όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Σημάδια πως το γάλα σας δεν είναι αρκετό

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της νέας μητέρας είναι εάν το  γάλα είναι αρκετό για το μωρό  και καλής ποιότητας. Με βάση την φύση μας, οι περισσότερες γυναίκες είναι ικανές να μπορούν να παράγουν κατά 1/3 μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτός από αυτή που χρειάζεται το μωρό τους ημερησίως. Σε αυτό τον κανόνα στηρίχτηκε το ανθρώπινο είδος επί χιλιετηρίδες για την επιβίωσή του. Ωστόσο κάποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την παραγωγή σας και να αποδώσουν σημάδια πως το μωρό σας δεν τρέφεται σωστά από εσάς. Παρακάτω αναφέρουμε κάποια σημεία που μπορεί να αποτελέσουν ενδείξεις μη επαρκούς πρόσληψης γάλακτος από το μωρό σας στην διάρκεια του θηλασμού. Τονίζεται πως δεν αποτελούν πανάκια και πως η εμφάνισή τους δεν υποδηλώνει κάθετα την παρουσία προβλήματος. Σχηματίζουν μαζί με άλλα μια εικόνα σχετικά με το πόσο καλά τρέφεται το μωρό σας. Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η συμβουλή ειδικευμένου σύμβουλου θηλασμού για την διαπίστωση και λύση του προβλήματος.

Σημάδια πως το γάλα σας μπορεί να μην είναι αρκετό

  • Το μωρό σας παρουσιάζει έντονη ευερεθιστότητα, είναι δηλαδή αρκετά ανήσυχο , ευερέθιστο, κλαίει και γκρινιάζει συχνά. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να συνεχιστεί και μετά την έξοδό σας από το μαιευτήριο και συχνά υποδηλώνει έντονη πείνα. Μπορεί ωστόσο και να συνγχέεται με την ανάγκη των μωρών για πολύ αγκαλιά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.  Στην προκειμένη περίπτωση δοκιμάστε επαφή δέρμα με δέρμα και θηλάστε ξανά όσο και όποτε σας ζητάει το μωρό σας. Διορθώστε τυχόν λάθη σχετικά με την πρόσφυση του μωρού και την θέση του πάνω στο στήθος σας. Σε περίπτωση αμφιβολιών ζητήστε από έναν σύμβουλο θηλασμού να σας βοηθήσει και να εξετάσει μαζί σας το πρόβλημα. Καλέστε μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε!
  • Το μωρό σας θηλάζει πολύ σύντομα από τον προηγούμενο θηλασμό. Οι πολύ συχνοί θηλασμοί είναι ενδεικτικοί πως το μωρό σας συνήθως δεν έχει σωστή πρόσφυση στο στήθος και θηλάζει διακεκομμένα ή όχι και τόσο καλά. Θηλάστε και πάλι δοκιμάζοντας να διορθώσετε την πρόσφυση του μωρού σας στο στήθος και την θέση θηλασμού με την βοήθεια ενός σύμβουλου θηλασμού.Καλέστε μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε!
  • Το μωρό σας βγαίνει συχνά από το στήθος αφήνοντας την θηλή σας ενώ σύντομα προσπαθεί να θηλάσει προς άλλη κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συχνά όταν το στήθος σας είναι πολύ γεμάτο και το μωρό σας δυσκολεύεται να πιάσει την τεντωμένη θηλή ή να ρουφήξει το πετρωμένο γάλα από το στήθος σας. Επίσης αρκετά συχνά λόγω ανατομικών ανωμαλιών στο στόμα του μωρού σας όπως ο βραχύς χαλινός ή ασυμμετρία ή λυκόστομα ή λαχόχειλο ακόμη και το ρεβόκρανο μπορεί να  προκαλέσουν τέτοια προβλήματα στο μωρό σας. Στην περίπτωση που το στήθος σας είναι πολύ γεμάτο, αντλήστε γάλα με θήλαστρο ή με το χέρι πριν το θηλασμό και δοκιμάστε ξανά. Εάν το πρόβλημα επιμένει τότε δώστε μέσω σύριγγας, ποτηριού ή μπιμπερό στο μωρό σας το γάλα που αντλήσατε μέσω και επικοινωνήστε με ένα σύμβουλο θηλασμού εάν το πρόβλημα επιμένει και στους επόμενους θηλασμούς.
  • Το μωρό σας μένει λιγότερο από 5 λεπτά στο κάθε στήθος και μετά κοιμαται αφήνοντας ή όχι την θηλή σας ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των 30 λετπών ανά στήθος και κοιμάται χωρίς να αφήνει το στήθος σας. Η συμπεριφορά αυτή είναι φυσιολογική και συνηθισμένη σε ένα παιδί που είναι ζωηρό και φαίνεται υγειές. Όταν ωστόσο συνοδεύεται από σημάδια λήθαργου, πτωτικής δραστηριότητας ή αφυδάτωσης (όχι ικανοποιητικός αριθμός πανών, ξηροί βλενογόννοι ή έλλειψη στιλπνότητας στο δέρμα) τότε καλέστε ένα σύμβουλο θηλασμού για να διερευνήσει το πρόβλημα με το θηλασμό και τον παιδίατρό σας.Στο μεταξύ ταιστε συστηματικά το μωρό σας με γάλα που αντλείτε από το στήθος σας μέσω ποτηριού, σύριγγας ή μπουκαλιού.
  • Το μωρό σας παίρνει λαίμαργα ένα μπουκάλι γάλα αμέσως μετά τον θηλασμό. Τα περισσότερα μωρά θα πιουν γάλα από μπουκάλι μετά από τους περισσότερους θηλασμούς. Όμως η δραστηριότητά τους πάνω στην πιπίλα θα είναι εμφανώς περιορισμένη. Στην περίπτωση προβλήματος το μωρό που δεν πίνει επαρκώς γάλα ενώ άφησε το στήθος της μητέρας θα πίνει με μεγάλη βουλημία το γαλα μέσα από το μπουκάλι. Σε αυτή την περίπτωση αντλήστε γάλα από το στήθος σας και ταίστε το μωρό σας μέσω σύριγγας μπουκαλιού ή ποτηριού και επικοινωνήστε με σύμβουλο θηλασμού για να μπορέσετε να καθοδηγηθείτε σχετικά με την λύση του προβλήματος.
  • Όταν κατά την διάρκεια του γεύματος δεν ακούτε το μωρό σας να καταπίνει ή δεν τρέχει γάλα από το στήθος σας κατά την διάρκεια ή ενδιάμεσα των θηλασμών ή δεν βλέπετε στοιχεία γάλακτος στο κοχύλι ή τα επιθέματα ή δεν τρέχει γάλα από το στήθος σας ικανοποιητικής ποσότητας κατά την διάρκεια της άντλησης.Εποικοινωνήστε άμεσα με σύμβουλο θηλασμού για την επίλυση του προβλήματος
  • Το στήθος σας είναι μαλακό την περισσότερη ώρα σε αντίθεση με προηγούμενες ημέρες.
  • Το στήθος σας δεν φαίνεται να αδειάζει μετά τον τέλος του γέυματος του μωρού σας. Συνήθως αυτό τείνει να οφείλεται στην μη ικανοποιητική πρόσφυση του μωρού σας πάνω στο στήθος σας. Ζητήστε βοήθεια από σύμβουλο θηλασμού.
  • Δεν μπορείτε να αντλήστε επαρκή ποσότητα γάλακτος από το στήθος σας για τα γεύματα του μωρού σας. Το παραπάνω γεγονός μπορεί να είναι τυχαίο καθώς υπάρχουν μητέρες που δεν θα καταφέρουν να αντλήσουν γάλα με κανένα θήλαστρο. Η άντληση με το χέρι ή ο απευθείας θηλασμός είναι  η μόνη λύση που έχουν σχετικά με την άντληση γάλακτος. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους θήλαστρου και να επωφεληθείτε από την συμβουλή ενός σύμβουλου θηλασμό.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα είναι αναστρέψιμα και δεν θα πρέπει να σας πτοήσουν από την προσπάθειά σας να μπορέσετε να θηλάσετε το μωρό σας. Η σωστή συμβουλευτική και διαχείρισή τους θα επιφέρει άμεσα και ικανοποιητικά αποτελέσματα για να συνεχίσετε! Στο all4baby μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα τηλεφώνημα. Καλέστε μας!

Μαθήματα Θηλασμού

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.