όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Φάρμακα που απαγορεύονται στο θηλασμό.

Η πρόσληψη φαρμάκων στην διάρκεια του θηλασμού είναι συχνή και μπορεί να αφορά είτε μια παροδική/χρόνια πάθηση, είτε κάποιο πρόβλημα στο θηλασμό είτε ακόμη και αναγκαίες εξετάσεις.

Τα περισσότερα φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό και σε γενικές γραμμές ασφαλή για το μωρό σας καθώς μικρές ποσότητες ή ίχνη αυτών διαπερνούν τον φραγμό του μαστού και εισέρχονται στο γάλα. Κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες όμως αποτελούν βασική εξαίρεση όπως:

  • Αντινεοπλασματικοί παράγοντες: Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για νεοπλαστικές παθήσεις και μπορεί να καταστρέψουν το επιθήλιο του εντέρου του μωρού σας ή και να δημιουργήσουν προδιάθεση νεοπλασιών στο μέλλον αντίστοιχα.
  • Ραδιοϊσότοπα : Αποτελούν συνήθως σκιαγραφικές ουσίες που χορηγούνται για τις ανάγκες διεξαγωγής εξετάσεων ακτινογραφίας ή υπερηχογραφήματος. Στην περίοδο ενεργού χρήσης του ραδιοϊσοτόπου, ο θηλασμός πρέπει να πάψει και οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σας να αντικατασταθούν είτε με μητρικό γάλα που έχετε αποθηκεύσει είτε με ξένο . Η ανάγκη αυτή παύει, με την πλήρη αποβολή του ραδιοϊσοτόπου από το σώμα.
  • Ρετινοειδή: Αυτό το είδος των φαρμάκων χρησιμοποιείται κυρίως κατά της ακμής στους ενήλικες και η χρήση τους στο θηλασμό επιφέρει δυσμενείς παρενέργειες και στο μωρό σας.
  • Χλωρομφενικόλη: Τοπικό αντιβιοτικό, το οποίο εμπεριέχεται σε αλοιφές και κολλύρια αλλά συχνά μπορεί να χορηγηθεί και από το στόμα. Αν και η ποσότητα, η οποία μεταφέρεται στο γάλα είναι μικρή, η δράση του φαρμάκου είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και απλαστικές αναιμίες στο μωρό σας.
  • Λίθιο: Το λίθιο είναι ένα φάρμακο γνωστό για την βοήθεια που προσφέρει στην διπολική διαταραχή. Η ποσότητα που εμπεριέχεται στο γάλα ,αμέσως μετά την λήψη του,είναι μεγάλη και η δράση του μπορεί να προκαλέσει καταστολή στο μωρό σας. Αποφύγετε συστηματικά την χρήση του ή διακόψετε τον θηλασμό εάν παρουσιαστεί ανάγκη συστηματικής λήψης του φαρμάκου.
  • Gold salts: Φάρμακα κατά της ρευματοειδής αρθρίτιδας με μεγάλη διάρκεια ζωής , τα οποία μπορούν να επιφέρουν πιθανή νεφροτοξικότητα στο μωρό σας.

Όλα τα παραπάνω φάρμακα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και ο γιατρός/φαρμακοποιός σας θα σας ενημερώσουν σχετικά με τις αντενδείξεις τους και τις επιδράσεις τους στον θηλασμό.

Συμβουλευτείτε την ειδική κατηγορία φάρμακα και θηλασμός του All4baby.gr και ζητήστε μας μέσω Facebook, Twitter ή με email, πληροφορίες συμβατότητας σχετικά με το φάρμακο που λαμβάνετε .Η σύμβουλος θηλασμού μας είναι κοντά σας για να σας βοηθήσει σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

 

 

Πηγή: 

Hale, Hartmann, T., P., 2007. Hale & Hartmann’s Textbook of Human Lactation . 1st ed. USA: Hale Pub.

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.