όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην εγκυμοσύνη

Βιολογικά προιόντα στην εγκυμοσύνη

Η υποσπαδία είναι μια σπάνια ανατομική διαταραχή της  θέσης της ουρήθρας στα αγοράκια απασχολεί περίπου 1 στα 200 νεογέννητα αγόρια.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει την επιρροή των φυτοφαρμάκων στις ορμόνες του φύλου αν και τα αποτελέσματά τους δεν είναι πλήρως ταυτοποιημένα. Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών αποτελεί την κύρια αιτία πρόσληψης φυτοφαρμάκων του σύγχρονου ανθρώπου. Ερευνητές μελέτησαν την σχέση μεταξύ της κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων στην εγκυμοσύνη με την συχνότητα εμφάνισης της υποσπαδίας στα νεογέννητα αγοράκια.

306 ζευγάρια μητέρων-παιδιών που υπεβλήθηκαν σε εγχείρηση για υποσπαδία συγκρίθηκαν με 306 υγιή ζευγάρια μητέρας-παιδιού. Οι μητέρες ερωτήθηκαν για την ποσοτική κατανάλωση βιολογικού γάλακτος, φρούτων, αυγών, λαχανικών και κρέατος στην εγκυμοσύνη τους.  Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν δημογραφικά στοιχεία, η κατανάλωση αλκοόλ και το υψηλό BMI που αποτελούν παράγοντες κινδύνου ανατομικών δυσμορφιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση με την εμφάνιση υποσπαδίας και την ποσοτική κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο οι συγγραφείς επισημαίνουν πως στο δείγμα του πληθυσμού που αναλύθηκε η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενώ ποτέ δεν επιλεγόταν h κατανάλωση βιολογικών προϊόντων από την μητέρα σχετίστηκε με διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης αυτής της ανατομικής δυσμορφίας.

Περισσότερες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού και με περισσότερα στοιχεία μελέτης θα μπορέσουν στο μέλλον να δώσουν ένα ικανοποιητικότερο αποτέλεσμα.

Πηγές

Christensen, J.S. ,et.al., The Journal of Urology, 2012., Association between organic dietary choice during pregnancy and hypospadias in offspring: A study of mothers of 306 boys operated for hypospadias.

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.