όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Πότε ξεκινάνε οι κρέμες στο μωρό σας;

Η εισαγωγή νέων τροφών στο μωρό σας πέραν από μητρικό ή ξένο γάλα εξαρτώνται από το  πότε ένα μωρό είναι έτοιμο να δεχτεί την νέα τροφή.

Ο χρυσός κανόνας για την ετοιμότητα του σώματος του μωρού σας να δεχτεί νέες τροφές εκτός από γάλα είναι ο 6ος μήνας της ζωής και μάλιστα αποκλειστικά αυτή η περίοδος και όχι νωρίτερα!

Τον 6ο μήνα η στοματική κοιλότητα του μωρού έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να χωρά στερεά μαλακή τροφή προς επεξεργασία.

Τα μάγουλα του μωρού σας την ηλικία αυτή έχουν απορροφήσει το λίπος, δίνοντας εύρος στην στοματική κοιλότητα, η γλώσσα σταματά πλέον να καλύπτει  την στοματική κοιλότητα, το ύψος της κάτω γνάθου και ο λάρυγγας χαμηλώνει ενώ τέλος η μαλακή υπερώα ξεχωρίζει από την επιγλωττίδα.

Τα αντανακλαστικά του μωρού σας επίσης αλλάζουν επιτρέποντας την εθελούσια συγκράτηση τροφής ή απομάκρυνση της σε περίπτωση πνιγμού.Το αντανακλαστικό της κατάποσης επιμένει ωστόσο εξασθενεί και διεγείρεται μόνο από τα τρόφιμα και υγρά στο στοματοφάρυγγα. Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος γίνεται εθελοντικά και όχι αντανακλαστικά περί των 3ο μήνα της ζωής.Το rooting reflex  παύει στους 3 μήνες και το αντανακλαστικό του πνιγμού περιορίζεται στο 1/4 της οπίσθιας επιφάνειας της γλώσσας.

To πεπτικό σύστημα του μωρού επίσης λόγω ικανοποιητικότερης ανάπτυξης γαστρεντερολογικής χλωρίδας είναι περισσότερο έτοιμο να πέψει νέες τροφές.

Eπίσης η νευρολογική τους ηλικία πλέον τους επιτρέπει να στέκονται όρθια στον ποπό σε καθιστή θέση και έτσι να διαχειρίζονται με ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια τον πνιγμό του μωρού σας.

Τέλος το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας είναι περισσότερο ώριμο να αντιδρά σωστά και να υποδέχεται χωρίς την εμφάνιση αλλεργιών νέες τροφές και έτσι το έκζεμα ,η εκδήλωση τροφικών αλλεργιών κ.λ.π. εκλείπει με την εισαγωγή νέων τροφών μετά τον 6ο μήνα της ζωής του μωρού σας.


Μην βιάζεστε να κόψετε τα γεύματα γάλακτος του μωρού σας που μπορεί να του στερήσουν πολύτιμους παράγοντες ανάπτυξης για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του και να σας κοστίσουν δυσανεξίας και αλλεργικά επεισόδια που αλλιώς θα είχαν αποφευχθεί. Το γάλα σας είναι και παραμένει πολύτιμο χαρίζοντας τα 2/3 των θρεπτικών αναγκών του μωρού σας έως και 1 χρόνου και το 1/3 έως και τον δεύτερο χρόνο ενώ για όσο θηλάζετε οι προστασία που παρέχετε στο μωρό σας από ασθένειες παραμένει αμετάβλητη. 

 

Πηγή:

Kramer, Kakuma , M.S., R., 2002. The Optimal Duration of Exclusive Breastfeeding.  

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.