όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

6 τρόποι να κάνετε τον τοκετό σας πιο ανώδυνο!

Ο τοκετός αποτελεί την φυσιολογική εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης και αποδίδει το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Το βασικό ενόχλημα ενός τοκετού είναι  οι συσπάσεις που προκαλούν την διαστολή του τραχήλου και τελικά την έξοδο του μωρού από το γεννητικό κανάλι. Οι συσπάσεις αυτές συχνά αναφέρονται ως ένα πολύ έντονο και δυσβάσταχτο ενόχλημα που υπερβαίνει την δυνατότητα των γυναικών να το καταπολεμήσουν. Έτσι και με βάση αυτό το σκεπτικό έχουν αναπτυχθεί πολύ μέθοδοι καταπολέμησης του μαιευτικού πόνου, φυσικοί και φαρμακευτικοί.

Στην πράξη όμως, η σύγχρονη μαιευτική επιστήμη με την βοήθεια της έρευνας και των μητέρων μας δίνουν πολύ καλά να καταλάβουμε πως μπορεί ο τοκετός να γίνει πιο εύκολος και πιο ανώδυνος για την κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Δύο στοιχεία φάινεται να κυριαρχούν σχετικά με τον χαρακτηρισμό ενός τοκετού από την γυναίκα ως δύσκολο ή πολύ επώδυνο. Αυτά είναι η διάρκεια του τοκετού και η ένταση των συσπάσεων. Οι μελέτες δείχνουν πως η ανάγκη φαρμακευτικής αναλγησίας από την επίτοκο, ακόμη και όταν η προηγούμενη βούλησή της ήταν να δοκιμάσει μόνο με φυσικούς τρόπους την αντιμετώπιση του πόνου, παρουσιάζεται αισθητά μεγαλύτερη στις περιπτώσεις πρόκλησης τοκετού, και παρατεταμένου πρώτου σταδίο τοκετού (> 6-8 ώρες) ή και η παράταση του δεύτερου σταδίου (>1 ώρα).

Συμπερασματικά αποδεικνύεται πως ο τοκετός απαρτίζεται από έντονα ενοχλήματα που όμως είναι λιγότερο έντονα και περισσότερο διαχειρίσιμα όταν αποφεύγεται ( όπου δεν είναι αναγκαία) η χρήση ωκυτοκίνης και η παράταση του πρώτου και δεύτερου σταδίου. Πως λοιπόν εσείς θα τα καταφέρετε να γλιτώσετε από την extra αυτή κούραση και σωματική καταπόνηση στον τοκετό σας; Φυσικά επιλέγοντας τον φυσιολογικό τοκετό με αυτόματη έναρξη και αυτόματη εξέλιξη , αποφεύγοντας την άσκοπη επίσπευση και την χρήση των ωκυτόκιων φαρμάκων όπου αυτό δεν είναι αναγκαίο.Κάθε επίτοκος που θέλει να δουλέψει προς το συμφέρον ενός πιο ανώδυνου τοκετού συμβουλεύεται ισχυρά να ακολουθεί μια φυσική πορεία στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό της. Οι παρακάτω ενέργειες κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη ενός ευκολότερου τοκετού με ομαλή εξέλιξη και μια καλή εμπειρία από την μητέρα,

  • Διατηρείστε ένα υγιεινό lifetyle στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δώστε έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή, την φυσιολογική πρόσληψη βάρους, την αποφυγή ή περιορισμό του σακχάρου στο αίμα σας, τον περιορισμό του άγχους και φυσικά την άσκηση. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας ομαλά εξελισσόμενης εγκυμοσύνης και κατ’επέκταση ενός φυσιολογικού τοκετού.
  • Οργανώστε το πρόγραμμά σας ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο με άσκηση. Ένα απλό ασκησιολόγιο που μπορεί να εμπεριέχεται στην καθημερινότητά σας,όπως περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα κ.λ.π. είναι ότι χρειάζεστε για να εκμεταλλευτείτε το περισσότερο τις συσπάσεις Braxton Hicks και να βοηθήσετε το μωρό σας να κατέβει χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη, παίρνοντας μια καλύτερη θέση. Η ενέργεια αυτή συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της διάρκειας ενός τοκετού και την ανάγκη φαρμακευτικής αναλγησίας.
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκινήσει αυτόματα τον τοκετό. Ο φυσιολογικός τοκετός , χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να συμβεί και να εξελιχθεί. Κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας μετράει και είναι σημαντική για μια ομαλότερη εξέλιξη στον τοκετό. Η πιθανή σας ημερομηνία, είναι απλά μια ημέρα στο ημερολόγιό σας και όχι η καταληκτική σας ημερομηνία που μετά από αυτή κάτι κακό θα συμβεί εάν η εγκυμοσύνη σας συνεχίζεται. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να ξεκινήσει μόνο του τον τοκετό και από ότι φαίνεται θα τα καταφέρει με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ της περιόδου 39+4 με 40+5 ημέρες. Είναι φυσιολογικό να διανύετε την τελευταία εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας , με βάση το ΠΗΤ, και ακόμη να μην αισθάνεστε τίποτα. Τα συμπτώματα τοκετού έχουν τον χρόνο τους και αυτός υποδηλώνεται από το μωρό σας. Η πρόκληση τοκετού πρέπει να αποφεύγεται συστηματικά εφόσον δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη, ενώ κρίνεται απαραίτητη μόνο εφόσον η εγκυμοσύνη σας ξεπεράσει τις 41 εβδομάδες.
  • Προσέλευση στο μαιευτήριο την κατάλληλη στιγμή και ΟΧΙ νωρίτερα. Για τις περισσότερες γυναίκες , και σε παγκόσμια κλίμακα , η γρήγορη έλευση στο μαιευτήριο πριν τον εγκατεστημένο τοκετό, συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των ιατρικών πράξεων και παρεμβάσεων που συχνά δεν εξυπηρετούν το όφελος της γυναίκας στον τοκετό. Συχνά παρατηρείτε το φαινόμενο περισσότερων εκ των αναγκαίων κολπικών εξετάσεων ή η πρόταση πρόκλησης τοκετού για την επίσπευση της διαδικασίας χάρην προγραμματισμού. Η κατάλληλη προσέλευση συνίσταται να γίνεται με την παρουσία συστηματικών συσπάσεων κάθε 3 -5λεπτά που εμφανίζονται κυρίως χαμηλά στην κοιλιά , μοιάζουν με μέτριους πόνους περιόδου και διαρκούν 50 δευτερόλπετα (περίπου). Κατά την διάρκεια αυτών η κάθε επίτοκος αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται να σταματήσει παροδικά το περπάτημα ή την δραστηριότητά της , να συγκεντρωθεί στο σώμα και την αναπνοή της μέχρι την παύση της σύσπασης και την εφαρμογή του διαλείμματος 3 λεπτών μεταξύ των συσπάσεων. Οι πόνοι αυτοί είναι φυσιολογικοί, ανεκτοί, πολύ καλά διαχερίσιμοι με την χρήση της αναπνοής σας και ΔΕΝ σημαίνει πως ο τοκετός σας θα εξελιχθεί άμεσα. Μέχρι την έξοδο του μωρού σας από αυτό το σημείο και έπειτα συνήθως μεσολαβεί ένας μέσος χρόνος 6-8 ωρών( για το πρώτο σας μωρό). Μην φοβάστε λοιπόν να μείνετε σπίτι, φαίνεται πως εκεί με την κατάλληλη συμβουλευτική και υποστήριξη από την μαία σας θα μπορέσετε να εξελίξετε καλύτερα και πιο ανώδυνα τον τοκετό σας.
  • Διατηρείτε την κινητικότητα σας στον τοκετό. Η αλλαγή θέσεων και στάσεων στον τοκετό, η κίνηση και η χρήση του νερού φαίνεται να βοηθούν τόσο στο να <<μαλακώνει >> ο πόνος όσο και να μειώνουν κατά 1,5 ώρα την διάρκεια ενός τοκετού στο πρώτο στάδιο. Ζητείστε από την μαία σας να σας καθοδηγήσει και ακούστε στο σώμα σας, Οι όρθιες θέσεις , η χρήση μπάλας, το μασάζ,το περπάτημα το ανεβοκατέβασμα σκάλας είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες θέσεις και <<ασκήσεις>> τοκετού, που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε καλύτερα και να μειώσετε τον χρόνο του τοκετού σας.
  • Δώστε έμφαση στην εξ ωθητική σας προσπάθεια. Ακολουθείστε το σώμα σας και στην εξώθηση. Η μαία σας μπορεί να σας καθοδηγήσει να σπρώξετε το μωρό σας όταν αυτό έχει κατέβει αρκετά χαμηλά μέσα στην λεκάνη και έτσι να κάνετε μια λιγότερο εργώδη προσπάθεια. Εκμεταλλευόμενη κατάλληλα την κάθε σύσπαση και την αναπνοή σας, θα μπορέσετε να εξωθήσετε αποτελεσματικά και γρηγορότερα το μωρό σας. Κάθε εξωθητική σας προσπάθεια που προκαλεί αποτελεσματική κάθοδο είναι ανακουφιστική του ενοχλήματος της σύσπασης και οδηγεί γρηγορότερα στο τέλος του τοκετού σας.

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την δυνατότητα εκμάθησης όλων των μέσων για ένα πιο ανώδυνο τοκετό μέσα από τα μαθήματα τοκετού του all4baby και να επιλέξετε την μαία μας για την απαραίτητη μαιευτική φροντίδα στον τοκετό σας.

 

Βρείτε μαία Μαθήματα τοκετού all4baby

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.