όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Πόσο καλές προϋποθέσεις έχετε για φυσιολογικό τοκετό;

Tι είναι το Bishop score;

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Το Bishop score είναι μια εύκολη μέθοδος ανίχνευσης των πιθανοτήτων μιας γυναίκας να γεννήσει φυσιολογικά. Αποτελείται από μια σειρά μετρήσεων που αθροιστικά μπορούν να βγάλουν ένα score από 0 έως 13.

Οποιοδήποτε score είναι παραπάνω από 7-8  θεωρείτε ικανοποιητικό και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό.

Μαθήματα τοκετού all4baby

bishop

Πώς γίνεται η μέτρηση Bishop score;

Η μέτρηση του Bishop score είναι πάρα πολύ εύκολη και γίνεται με την βοήθεια κολπικής εξέτασης που πραγματοποιείται από την μαία ή το γιατρό σας στην διάρκεια των τελευταίων επισκέψεων σας.

Posted in: bishop

Ποια είναι η χρησιμότητα του Bishop score;

Το Bishop score είναι μια εύκολη, σχετικά ανώδυνη και ακριβής μέθοδος διευκρίνησης των προϋποθέσεων μια γυναίκας για φυσιολογικό τοκετό. Είναι κομμάτι της εκτίμησης που πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης πριν την προσπάθεια πρόκλησης τοκετού. Η εικόνα του τραχήλου σας μέσω ενός Bishop score προϋποθέτει και τις πιθανότητες σας για φυσιολογικό τοκετό ή και την καταλληλότερη για εσάς μέθοδο έναρξης της πρόκλησης τοκετού.

Posted in: bishop

Ποιοι παράμετροι μετρώνται στο Bishop score;

Η διαστολή του τραχήλου. Η διάμετρος του τραχηλικού στομίου παίζει σημαντικό ρόλο στον τοκετό αλλά και διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για φυσιολογικό τοκετό.

Η θέση του τραχήλου. Ο προσανατολισμός του τραχήλου σε σχέση με την κεφαλή του εμβρύου είναι επίσης ένα ακόμα στοιχείο. Ο τράχηλος μπορεί να είναι πρόσθιος, μέσος ή οπίσθιος σε σχέση με την κεφαλή του εμβρύου.

Η υφή του τραχήλου. Ένας τράχηλος μπορεί να είναι μαλακός, μέτριας υφής ή σκληρός.

Το μήκος του τραχήλου. Ο τράχηλος είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 3 εκατοστών. Φυσιολογικά στις τελευταίες εβδομάδες εγκυμοσύνης αλλά και στον τοκετό το μήκος αυτό μειώνετε έως την πλήρη εξάλειψη του.

Η θέση της προβάλλουσας μοίρας του εμβρύου (συνήθως το κεφάλι) στην λεκάνη. Η θέση καθορίζετε από την απόσταση της κεφαλής από τις ισχιακές άκανθες (το στενότερο σημείο της λεκάνης που βρίσκεται στην μέση της εξόδου του μωρού). Όσο ψηλότερα από τις ισχιακές άκανθες βρίσκεται το μωρό σας τότε το ύψος του χαρακτηρίζεται ως -1, -2 .-3 κ.λ.π. ενώ όσο χαμηλότερα +1,+2,+3. Η θέση αυτή καθορίζει και την εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου μέσα στην λεκάνη.

Posted in: bishop

Πώς μπορεί να είναι το Bishop Score;

Με βάση ειδικό πίνακα που έχει την ακόλουθη μορφή η μαία και ο γιατρός σας κατόπιν κολπικής εξέτασης καταγράφουν τα ευρήματά τους και σας ανακοινώνουν το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα

Μια γυναίκα που βρίσκεται στις 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης και εξετάζεται κολπικά, έχει 1 εκατοστό διαστολή τραχήλου, ο τράχηλός της είναι μαλακός με ½ εκ μήκος, έχει μια μέση θέση σε σχέση με το κεφαλάκι του μωρού, ενώ αυτό βρίσκεται στο επίπεδο -1  θα έχει ένα score….

Bishop score =7

Αρίθμηση αποτελέσματος 0 1 2 3
Διαστολή τραχήλου σε εκ. 0 1-2 3-4 5-6
Υφή τραχήλου Σκληρός Μεσαίας ποιότητας Μαλακός
Θέση τραχήλου Οπίσθια Μέση Πρόσθια
Μήκος τραχήλου >2εκ 1-2εκ 0.5-1εκ <0.5εκ
Θέση κεφαλής εμβρύου -3 -2 -1 +1,+2

Ενώ μια γυναίκα στις 37 εβδομάδες που δεν έχει καθόλου διαστολή ο τράχηλος, είναι σκληρός, σε οπίσθια θέση, με μήκος πάνω από 2 εκ. και η θέση της κεφαλής του εμβρύου υπολογίζετε στο επίπεδο -2, θα έχει Bishop Score…

Bishop Score= 1

Αρίθμηση αποτελέσματος 0 1 2 3
Διαστολή τραχήλου σε εκ. 0 1-2 3-4 5-6
Υφή τραχήλου Σκληρός Μεσαίας ποιότητας Μαλακός  
Θέση τραχήλου Οπίσθια Μέση Πρόσθια  
Μήκος τραχήλου >2εκ 1-2εκ 0.5-1εκ <0.5εκ
Θέση κεφαλής εμβρύου -3 -2 -3 +1,+2

Posted in: bishop

Τι επηρεάζει το Bishop score;

To bishop score έχει άμεση σχέση με τις καλές ή κακές προϋποθέσεις μιας γυναίκας για φυσιολογικό τοκετό και καθορίζει τα βήματα που ακολουθούνται για την προσπάθεια πρόκληση τοκετού.

Στην μαιευτική οποιοδήποτε score κάτω από 4 θεωρείτε κακό και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί χρήση προσταγλανδινών για να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις στον τράχηλο πριν την έναρξη της πρόκλησης των συσπάσεων τοκετού.  Ενώ στην περίπτωση που το score είναι άνω του 7 τότε ο τράχηλος έχει πολύ καλές προϋποθέσεις και η πρόκληση των συσπάσεων με χρήση ωκυτοκίνης αποτελεί το πρώτο βήμα έναρξης στην πρόκληση τοκετού.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι γυναίκες με bishop score < 4 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική ανεξάρτητα από το αίτιο που οδήγησε στην πρόκληση τοκετού.

Posted in: bishop

Βελτιώστε και εσείς τις προϋποθέσεις σας για φυσιολογικό τοκετό μέσα από τις μεθόδους και πρακτικές που διδάσκονται στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού του all4baby@center

Βρείτε μαία
Πηγές

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies.

Vrouenraets F.P. , et.al., 2005, Obstet Gynecol, Bishop score and risk of cesarean delivery after induction of labor in nulliparous women 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.