όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μαθήματα τοκετού all4baby Μαθήματα yoga στην εγκυμοσύνη

Η ηλικία του μωρού σας είναι 6 εβδομάδων

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο μωρό σας την 8η εβδομάδα;

Ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα ξεκινά με το μωρό σας να βρίσκεται σε έξαρση ανάπτυξης. Το μέγεθός του ξεκινά στην αρχή της εβδομάδος αυτής με 14mm και φτάνει τα 22 χιλιοστά μήκος στο τέλος αυτής.

Το κεφάλι του συνεχίζει να παραμένει μεγαλύτερο από το υπόλοιπο σώμα ενώ η καρδιά του είναι πλέον πλήρως σχηματισμένη με την πνευμονική βαλβίδα και την βαλβίδα της αορτής να φαίνονται ευκρινώς από την επιφάνεια. Τα στοιχεία του ανώτερου αναπνευστικού όπως οι σωλήνες του λάρυγγα είναι πλέον εμφανής και καταλήγουν στου πνεύμονες με διακλαδώσεις.

Η άκρη της μύτης είναι σχηματισμένη επαρκώς πλέον ενώ τα βλέφαρα και τα αυτιά του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά και εξωτερικά. Το άνω χείλος του μωρού σας είναι πλήρως σχηματισμένο και οι εκβολές των αυτιών φαίνονται σε καθαρούς σχηματισμούς εκατέρωθεν της κεφαλής.

Τα άκρα του μωρού σας είναι προτεταμένα. Οι βραχίονες των χεριών έχουν μεγαλώσει και λυγίζουν ελαφρώς , σαν να προσκολλώνται στον κορμό του μωρού σας. Στις άκρες χεριών και ποδιών διακρίνονται πλέον οι δακτυλικές ακτίνες από όπου θα σχηματιστούν τα δάχτυλά του.

Επιφανειακά το ήπαρ του μωρού σας προεξέχει από την κοιλίτσα του εμφανώς.

Posted in: 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο σώμα σας την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Μήπως παρατηρήσατε πως το στήθος σας μεγάλωσε ή οι θηλές σας έχουν αλλάξει χρώμα και σχήμα σιγά σιγά; Μην ανησυχείτε οι αλλαγές στο μαστό στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικές και οφείλονται σε αλλαγές από τις ορμόνες του πλακούντα. Η αλλαγή μεγέθους στο μαστό είναι το πιο συχνό και εμφανές σύμπτωμα που συνήθως ξεκινά αυτή την εβδομάδα και θα σας ωθήσει στην αγορά καινούργιων εσωρούχων-σουτιέν εγκυμοσύνης. Αποφύγετε τα πολύ σφιχτά σουτιέν με μπανέλες και προτιμείστε χαλαρά, μαλακά υφάσματα με ελαστικότητα.

Διανύοντας το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αρκετές γυναίκες φοβούνται για το ενδεχόμενο αποβολής. Η αποβολή συμβαίνει περίπου στο 13-15% των κυήσεων στο πρώτο τρίμηνο και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο στο υπογάστριο και αίμα από τον κόλπο.

Παράλληλα το κυκλοφορικό σας σύστημα εργάζεται πυρετωδώς αυξάνοντας την αιμάτωση της πυέλου για την διοχέτευση επαρκούς ποσότητας θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στο μωρό σας. Η φυσιολογική αύξηση του όγκου του αίματος που στην εγκυμοσύνη σας θα αυξηθεί κατά 1 λίτρο έως το τέλος της κύησης αλλά και η μεγάλη αιμάτωση της περιοχής της πυέλου ίσως σας δημιουργήσουν κάποια προβλήματα με εμφανής φλέβες-φλεβίτη ή αιμορροΐδες. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας για αυτά τα σημάδια και πως θα μπορέσετε να αναστείλετε ή  να περιορίσετε τις ενοχλήσεις που σας δημιουργούν.

Οι αλλαγές της μήτρας ασκούν πιέσεις στην περιοχή της πυέλου που ίσως συνεχίζουν να σας κάνουν να αισθάνεστε μικρές κράμπες, πόνους δεξιά και αριστερά στο υπογάστριο ή ακόμα πυελικούς πόνους λόγω της πίεσης του ισχιακού νεύρου. Συνήθως οι ενοχλήσεις αυτές εξαλείφονται εάν ξαπλώσετε προς το πλάι που δεν ενοχλείστε ή μετά από λίγα λεπτά και δεν είναι ανησυχητικές. Στην περίπτωση ωστόσο που επιμένουν συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας.

Posted in: 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τι μπορείτε ή πρέπει να κάνετε αυτή την εβδομάδα;

Η εβδομάδα αυτή είναι ιδανική για να δείτε και πάλι το γιατρό ή τη μαία σας. Κλείστε ένα ραντεβού και μην ξεχάσετε πριν τους επισκεφθείτε να έχετε ήδη προμηθευτεί τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων πρώτου τριμήνου  που σας ζήτησαν. Μαζί με αυτή σας την επίσκεψη ο γιατρός ή η μαία σας θα σας προτείνουν τον προγραμματισμό του υπέρηχου της αυχενικής διαφάνειας που θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης από ειδικό υπερηχογραφιστή.

Την εβδομάδα  αυτή πιθανόν να σας προταθεί να πραγματοποιήσετε και έναν δεύτερο υπέρηχο για την διαπίστωση της σωστής ανάπτυξης και καλής υγείας του μωρού σας.

Η 8η εβδομάδα είναι και μια καλή στιγμή να ξεκινήσετε κάποιο ημερολόγιο μέτρησης βάρους της εγκυμοσύνης σας καθότι η δική σας πρόσληψη κιλών είναι σημαντική τόσο για την δική σας υγεία όσο και για την υγεία του μωρού σας.

Μην παραμελήσετε επίσης να λάβετε οδηγίες σχετικά με τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη ειδικά εάν μια απόδραση είναι στα άμεσα σχέδιά σας.

Posted in: 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.