όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Ποια βότανα μπορούν να μειώσουν το γάλα σας;

Η διατροφή στο θηλασμό είναι ένα πολύ κοινό ερώτημα και πολλές φορές ανησυχεί την νέα μητέρα. ‘Ομως παρά την μικρή της επίδραση στο θηλασμό , όπως επιστημονικά αποδεικνύεται στην καθημερινότητα κάθε μητέρα αναρρωτιέται εάν κάτι από αυτά που καταναλώνει μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά.

Ενώ η σύγχρονη επιστημονική μελέτη δεν παραδέχεται ή δεν έχει αποδείξει πως κάποια τροφή μπορεί δυσμενώς να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος , ανέκδοτες πληροφορίες που προέρχονται από κοινότητες νέων μητέρων και παλαιότερες γεννιές αναφέρουν πως βότανα όπως

 

Το φασκόμηλο

Φασκόμηλο στο θηλασμό Αν και δεν υπάρχει σαφές ερευνητικό δεδομένο, φαίνεται ότι το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συχνά για την μείωση της παραγωγής γάλακτος και μπορεί να δράσει δυσμενώς στην φυσιολογική του αύξηση. Η ποσότητα ή το σκεύασμα που μπορεί να  επηρεάσει αρνητικά δεν είναι γνωστά και για το λόγο αυτό η αποτελεσματικότητά του αμφίβολη.

 

Ο μαιντανός

Μαιντανός στον θηλαμσό‘Ενα από τα πιο συχνα μυρωδικά της ελληνικής φύσης φαίνεται να επηρεάζει τον θηλασμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μεγάλη κατανάλωση του συγκεκριμένου αρωματικού αλλά και η χρήση αλοιφής που περιέχει πολτοποιημένη μορφή αυτού του αρωματικού μπορεί να μειώσει την παραγωγή σας ή να βελτιώση μια ενδεχόμενη υπερπαραγωγή γάλακτος με τοπική χρήση. Παρότι δεν υπάρχει συνιστόμενη ποσότητα που αποδεικνύει το αποτέλεσμα, σίγουρα η μερίδα από τα γεμιστά που φάγατε σε κάποιο γεύμα μάλλον δεν μπορείνα επιφέρει κάποιο πρόβλημα!

 

 

Ο δυόσμος

Δυόσμος και θηλασμός Είτε ως μυρωδικό για το φαγητό σας, την τσίχλα ή το τσάι σας , ο δυόσμος είναι ένα πολύ αγαπημένο αρωματικό που έχει επίσης κατηγορηθεί ή αναφέρεται ως βοήθημα για την μείωση του παραγώμενου γάλακτος. Και πάλι η ακριβής ποσότητα που επιφέρει το αποτέλεσμα δεν είναι γνωστή και βασίζεται σε ανέκδοτες πληροφορίες, οπότε το αν δεν έχετε γάλα σίγουρα δεν μπορεί να βασιστεί  στις τσίχλες δυόσμου που είναι και η αγαπημένες σας.

 

Το άνθος γιασεμιού

Άνθος γιασεμιού και θηλασμόςΠολύ όμορφα τα άνθη γιασεμιού και με πολύ ωραία μυρωδιά μπορούν και σύμφωνα με μικρή κλινική μελέτη να μειώσουν τα επίπεδα της προλακτίνης σχεδόν το ίδο αποτελεσματικά όπως η βρωμοκρυπτίνη ( φαρμακευτικό σκεύασμα για τη μείωση του γάλακτος). Η χρήση του γιασεμιού για το αποτέλεσμα αυτό έγινε τοπικά σε μορφή κρέμας και φαίνεται να μειώνει αισθηατά τα επίπεδα πόνου, υπερφόρτωσης αλλά και ανακούφισης. Ωστόσο η παρασκευή αυτού του έκδοχου δεν είναι κατά την γνώμη του συγγραφέα συχνή στην χώρα μας και δεν φαίνεται να αποτελεί κοινή πρακτική είτε για καλλυντική ή άλλη χρήση.

 

Τα βότανα είναι πολύ χρήσιμα και στην σύγχρονη φαρμακευτική και ιατρική και καλύπτουν πολλές ανάγκες χωρίς παρενέργειες υπερτερώντας έναντι των συνθετικών χημικών σκευασμάτων. Είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και την έγκυο και νέα μητέρα και δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται για δυσμενής ή άλλη τους δράση στον θηλασμό.

Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται κυρίως σε άλλους παράγοντες όπως τον μη αποκλειστικό θηλασμό ,την χρήση άλλων φαρμάκων, την εφαρμογή κάποιου προγράμματος στο θηλασμό, την διακοπή ή καθυστέρηση των γευμάτων κ.λ.π. και σπανιότατα έως και ποτέ στην κατανάλωση κάποιας τροφής από την μητέρα.

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

2 Σχόλια

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.