όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Πώς αλλάζει το στήθος στην εγκυμοσύνη;

 

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Από τα πιο κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στο στήθος λαμβάνουν χώρα ήδη από νωρίς και για αρκετές γυναίκες μπορεί να αποτελέσουν το πρώτο αντιληπτό σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

Ήδη από την 4η εβδομάδα πολλές γυναίκες βιώνουν μια διόγκωση και μικρή ή άλλοτε προοδευτικά μεγάλη διόγκωση του στήθους τους και μια ευαισθησία ανεξήγητη ή πρωτόγνωρη. Η αλλαγή αυτή είναι φυσιολογική και συμβαίνει λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης που αυξάνουν τον όγκο του μαζικού αδένα.

Περί το τέλος του πρώτου τριμήνου το στήθος εκτός από το αυξημένο του μέγεθος παρουσιάζει και διαφορετική όψη. Το δέρμα φαίνεται πιο διάφανο και από το στήθος φαίνονται εντονότερα φλέβες που αλλάζουν την όψη του ντεκολτέ. Όχι όμως μειώνοντας την καλή του εμφάνιση, μάλλον δίνοντας μια πιο πληθωρική όψη στο σώμα σας.

Οι θηλές σας επίσης παρουσιάζουν μια πιο σκούρα όψη προοδευτικά με την εγκυμοσύνη, γίνονται περισσότερο εξέχουσες και μπορεί να παρουσιάζουν στοιχεία ξεφλουδίσματος μπροστά. Και αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές και οφείλονται στην προετοιμασία του στήθους σας για τον θηλασμό.

Επειδή η ύπαρξη εγκυμοσύνης πυροδοτεί και την παραγωγή γάλακτος , είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε στο τελευταίο τρίμηνο , μικρές εκροές ενός διάφανου ή κίτρινου υγρού από το στήθος σας που είναι το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα παράγεται από όλες τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη μεταξύ 16ης και 32ης εβδομάδας και είναι το γάλα που θα δώσει στο μωρό σας τα καλύτερα διαθέσιμα συστατικά για την επιβίωσή του στην εξωμήτρια ζωή.

Εάν δεν παρατηρήσετε κάποια μεγάλη αλλαγή στο στήθος σας ή δεν δείτε γάλα να βγαίνει από τις θηλές σας στο τελευταίο τρίμηνο ΔΕΝ σημαίνει πως δεν υπάρχει ή πως δεν έχετε γάλα. Το μωρό σας μέσω του πλακούντα ξέρει πόσο και τι γάλα να φτιάξει για τον εαυτό του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και πως το διαθέσει απευθείας στο μωρό σας αμέσως μετά την γέννηση ακόμη και όταν καμία αλλαγή δεν είναι αντιληπτή από εσάς.

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή:

Cunningham F.G., Leveno K.J., Bloom S.L.,Hauth J.C., Rouse D.J., Spong C.Y. (2010) Williams Obstetrics  23rd edition,McGraw-Hill

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.