όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μαθήματα τοκετού all4baby Μαθήματα yoga στην εγκυμοσύνη

Η ηλικία του μωρού σας  είναι 13 εβδομάδων

 

15η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο μωρό σας την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης του;

Το μωρό σας την εβδομάδα αυτή έχει μήκος περίπου 10 εκατοστά.

Την εβδομάδα αυτή το μωρό σας εξακολουθεί να είναι απασχολημένο με την κατάποση και την κυκλοφορία αμνιακού υγρού προς τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα γεγονός που βοηθά την ωρίμανση των δύο αυτών συστημάτων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κινητικότητα πλέον αλλάζει με την άμεση συμμετοχή των αρθρώσεων αλλά και των άκρων, ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν είναι αισθητές ακόμη από εσάς. Τα οστά του συγκρατούν ασβέστιο και μεγαλώνουν περισσότερο ενώ τα ποδαράκια του μωρού σας ξεκινούν να μακραίνουν περισσότερο από τα χεράκια του.

Παρότι ακόμα κλειστά και σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο τα μάτια του μωρού σας έχουν την αίσθηση και την αντίληψη του φωτός. Το μωρό σας τείνει να αντιλαμβάνεται το έντονο φως ήδη που φαίνεται να πλησιάζει την κοιλίτσα σας μέσα από κάποιο φακό και να απομακρύνεται από αυτό.

Η εξωτερική εικόνα του μωρού σας δείχνει το δέρμα του που σαν μια σχεδόν διάφανη μεμβράνη διακρίνονται από μέσα οι φλέβες του. Το σώμα του φαίνεται να καλύπτεται από ένα πολύ λεπτό χνούδι.

Συναρπαστική αλλαγή της εβδομάδος αυτής είναι πως το μωρό σας ίσως έχει ξεκινήσει να πιπιλάει τα δάκτυλά του γεγονός ορατό σε κάποιο υπερηχογράφημα.

Posted in: 15η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο σώμα σας την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης;

Η κοιλίτσα σας μεγαλώνει κάθε εβδομάδα ακόμα περισσότερο και μαζί με το μωρό σας αναπτύσσεται μέσα σε αυτήν και ο πλακούντας. Η δισκοειδής του μάζα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ορμονών απαραίτητων για την διατήρηση και ανάπτυξη της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες όμως αυτές μέσω της κυκλοφορίας τους στο αίμα αυξάνουν την κυκλοφορία σε όλους τους βλεννογόνους τους σώματος όπως ο κόλπος και η μύτη. Οι κολπικές εκκρίσεις φυσιολογικά αυξάνονται στην εγκυμοσύνη και ίσως σας προβληματίσουν. Μην ανησυχείτε η ύπαρξη αυτών είναι φυσιολογική και οφείλεται στην τοπική δράση των ορμονών της εγκυμοσύνης. Όπως και η ρινίτιδα της εγκυμοσύνης μια κατάσταση στην οποία συχνά θα βρίσκεται την μύτη σας λίγο περισσότερο μπουκωμένη ή μια μόνιμη καταρροή μπορεί να σας ταλαιπωρήσει από τώρα. Και αυτό το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις μην κάνετε μόνη σας τον γιατρό. Ενημερωθείτε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν οι κολπικές εκκρίσεις σας εκτός από άφθονη ποσότητα αρχίσουν να γίνονται ενοχλητικά δύσοσμες ή αλλάζουν χρώμα και σύσταση. Μην χρησιμοποιείται αποσμητικά ή ειδικά σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή καθώς μπορεί να επιβαρύνεται περισσότερο την κατάσταση δημιουργώντας κολπίτιδα λόγω υπερβολικής καθαριότητας.

Αποφύγετε την χρήση ρινικών σπρέι ή σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας χωρίς την συμβουλή του γιατρού ή της μαίας σας.

Posted in: 15η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Τι μπορείτε ή πρέπει να κάνετε αυτή την εβδομάδα;

Εάν διαπιστώσατε την εγκυμοσύνη σας μετά το πέρας της 12ης εβδομάδας τότε την εβδομάδα αυτή και μέχρι την 20η θα έχετε την ευκαιρία της διενέργειας του Α test για την ανίχνευση πιθανόν χρωμοσωμιακών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down. Το τεστ αυτό ανιχνεύει μέσα από το δικό σας αίμα τα επίπεδα της άλφα εμβρυικής πρωτεΐνης που σχετίζεται με την εμφάνιση γενετικών και χρωμοσωμιακών παθήσεων στο μωρό σας.

Την εβδομάδα αυτή είναι μια καλή στιγμή να κλείσετε το επόμενο ραντεβού με το γιατρό ή την μαία σας στο οποίο και θα συζητήσετε για το υπερηχογράφημα Β επιπέδου και θα ορίσετε την δική σας ημερομηνία για την διενέργεια αυτής της εξέτασης.

Posted in: 15η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Βρείτε μαία

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.