όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πότε πρέπει να γίνεται προγραμματισμένη καισαρική τομή;

 

Μαθήματα τοκετού all4baby

Εισαγωγή

Η καισαρική τομή αποτελεί μια πολύ χρήσιμη και αναγκαία ιατρική παρέμβαση στη μαιευτική που μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας,δηλαδή επιπλοκών στον τοκετό. Παρότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο φυσικότερος τρόπος γέννηση και επομένως προτιμητέος, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που η εφαρμογή του αντενδείκνυται καθώς η εμφάνιση επιπλοκών αυξάνεται. Στο παρακάτω κείμενο αναφέρονται οι ενδείξεις της προγραμματισμένης καισαρικής τομής με βάση το ιατρικό ή μαιευτικό ιστορικό μιας γυναίκας στην εγκυμοσύνη.

Πότε πρέπει να γίνεται προγραμματισμένη καισαρική τομή;

  • Ισχιακή προβολή: Η ισχιακή προβολή χαρακτηρίζει την κατάσταση όπου το μωρό βρίσκεται ανάποδα μέσα στην κοιλίτσα σας προβάλλοντας με τα ισχία δηλαδή τον ποπό προς τον τράχηλο-κόλπο.Είναι η 2η συχνότερη προβολή μετά την κεφαλική (δηλαδή το μωρό έρχεται με το κεφάλι) και παρουσιάζεται στο 5% των κυήσεων μετά την 36η εβδομάδα. Πριν το χρονικό αυτό διάστημα η προβολή του μωρού μέσα στην κοιλιά σας δεν παίζει σημαντικό ρόλο και δεν επηρεάζει αρνητικά το ιστορικό σας. Εάν βρίσκεστε στην πρώτη σας εγκυμοσύνη και στο υπερηχογράφημα μεταξύ 34ης και 36ης εβδομάδας διαπιστωθεί πως το μωρό σας βρίσκεται σε ισχιακή προβολή, ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να σας προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένων ασκήσεων για να γυρίσει το μωρό σας ή την εφαρμογή εξωτερικού μετασχηματισμού. Ωστόσο εάν η θέση του μωρού σας επιμένει παρά τις προσπάθειες σας,  η προγραμματισμένη καισαρική είναι η προτεινόμενη μέθοδος τοκετού για εσάς
  • Δίδυμη κύηση: Στην περίπτωση των διδύμων μετά από μια φυσιολογική τελειόμηνη εγκυμοσύνη όταν το μωρό που προβάλει πρώτο βρίσκεται με το κεφάλι κάτω ο φυσιολογικός τοκετός εξακολουθεί να είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος. Ωστόσο εάν η προβολή-θέση των μωρών είναι διαφορετική, ο ασφαλέστερος τρόπος γέννησης είναι η προγραμματισμένη καισαρική.
  • Επιπωματικός ή παραχείλιος ή επιχείλιος πλακούντας: Η περίπτωση ο πλακούντας να καλύπτει μέρος ή ολόκληρο το έσω στόμιο του τραχήλου παρουσιάζεται σε περίπου 3% των κυήσεων και αποτελεί εμπόδιο για τη διενέργεια του κολπικού τοκετού και αιτίας εμφάνισης αυξημένης αιμορραγίας στον τοκετό.Εάν ωστόσο ο πλακούντας σας στο υπερηχογράφημα μεταξύ 34ης και 36ης εβδομάδας έχει ανέβει προς τον πυθμένα της μήτρας και σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 εκατοστών από το τραχηλικό στόμιο,αυτό αποτελεί ένδειξη για προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού. Αν όχι, η καισαρική τομή αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο για εσάς.
  • Ανώμαλη διήθηση του πλακούντα: Στη σπάνια περίπτωση που ο πλακούντας παρουσιάζει ανώμαλη διήθηση στο μυομήτριο ή στους περιβάλλοντες ιστούς της κοιλιάς (συχνότερη εμφάνιση μετά από μια προηγηθείσα καισαρική τομή) η ασφαλέστερη διεξαγωγή του τοκετού είναι σε ένα καλά οργανωμένο μαιευτήριο με επαρκή ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και η ενδεδειγμένη μέθοδος τοκετού η προγραμματισμένη καισαρική τομή.
  • HIV λοίμωξη: Η λοίμωξη από HIV μπορεί να αποτελέσει στην περίπτωση εμφάνισης μεγάλου ιικού φορτίου ένδειξη για προγραμματισμένη καισαρική τομή. Η εξατομικευμένη φροντίδα και συμβουλευτική είναι σημαντική και σε αυτή την περίπτωση έτσι ώστε να αποφευχθούν γενικευμένες λύσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη δική σας υγεία ή με τη μεταφορά του ιού στο μωρό σας.
  • Έρπης γεννητικών οργάνων: Εάν παρουσιάσετε στη διάρκεια των τελευταίων 4-6 εβδομάδων πριν τον τοκετό σας έλκος από έρπητα γεννητικών οργάνων για πρώτη φορά τότε ο κολπικός τοκετός αποτελεί αντένδειξη και η καισαρική τομή είναι ο ασφαλέστερος τρόπος γέννησης για το μωρό σας.

Ο γιατρός και η μαία σας θα συζητήσουν μαζί σας σχετικά με τον τοκετό στη διάρκεια των επισκέψεων σας στην εγκυμοσύνη και θα λύσουν τις απορίες σας και τις ερωτήσεις σας σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο τοκετού για εσάς και το μωρό σας.Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ενημερωθείτε σωστά και εξατομικευμένα σχετικά με την ανάγκη της καισαρικής τομής από το all4baby. Η μαία και οι συνεργάτες μας είναι στη διάθεση σας στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας, μέσω e-mail και facebook για οποιαδήποτε ερώτηση σας απασχολεί σχετικά με το θέμα τοκετός.Επικοινωνήστε μαζί μας.

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Πηγές:

(2011) “Appendix C:Planned CS compared with planned vaginal birth” NICE(National Institute for Health and Care Excellence) guidelines-Caesarean section 

Cunningham F.G., Leveno K.J., Bloom S.L.,Hauth J.C., Rouse D.J., Spong C.Y. (2010) Williams Obstetrics  23rd edition,McGraw-Hill

(2007)” Intrapartum care:Care of healthy women and their babies during childbirth”NICE (National Institute for Health and Care Excellence)

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.