όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

4η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Μαθήματα τοκετού all4baby Μαθήματα yoga στην εγκυμοσύνη

Εισαγωγή

Η ηλικία του μωρού σας είναι 2 εβδομάδων.

4η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο μωρό σας την 4η εβδομάδα;

Η εβδομάδα αυτή συνήθως ξεκινά να μετρά μετά την πλήρη εμφύτευση του αρχικού σχηματισμού της βλαστοκύστης , που απαρτίζεται στο στάδιο αυτό από 100-250 κύτταρα.

Το μωρό σας στην φάση αυτή έχει πολύ μικρό μέγεθος, μόλις 0,36 mm κατά προσέγγιση και σχήμα στρογγυλό. Με την ολοκλήρωση της εμφύτευσης τα κύτταρα της βλαστοκύστης έχουν διαχωριστεί ως εξής ¨

  • Τροφοβλάστη ,που απαρτίζεται από την κυτοτροφοβλάστη και την συγκιοτροφοβλάστη. Η συγκιοτροφοβλάστη είναι το σημείο του δίσκου που ακουμπά το τοίχωμα της δικής σας μήτρας και μέσω αυτής θα αναπτυχθεί ο πλακούντας. Η κυτοτροφοβλάστη είναι η λοιπή επιφάνεια του δίσκου που περιβάλει το μωρό σας και καλύπτει εσωτερικά την συγκιοτροφοβλάστη ενώ ο ρόλος της φαίνεται να είναι εκκρητικός.
  • Ενδόδερμα απαρτίζει το στοιχείο που αργότερα θα αναπτύξει τις μεμβράνες του γαστρεντερολογικού σωλήνα , το συκώτι , το πάγκρεας και το θυρεοειδή αδένα.
  • Εξώδερμα , απαρτίζει το στοιχείο που αργότερα θα αναπτυχθεί ο νευρικός σωλήνας του μωρού σας, το δέρμα και τα μαλλιά
  • Μεσόδερμα απαρτίζει το στοιχείο που αργότερα θα εξελιχθεί στον σκελετό, τους συνδετικού ιστούς, το κυκλοφορικό σύστημα, το ουρογεννητικό σύστημα και του μυς.

Η διαφοροποίηση στα άνωθεν στρώματα γίνεται ήδη από την 7η ημέρα μετά την σύλληψη ενώ παράλληλα σχηματίζεται και το άμνοιο, ο σάκος δηλαδή που περιβάλλει και θα φιλοξενήσει το μωρό σας στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ο οποίο ήδη έχει αμνιακό υγρό αποτελούμενο κυρίως από το δικό σας πλάσμα. Την 8η ημέρα ξεκινά ο σχηματισμός του πλακούντα μέσω των αρχέγονων χορειακών λαχνών που από την μία τρυπούν, αναπτύσσονται και εισβάλλουν στο μαξιλαράκι-ενδομήτριο της μήτρας σας σε μια προσπάθεια ανταλλαγής μέσω αίματος θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου με το μωρό σας. Την 9η ημέρα μετά την γονιμοποίηση ο λεκιθικός ασκός, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των αιμοποιητικών κυττάρων του μωρού σας και το προμηθεύει με θρεπτικά συστατικά μέχρι να υπάρξει πλακούντας είναι εμφανής. Το ίδιο εμφανής ξεκινά να γίνεται και ο αρχέγονος σχηματισμός του ομφάλιου λώρου.

Posted in: 4η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο σώμα σας την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Στο τέλος της εβδομάδας αυτής ενώ περιμένετε η περίοδός δεν θα κάνει την εμφάνισή της, καθότι το ενδομήτριο που θα έπεφτε κανονικά σαν περίοδος φιλοξενεί τώρα σε ασφαλές και στεγανοποιημένο <<δωμάτιο>> το μωρό σας.

Για την εμφύτευση ωστόσο και διατήρηση του κυήματος αλλά και του ενδομητρίου σε άρτια κατάσταση για να φιλοξενηθεί το μωρό σας πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το ωχρό σωμάτιο. Το ωχρό σωμάτιο που είναι το υπόλειμμα το ωοθυλακίου μετά την ωορρηξία που παραμένει στην θέση της ωοθήκης από όπου και έγινε η ωορρηξία και διατηρείτε στο σώμα της γυναίκας φυσιολογικά έως και τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης. Η δουλειά του είναι να παράγει ορμόνες για παράδειγμα προγεστερόνη και να διατηρεί το κύημα μέχρι ο σχηματισμός του πλακούντα να είναι έτοιμος για αυτή την παραγωγή. Το ωχρό σωμάτιο συμβάλει στην αποφυγή της αποβολής του κυήματος τουλάχιστον για τις πρώτες 8 εβδομάδες.

Λόγω αυτής της παραγωγής προγεστερόνης και ίσως ακόμη και από τώρα να αισθάνεστε φούσκωμα, καούρες ή δυσκοιλιότητα , συμπτώματα  που μαζί με την απώλεια της περιόδου σας θα σας προϊδεάσουν για την πιθανότητα εγκυμοσύνης σας

Posted in: 4η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι μπορείτε ή πρέπει να κάνετε αυτή την εβδομάδα;

Ίσως θα ήταν μια καλή στιγμή να κάνετε κάποιο τεστ εγκυμοσύνης αίματος σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο. Μετά την εμφύτευση η χορειακή γοναδοτροπινη είναι γρήγορα ανιχνεύσιμη και μπορεί να σας δώσει μια απάντηση έστω και πρώιμα για την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Για την ταυτοποίηση της αλήθειας του αποτελέσματος ίσως θα ήταν καλύτερο να επαναλάβετε μια τέτοια εξέταση αίματος μετά τα επόμενα 2-4 εικοσιτετράωρα. Η άνοδος της τιμής της χορειακής γοναδοτροπίνης τουλάχιστον κατά 2/3 επιβεβαιώνει την ικανοποιητική πορεία της εγκυμοσύνης σας.

Φροντίστε άμεσα την διατροφή σας, ενημερωθείτε για την άσκηση στην εγκυμοσύνη και την ασφάλειά σας, ξεκινήστε εάν δεν το έχετε ήδη κάνει την πρόσληψη φιλικού οξέως και αποφύγετε τα τοξικά υλικά και τα φάρμακα καθότι η δράση τους μπορεί να βλάψει το μωρό σας.

Posted in: 4η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Βρείτε μαία

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.