όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Πως θα εισάγετε τις στέρεες τροφές στο μωρό σας με ασφάλεια;

Σύμφωνα με την παρούσα γνώση μας σχετικά με την ανάγκη εισαγωγής νέων τροφών, ο χρόνος αλλά και ο τρόπος είναι σημαντικές στοιχεία για την διατήρηση της καλής υγείας του μωρού σας.

Ο θηλασμός καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του μωρού σας  για τους πρώτους έξι μήνες ενώ στην συνέχεια συμπληρώνει με επάρκεια από τα 2/3 της ενέργειας του μωρού σας μέχρι τον πρώτο χρόνο τη ζωής του και το 1/3 για τον δεύτερο χρόνο της ζωής του.

Η περιέργεια και η μίμηση οδηγούν το μωρό στη εξερεύνηση νέων τροφών και εν τελεί την κατανάλωσης τους. Σύμφωνα με έρευνες στους 6 μήνες της ζωής το 56% των μωρών είναι σε θέση να πιάσουνε με τα χέρια φαγητό και το 40% το καταναλώνει. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 94%  στους 8 μήνες , με το 90% να καταναλώνει την τροφής ενώ και τον πρώτο χρόνο της ζωής μόνο 1/10 το μωρό δεν θα είναι σε θέση να καταναλώσει στερεά τροφή.

Αυτό όμως δεν πειράζει! Δεν χρειάζεται να πιέζετε το μωρό σας να καταναλώσει στερεά τροφή μετά τους 6 μήνες οπωσδήποτε. Τουναντίον, το μωρό σας θα πρέπει να ενθαρρύνεται από εσάς για να παίρνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με το πότε είναι έτοιμο και πότε όχι να καταναλώσει στερεά τροφή. Δεν πρόκειται να υστερεί σε ανάπτυξη επειδή κατάφερε να φάει αργότερα ή και καθόλου κάποια συγκεκριμένη τροφή που του δίνετε. Για να κάνετε την εισαγωγή νέων τροφών ασφαλή για το μωρό σας, ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

 

Κανόνας 1.
– Ακούστε το μωρό σας και τάχιστα σχετικά με το πότε πεινάει.

  • Προσφέρετε κατάλληλη τροφή για την ηλικία του μωρού σας σύμφωνα με την δική του όρεξη και όχι σύμφωνα με κάποιο πρόγραμμα ενώ πρέπει να ακολουθείτε τα σημάδια πείνας του μωρού σας.
  • Αφιερώστε χρόνο στο τάισμα του μωρού σας , και ταΐστε το με υπομονή και σε επαρκή χρόνο.Μην πιέζετε το μωρό σας να φάει αν δεν θέλει. Συνήθως αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από  αυτά που θέλετε ή προσπαθείτε.
  • Εάν το μωρό σας αρνείται κάποια τροφή ή ομάδα τροφών, μπορείτε να πειραματιστείτε  με διαφορετικές υφές ή συνδυασμούς αυτής της τροφής ή μιας αντίστοιχης ομάδας τροφών.
  • Ενθαρρύνετε το μωρό να φάει με διαφορετικούς τρόπους για παράδειγμα μέσω μίμησης ή παιχνιδιού.
  • Μειώστε τότε θορύβους ή δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή του μωρού σας κατά την διάρκεια του φαγητού.
  • Δώστε έμφαση στην επικοινωνία με το μωρό σας στην διάρκεια του φαγητού . Μιλήστε του, επιδιώξετε επαφή κ.λ.π.

 

Κανόνας 2.
– Φροντίστε την υγιεινή καθαριότητα του φαγητού, των σκευών και των χεριών του μωρού σας και των δικών σας.

  • Πλύνετε καλά τα χέρια του μωρού και τα δικά σας πριν το φαγητό.
  • Χρησιμοποιείστε σκεύη που καθαρίζονται εύκολα και συχνά.
  • Φυλάσσετε το φαγητό σε ασφαλές μέρος μακριά από έντομα ή κατοικίδια.
  • Δίνετε το φαγητό σύντομα μετά την παρασκευή του στο μωρό σας.

 

Κανόνας 3.

– Ξεκινήστε την σίτιση με στέρεες τροφές μετά τον 6ο μήνα, κάνοντας την αρχή με μικρές ποσότητες που σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε σύμφωνα με την πρόοδο της ηλικίας και σύμφωνα με την όρεξη του μωρού σας.

 

Κανόνας 4.

– Ξεκινήστε με την εισαγωγή ποικίλων τροφών και ποσοτήτων σύμφωνα με τις προτιμήσεις του μωρού σας και όσο αυτό μεγαλώνει.

 

Κανόνας 5.

– Αυξήστε τα γεύματα του μωρού σας σε στερεές τροφές με την πάροδο της ηλικίας και σύμφωνα με την ενεργειακή τους αξία έτσι ώστε να φτάσετε στην ιδανική αναλογία τροφής για το μωρό σας.

 

Κανόνας 6.

– Δοκιμάστε ποικιλία φαγητών με διαφορετικές γεύσεις και από διαφορετικές κατηγορίες της τροφικής αλυσίδας για να δώσετε το καλύτερο συνδυασμό στο μωρό σας.

 

 

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για την ανάπτυξη του μωρού σας εάν αυτό δεν δέχεται μια συγκεκριμένη τροφή ή μια συγκεκριμένη ομάδας τροφών όπως συχνά συμβαίνει π.χ. με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης δεν είναι απαραίτητο όλα τα μωρά να τρώνε τα ίδια πράγματα στις ίδιες ηλικίες. Είναι φυσιολογικό η ποσότητα να διαφέρει όπως διαφέρει η όρεξη  τα ενδιαφέροντα και οι συνήθειές τους. 

Η συνέχιση του θηλασμού είναι σημαντική σε αυτή την μεταβατική περίοδο και το μητρικό γάλα είναι σύμμαχός σας στην κάλυψη των αδυναμιών ή υστερήσεων των στερεών τροφών. Συνεχίστε τη προσπάθεια!

 

 

Πηγή:

Center, Media, 2014. Infant and Young Child Feeding. World Health Organization

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.