όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 18 March 2018

Γιατί αυξάνονται οι καισαρικές τομές;

Μαθήματα τοκετού all4baby

Το ποσοστό των καισαρικών τομών που θεωρείτε αποδεκτό την σημερινή εποχή για ιατρικούς λόγους είναι μόλις 15,5%. Και όμως παρά τις διεθνής  προσπάθειες μείωσης του παροδικού 22-65% (σε κάποιες χώρες) ο αριθμός αυτός παραμένει μακρινός. Όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Παρακάτω αναφέρονται οι λόγοι αύξησης των καισαρικών τομών σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Μαιευτήρων Γυναικολόγων.

Φαίνεται ότι οι καισαρικές αυξάνονται για τους παρακάτω λόγους:

 1. Είναι περισσότερες στην σύγχρονη εποχή οι γυναίκες που αποκτούν παιδί σε προχωρημένη ηλικία και αυτό από μόνο του αυξάνει το ποσοστό επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
 2. Είναι περισσότερα τα ζευγάρια που αποκτούν ένα παιδί και έτσι οι πρωτότοκες γυναίκες είναι περισσότερες αναλογικά με τον πληθυσμό και συγκριτικά με παλαιότερες γενιές.
 3. Η χρήση συνεχούς καρδιοτοκογραφίας στην διάρκεια ενός τοκετού μπορεί να αύξησε φαινομενικά και αρχικά με τη χρήση της την ασφάλεια ενός τοκετού αλλά μετέβαλε αυξητικά και την παρεμβατικότητα. Σε αρκετές έρευνες η χρήση της καδριοτοκογραφίας αύξησε το ποσοστό καισαρικής κατά 40% χωρίς εμφανή οφέλη για την υγεία του μωρού.
 4. Στην σύγχρονη μαιευτική το 5% των εμβρύων που θα παραμείνουν τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σε ισχιακή προβολή θα γεννηθούν με ιατρική ένδειξη με καισαρική τομή.
 5. Επίσης στην σύγχρονη μαιευτική η χρήση εμβρυουλκίας ή συκιουλκίας έχει περιοριστεί σημαντικά, με αρκετά περιστατικά να καταλήγουν σε καισαρική τομή πριν την προσπάθεια κολπικού τοκετού.
 6. Το ποσοστό πρόκλησης τοκετού στις μέρες μας αγγίζει για ιατρικούς λόγους το 22% με συχνότερη εμφάνιση στις πρωτότοκες γυναίκες. Ο συνδυασμός πρόκλησης και πρωτότοκου αυξάνει επίσης το ποσοστό καισαρικής τομής.
 7. Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και τοκετού  και κατ’επεκταση οδηγεί συχνότερα σε μια καισαρική τομή.
 8. Η προεκλαμψία ως πάθηση αυξάνει επίσης τα ποσοστά καισαρικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
 9. Πολύ λιγότερες γυναίκες επιλέγουν ή έχουν την δυνατότητα ή τους προτείνετε να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από μια καισαρική.
 10. Η προγραμματισμένη καισαρική για κοινωνικούς λόγους, λόγους ευκολίας ή προγραμματισμού κ.λ.π. επιλέγεται όλο και συχνότερα από τις νέες μητέρες.
 11. Κακή μαιευτική πρακτική. Κατά την γνώμη του συγγραφέα αλλά και εγχώριων φορέων αυτή τείνει να είναι η σκοτεινότερη και συνηθέστερη αιτία καισαρικής στην Ελλάδα.

Η καισαρική τομή δεν είναι κακή πρακτική και ούτε κάτι που πρέπει να αποφεύγετε με όλα τα μέσα καθώς η χρήση της αυξάνει την ασφάλεια και το ευμενέστερο αποτέλεσμα ενός τοκετού. Όμως δεν παύει να είναι μια επέμβαση που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και ΜΟΝΟ σε περίπτωση ιατρικής ένδειξης. Διαβάστε εδώ για τα υπερ και τα κατά της καισαρικής και επωφεληθείτε από την γνώση της ενημερωμένης επιλογής για τον τρόπο που θέλετε και εσείς να γεννήσετε.

Στο All4baby είμαστε σύμμαχοι αυτής σας της προσπάθειας και μπορούμε μαζί να δουλέψουμε για έναν καλύτερο δικό σας τοκετό.Επικοινωνήστε μαζί μας!

Βρείτε μαία 
Πηγή:

Williams Obstetrics (24th Edition)-F. Cunningham,Kenneth Leveno, Steven Bloom, Catherine Y. Spong, Jodi Dashe

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.