αυτού το μωρό σας είναι σε θέση να σηκώνεται με τη βοήθεια των χεριών του και να στέκεται μόνο του χωρίς τη δική σας συμμετοχή. Μπορεί να σηκώνει το κεφάλι του από  το πάτωμα ή το στρώμα ενώ κάθεται ανάσκελα και να βάζει συνεχώς τα ποδαράκια του στο στόμα. Συχνά όταν βρίσκεται μπρούμυτα θα κάνει κινήσεις κολύμβησης, κουνώντας με κάποιο ρυθμό, ελαφρώς άστατο, τα χεράκια και τα ποδαράκια του.

Πλέον η μετακίνηση αντικειμένων και η μετακίνηση τους μεταξύ των χεριών γίνεται εύκολα ενώ το μωρό σας με μεγαλύτερη δεξιότητα μπορεί να πιάνει αντικείμενα που βρίσκονται κοντά του.

Γελάει, φωνάζει, κλαίει, προσπαθεί να σας πει κάτι με τους δικούς του ήχους σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Είναι σε θέση να ακούσει με προσοχή καινούργιους ήχους όπως μουσική ή ξαφνικούς ήχους του σπιτιού και αντιλαμβάνεται αρκετές από τις αλλαγές στο περιβάλλον του. Εκτός από τους ήχους στην ηλικία αυτή το μωρό μεταβάλει και την έκφραση του προσώπου του ανάλογα με αυτό που αισθάνεται, εκφράζοντας τα συναισθήματα του.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

7ος μήνας

Το μωρό σας σε αυτή τη φάση προτιμά ξεκάθαρα την καθιστή θέση, παρατηρώντας τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία. Αποκτά μεγαλύτερη σταθερότητα όταν κάθεται και παίζει με μεγάλη ευχέρεια με τα χέρια του σε αυτή τη θέση. Εξακολουθεί να προτιμά και την πλάγια θέση για το παιχνίδι του ενώ όταν βρίσκεται μπρούμυτα τείνει να κάνει περισσότερες κινήσεις,  λυγίζοντας προς τον κορμό τα χέρια και τα πόδια , σε μια πρόθυμη κίνηση να μπουσουλήσει.  Μπορεί εύκολα πλέον να στηρίξει το σώμα του μέσω αντικειμένων και να σταθεί μόνο του στις μύτες των ποδιών του με μια μικρή αστάθεια.

Συνεχίζει να διατηρεί και να αναπτύσσει την ικανότητα απόκτησης αντικειμένων μέσω της κίνησης των χεριών που πλέον περιλαμβάνει και τον καρπό, τον οποίο διατηρεί σε τεντωμένη θέση. Πλέον μπορεί να πιάσει και μικρότερα αντικείμενα.

Ήρθε η ώρα να ακούσετε κάτι που μοιάζει με τη λέξη μαμά από το στόμα του μωρού σας. Μόνο που στην φάση αυτή είναι περισσότερο “μαμαμαμαμαμαμαμαμα“, μια επαναληπτική συλλαβή που θα προσδιοριστεί ξεκάθαρα λίγο αργότερα αλλά θα σας δώσει μεγάλη χαρά ακόμη και εάν είναι “μπαμπάμαμπαμπαμπα“.

Το μωρό σας στην ηλικία των εφτά μηνών μπορεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ονόματος του . Για παράδειγμα, το λένε Ελένη ή Νίκο και καταλαβαίνει πως οι ήχοι αυτοί προσδιορίζουν τον εαυτό του.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

8ος μηνας

Αυτός είναι ο μήνας που το μωρό σας γίνεται επαγγελματίας στο μπουσούλημα και την κίνηση των χεριών του όταν κάθεται. Ξεκινά μια φάση μεγάλης κινητικότητας και ανάγκης για αυτονομία, περιπέτεια και εξερεύνηση εντός του σπιτιού σας.  Καταφέρνει να μετακινεί τον εαυτό του γύρω από έπιπλα και από δωμάτιο σε δωμάτιο. Μπορεί να σηκωθεί μόνο του αρκετά καλά με τη δύναμη των χεριών του αν και δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό και οι αδέξιες πτώσεις είναι συχνότερες.

Το μωρό σας πλέον μπορεί και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ονόματος του και παρακολουθεί την συζήτηση αναγνωρίζοντας τον τόνο της φωνής σας. Μιμείται πλέον αρκετούς ήχους και παράγει δικές του συλλαβές όπως “μπα“, “κα“, “μα” κ.λ.π.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

9ος μήνας

Το μωρό σας στο τέλος αυτού του μήνα θα μπορεί να περπατήσει με το  ένα χέρι του να κρατιέται από εσάς. Στέκεται με άνεση αλλά ακόμη δε μπορεί να διαχειριστεί με επιδεξιότητα τη μεταβολή της θέσης από όρθια σε καθιστή και έτσι πέφτει αδέξια συχνά. Όμως στρέφει το σώμα του όταν μπουσουλήσει προς την κατεύθυνση που θέλει να πάει και μπορεί να σηκωθεί με άνεση από μια καθιστή σε μια όρθια θέση με τη βοήθεια των χεριών και ποδιών του.

Πλέον μπορεί να κρατήσει με μεγαλύτερη άνεση αντικείμενα μεταξύ του αντίχειρα και των άκρων των υπολοίπων δακτύλων του χεριού του.

Ανταποκρίνεται στο όνομα του, μιμείται ήχους και αναγνωρίζει αντικείμενα με το όνομα τους όπως το στήθος, το γάλα, το μπουκάλι κ.λ.π.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

10ος μήνα

Το μωρό σας αποκτά μεγαλύτερη επιδεξιότητα στη μεταβολή της θέσης του. Στο τέλος του μήνα αυτού μπορεί να σηκωθεί ενώ μπουσουλάει, κρατώντας τον εαυτό του από ένα έπιπλο με τη βοηθάει των χεριών, γονατίζοντας με το ένα ή  και τα δύο πόδια και σηκώνοντας τον εαυτό του,  με μεγάλη ευχέρεια και ταχύτητα. Μπορεί ακόμη να ελέγξει πλέον την μετακίνηση του σε καθιστή θέση χωρίς να χάνει εύκολα την ισορροπία του.

Τα χεράκια του κάνουν περισσότερες κινήσεις πιάνοντας αντικείμενα με την άκρη των δακτύλων και τη βοήθεια του αντίχειρα τεντώνοντας τον καρπό και το χέρι.

Εκτός από της δικές του λεξούλες -ήχους αυτό το μήνα ίσως ακούσετε περισσότερο ξεκάθαρα την λέξη μαμά ή μπαμπά ή και άλλες. Στην ηλικία αυτή το μωρό σας μπορεί να καταλάβει και να ανταποκριθεί όταν θέλετε να έρθει κοντά σας και το καλείτε λέγοντας “έλα εδώ… (και το όνομα του)”.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

11ος μήνας

Σε αυτό το μήνα το μωρό σας αναπτύσσει ακόμη καλύτερα την κίνηση του σώματος . Μπορεί  να κινηθεί με μεγαλύτερη ισορροπία γονατίζοντας στο ένα ή και στα δυο πόδια του και να παίξει ή να σηκωθεί, κρατώντας τον εαυτό του από κάποιο αντικείμενο ή το χέρι σας.

Μπορεί επίσης να κρατήσει με τα τρία πρώτα δάχτυλα αντικείμενα με πιο εκλεπτυσμένη κίνηση και να περπατήσει ενώ κρατιέται με το ένα χέρι του από εσάς.

Κάνει αισθητή την παρουσία του πλέον φωνάζοντας για να αναζητήσει και να κερδίσει την προσοχή σας και επαναλαμβάνει με κάποια προσπάθεια ήχους και συλλαβές ή λέξεις εμπλουτίζοντας αργά το λεξιλόγιο του.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

12ος μήνας

Το μωρό σας πλέον μπορεί να στέκεται μόνο του χωρίς βοήθεια και σύντομα θα ξεκινήσει να περπατάει και μόνο του ,χωρίς να κουνάει μαζί με τα πόδια και τα χεράκια του. Γονατίζει, κάθεται μόνο του στο πλάι, δεν χάνει πολύ εύκολα την ισορροπία του, αλλά στο περπάτημα δεν μπορεί να μετακινεί μαζί με τα χέρια του και αντικείμενα.

Μπορεί όμως να κρατήσει αντικείμενα με δυο δάχτυλα ή με την άκρη των δυο δαχτύλων ή ακόμη και με τα νυχάκια του.

Έχει πλέον πλουσιότερο λεξιλόγιο που μπορεί να απαρτίζεται από δυο με τρεις λέξεις  και αναγνωρίζει αντικείμενα με το όνομα τους.

Posted in: πρώτος χρόνος του μωρού

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.