όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Σωστή διατροφή στο διαβήτη της κύησης

 

Μαθήματα yoga στην εγκυμοσύνη

 

Η διατροφή στις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους τα γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν ποικιλία τροφών, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η πρόσληψη λίπους να είναι κάτω από το 30% των ημερήσιων θερμίδων. Είναι επίσης σημαντικό οι μητέρες που είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη να καταναλώνουν 14γραμμάρια διατροφικών ινών/ 1000 θερμίδες.

Αν και η δίαιτα για κάθε γυναίκα με διαβήτη κύησης καλό είναι να είναι εξατομικευμένη, υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές. Για τις εγκύους συνιστώνται 3 μικρά γεύματα και 3 σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι υδατάνθρακες τυπικά πρέπει να είναι 40-45% των συνολικών θερμίδων και το λιγότερο 175 γραμμάρια τη μέρα. Το προτεινόμενο σνακ πριν τον ύπνο περιλαμβάνει λίπος, πρωτεΐνες και 30 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Φυσικά το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώσει κάθε γυναίκα με διαβήτη κύησης εξαρτάται από το Δείκτη Μάζας Σώματος της και το επίπεδο δραστηριότητας της. Στις εγκύους συνίσταται η κατανάλωση 300 θερμίδων παραπάνω τη μέρα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ώστε να υποστηρίζουν το σωστό βάρος και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.Η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από τον αρχικό ΔΜΣ κάθε γυναίκας.Στόχος είναι μια ελαστική δίαιτα, με λίγους περιορισμούς που θα διατηρεί όμως και το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στα επιτρεπτά όρια.

Οι διαιτολόγοι προτείνουν να τρώει η οικογένεια όλη μαζί! Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο επικοινωνούν καλύτερα, διασκεδάζουν αλλά τείνουν να τρώνε και πιο υγιεινά, κάτι που βοηθάει όχι μόνο τη γυναίκα με διαβήτη αλλά και όλη την οικογένεια να αποκτήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Εξαιτίας των ορμονών εγκυμοσύνης, οι έγκυες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης δυσκολεύονται περισσότερο να ελέγξουν το σάκχαρο το πρωί για αυτό πρέπει να εστιάσουν σε ένα υγιεινό πρωινό.Κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερους υδατάνθρακες ,με έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως που παρέχουν φυτικές ίνες, όπως πλιγούρι βρώμης, πρωτεΐνη από τα αυγά, άπαχο κρέας, όπως λουκάνικα γαλοπούλας, τυρί με χαμηλά λιπαρά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα φρέσκα φρούτα (όχι χυμό). Επίσης κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο, ντομάτες, σπανάκι ή με μια ομελέτα θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλή επιλογή.

Οι έγκυες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης καλό είναι να προσέχουν τη διατροφή και τη σωματική τους άσκηση για να έχουν θετικά αποτελέσματα για τις ίδιες αλλά και για τα μωρά τους. Επίσης  οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης καλό είναι να κάνουν εξετάσεις 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να δουν αν επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Τέλος συνίσταται ο θηλασμός καθώς βοηθάει τις μητέρες να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα τη γλυκόζη αλλά ταυτόχρονα είναι και η καλύτερη διατροφή για τα μωρά.

Ενημερωθείτε για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από το all4baby.

Πηγή:

Orenstein W.B. (2015) “Break the cycle of gestational diabetes” Today’s dietitian Vol. 17 No. 1 P. 52

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.