όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Ποιο είδος αντισύλληψης είναι κατάλληλο για τον θηλασμό;

Ο θηλασμός αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αντισύλληψης για όλες τις γυναίκες, όταν γίνεται αποκλειστικά, δηλαδή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού. Με ποσοστό αποτυχίας από 0,5 έως 2% οι περισσότερες νέες μητέρες που θηλάζουν βοηθούν τον ευατό τους μεταθέτοντας την επόμενη από τον τοκετό τους περίοδο στον 8ο μήνα θηλασμού.

Ο θηλασμός απότελεί την τέλεια, φυσικότερη και χωρίς παρενέργειες αντισύλληψη που μπορεί να σας παρέχει το ίδιο το σώμα σας προστατεύοντας εσάς και το μωρό σας από μια επόμενη εγκυμοσύνη. Όμως χρειάζεται προσοχή! Εάν θηλάζετε λιγότερο από 6 φορές την ημέρα ή σε κάποια φάση της γαλουχίας των πρώτων μηνών υπάρχει ανάγκη χρήσης συμπληρώματος γάλακτος που αντικαθιστά κάποιο γεύμα του μωρού σας, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει την ωορρηξία ξανά.

Για τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού η συστηματική αντισύλληψη δεν είναι απαραίτητη καθώς ωορρηξία και περίοδος δεν παρατηρείται εφόσον θηλάζετε αποκλειστικά. Εάν όμως χρησιμοποιείται ξένο γάλα, χαμομήλι ή ζαχαρόνερο ή η χρήση της πιπίλας για το μωρό σας είναι συστηματική τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε την αντισύλληψη και το μέσο που ταιριάζει καλύτερα.

Η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης για τον θηλασμό που δεν φέρει επιπλοκές και παρενέργειες είναι η χρήση του προφυλακτικού. Όμως επειδή συχνά οι μονιμότερες λύσεις είναι προτιμότερες από το ζευγάρι παρακάτω παραθέτουμε μια μικρή κριτική των αντισυλληπτικών μέσων και της χρήσης τους στο θηλασμό.

Τα αντισυλληπτικά χάπια (1% ποσοστό αποτυχίας) συνδυασμού οιστρογόνων προγεστερόνης ΔΕΝ ταιριάζουν στις θηλάζουσες μητέρες καθώς η χρήση και οι δόσεις οιστρογόνων που περιέχουν μπλοκάρουν την παραγωγή γάλακτος και μειώνουν την διαθέσιμη ποσότητα. Η χρήση τους δεν συνίσταται για τους πρώτους 12 μήνες του θηλασμού. Εάν παρά ταύτα χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικά χάπια στο θηλασμό τότε σας συμβουλεύουμε ισχυρά να σταματήσετε άμεσα την πρόσληψη αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην αίσθηση του στήθους σας, το χρώμα των κενώσεων του μωρού σας ή την πρόσληψη βάρους του μωρού σας.

 

Τα αντισυλληπτικά χάπια προγεστερόνης (0,3-4% πιθανότητα αποτυχίας) αποτελούν μια προτιμότερη λύση όταν η συστηματική αντισύλληψη είναι αναγκαία αλλά αποκλειστικά και ΜΟΝΟ για τις θηλάζουσες μητέρες που έχουν περάσει τις πρώτες 6-8 εβδομάδες από την γέννηση, θηλάζουν αποκλειστικά και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παραγωγή γάλακτος. Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με κολικούς, δυσεντερία , δυσκοιλιότητα στο μωρό σας, ή το γάλα σας μειωθεί προκαλώντας διαφορά στην αίσθηση του μαστού , διακόψτε την χρήση του άμεσα.

Όλα τα αντισυλληπτικά ενθέματα ή σπιράλ είναι ελεύθερα οιστρογόνων και θεωρούνται ασφαλή για την χρήση τους στον θηλασμό μετά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες.

Ζητείστε την συμβουλή του μαιευτήρα ή της μαίας σας ή ενός συμβούλου θηλασμού για το είδος της αντισύλληψης που ταιριάζει σε εσάς. Στο all4baby οι ειδικειμένοι συνεργάτες μας βρίσκονται στην διάθεσή σας με ένα τηλέφωνο ή ένα κλικ, μέσω email , facebook και twitter.

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.