όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μαθήματα τοκετού all4baby Μαθήματα yoga στην εγκυμοσύνη

Η ηλικία του μωρού σας είναι 5 εβδομάδων

7η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο μωρό σας την 7η εβδομάδα;

Η εβδομάδα αυτή χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη τόσο στο μέγεθος του μωρού σας όσο και στην ανάπτυξη των σχηματιζόμενων οργάνων της 6ης εβδομάδας όπως τα ανατομικά στοιχεία της κεφαλής, του εγκεφάλου, των αυτιών και των άκρων και της καρδιάς. Τα στοιχεία αυτά γίνονται περισσότερο πολύπλοκα στην μορφή τους και ξεκινούν την λειτουργία τους.

Το μέγεθος του μωρού σας στην αρχή αυτής της εβδομάδας ξεκινά από 4-5mm ενώ φτάνει το μέγεθος των 13mm στο τέλος αυτής. Το συνολικό κύημα έχει τώρα την διάσταση μιάς ρόγας σταφυλιού. Το σταφυλάκι αυτό φαίνεται να έχει μεγαλύτερη διάσταση στο κεφάλι ενώ η καρδιά του προεξέχει από το υπόλοιπο σώμα.

Την εβδομάδα αυτή αρχίζει ο σχηματισμός των χειλιών, της γλώσσας ,του ουρανίσκου και της στοματικής κοιλότητας του μωρού σας που θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους την 16 εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας. Εσωτερικά ο μεσόνεφρος, που δίνει ανάπτυξη στο γενετικό σύστημα του μωρού σας, ολοκληρώνει την ανάπτυξή του ενώ παράλληλα ξεκινά ο σχηματισμός του συστήματος συλλογής του μετάνεφρικού πόρου ο οποίος και θα συνεχίσει την ανάπτυξή του έως τις 9 εβδομάδες με την ολοκλήρωση του σχηματισμού του ουροποιητικού συστήματος του μωρού σας (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη). Τα πρώτα ούρα του μωρού σας παράγονται αυτήν την εβδομάδα.

Παράλληλα τα εσωτερικά γεννητικά όργανα ξεκινούν να εμφανίζονται στο εσωτερικό του μωρού σας, μέσω του σχηματισμού του μεσόνεφρου.

Ακόμα μια μεγάλη αλλαγή και καινούργια παρουσία είναι η έναρξη της εμφάνισης των σπονδυλικών χόνδρων και των κέντρων οστεοποίησης, ενώ παράλληλα το μωρό σας πλέον έχει το δικό του πάγκρεας που παράγει ινσουλίνη και βοηθά στο μεταβολισμό της ενέργειάς του.

Τα άνω άκρα του μωρού σας έχουν μεγαλώσει και εκβάλει το τμήμα εκείνο που θα δώσει τον καρπό , των βραχίονα και τους ώμους του μωρού σας. Ένας δακτυλικός δίσκος βρίσκεται στο τέλος του κάθε άκρου από το οποίο θα σχηματιστούν τα δάχτυλα του μωρού σας.  Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια που διαμορφώνουν τον εγκέφαλο καθώς και τα μάτια και τα ρουθούνια της μύτης αναπτύσσονται περεταίρω την εβδομάδα αυτή.

Τέλος οι πνεύμονες του μωρού σας ξεκινούν την ανάπτυξη των πρωταρχικών βρόγχων.

Posted in: 7η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο σώμα σας την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Παρότι ακόμα μπορεί η κοιλίτσα σας να μην έχει φουσκώσει , η μήτρα σας μεγαλώνει. Βρίσκεται ακόμα κρυμμένη πίσω από την ηβική σύμφυση, χαμηλά μέσα στην πύελο , όμως από το μέγεθος αχλαδιού που είχε στην αρχή της κύησης τώρα έχει γίνει σαν ένα μεγάλο πορτοκάλι.

Το μέγεθος αυτό ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη και ίσως ξεκινήσετε από τώρα να νιώθετε συχνουρία ακόμη και κράμπες χαμηλά στην κοιλιά που σχετίζονται φυσιολογικά με τις αλλαγές αυτές και δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Ωστόσο εάν οι κράμπες αυτές επιμένουν αρκετά ή επιδεινώνονται ή ακόμα βλέπετε αίμα από τον κόλπο, επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας.

Οι πρωινές καούρες, ναυτίες ή έμμετοι μπορεί ήδη να έχουν κάνει την εμφάνισή τους σαν φυσιολογικά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Αποφύγετε την λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπισή τους και συμβουλευτείτε ειδικούς εάν το πρόβλημα αυτό δεν βελτιώνεται.

Posted in: 7η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι μπορείτε ή πρέπει να κάνετε αυτή την εβδομάδα;

Προσέξτε την διατροφή σας εάν δεν το έχετε ήδη ξεκινήσει και φροντίστε να αποφύγετε τροφές που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο για τοξόπλασμα ή μεγαλοκυτταροιό.

Ίσως εάν το διαιτολόγιό σας δεν είναι επαρκές να χρειαστείτε κάποιο απλό συμπλήρωμα διατροφής στην εγκυμοσύνη, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία που θα μπορέσει να δώσει τα κατάλληλα εφόδια για εσάς και το μωρό σας στην εγκυμοσύνη μαζί με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα και εξαιρετικά οφέλημη για εσάς και το μωρό σας να διατηρήσετε μέσω άσκησης στην εγκυμοσύνη την καλή σας φυσική κατάσταση. Ενημερωθείτε για τα είδη των ασκήσεων που επιτρέπονται ή όχι στην εγκυμοσύνη και πως θα μπορέσετε να προσαρμόσετε το δικό σας πρόγραμμα σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Αποφύγετε την συστηματική λήψη φαρμάκων χωρίς την συνταγή γιατρού ή την συμβουλή της μαίας σας καθότι μπορεί να μην είναι ξεκάθαρη η χρήση τους και οι επιπτώσεις αυτής στην εγκυμοσύνη.

Posted in: 7η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.