όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Πόσο επείγουσα μπορεί να είναι μια καισαρική τομή;

Πόσο επείγουσα μπορεί να είναι μια καισαρική τομή;

Η καισαρική τομή είναι ένα σημαντικά βοηθητικό μέσο διεκπεραίωσης του 14-22% των κυήσεων που σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν ιατρική ένδειξη. Η ύπαρξη και η εξέλιξη της καισαρικής τομής ως χειρουργείο  έχει κάνει την μαιευτική πιο ασφαλή και το αποτέλεσμα μιας εγκυμοσύνης ευμενέστερο στις περιπτώσεις που τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά και φαίνεται πως η ενδεδειγμένη λύση είναι η γρήγορη έξοδος του εμβρύου.

Όμως πόσο γρήγορα είναι το γρήγορα; Το παρακάτω κείμενο δίνει απάντηση σχετικά με τις προτεραιότητες και την ανάγκη της σύγχρονης μαιευτικής για τον απαιτούμενο χρόνο διεκπεραίωσης μιας καισαρικής.

 

Τι αποτελεί κριτήριο για τον ενδεδειγμένο χρόνο γέννησης ενός μωρού με καισαρική;

Κριτήριο για τον χρόνο διεκπεραίωσης μιας καισαρικής είναι ο λόγος που υποδεικνύει την ανάγκη αυτού του τρόπου γέννησης για εσάς και το μωρό σας.

 

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των λόγων για καισαρική , υπάρχουν 4 διαβαθμίσεις.

1η διαβάθμιση = ‘Άμεσος κίνδυνος για την μητέρα ή και το μωρό.

2η διαβάθμιση =Σχετικός κίνδυνος για την μητέρα ή και το μωρό.

3η διαβάθμιση= Μικρός κίνδυνος για την μητέρα ή το μωρό, όμως η γέννησή πρέπει να επιτευχθεί.

4η διαβάθμιση= Κανένας προφανής κίνδυνος για την μητέρα και το μωρό.

 

Ξεκινώντας από τον λιγότερο επείγον λόγο που έχει την 4η θέση ως λόγος καισαρικής είναι η προγραμματισμένη από το γιατρό σας καισαρική που γίνεται μια ορισμένη ημέρα συμφωνημένη από εσάς και το νοσοκομείο που θα σας περιθάλψει.

 

Στην 3η θέση  συγκαταλέγονται οι λιγότερο επείγοντες λόγοι διεκπεραίωσης μιας καισαρικής τομής. Παράδειγμα ,λόγοι που δεν θέτουν σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο την καλή δική σας υγεία ή την υγεία του μωρού σας αλλά αποτελούν ένδειξη γρηγορότερης γέννησης του μωρού σας. Η περίπτωση να έχετε προγραμματίσει την καισαρική σας λόγω διδύμων και ο τοκετός να ξεκινήσει από μόνος του ή να σπάσουν τα νερά σας. Σε αυτή την περίπτωση  η καισαρική σας θα επισπευσθεί σε χρόνο (μπορεί να λάβει χώρα μέσα στο ίδιο 24ωρο)αλλά δεν υπάρχει ανάγκη διεκπεραίωσης της σε λιγότερο των 2 ωρών εκτός και εάν ο τοκετός σας προχωρά γρήγορα ή παρουσιάζετε άλλα συμπτώματα.

 

Η 2η θέση καταλαμβάνεται από κάποιους λόγους που περιλαμβάνουν κάποιο σχετικό κίνδυνο για εσάς και το μωρό σας και μπορεί να λάβουν χώρα κυρίως στην διάρκεια ενός τοκετού αλλά και στην εγκυμοσύνη. Είναι η συνηθέστερη κατηγοριοποίηση των καισαρικών ως επείγον χειρουργείο που όμως στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να διατελεστεί μέσα σε 30-75 λεπτά, μετά την απόφαση για ανάγκη χρήση αυτής τη μεθόδου από το γιατρό σας. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός σας δεν προχωρά σε διαστολή , που το καρδιοτοκογράφημα του μωρού σας παρουσιάζει ορισμένου τύπου αλλοιώσεις,που υπάρχει αιμορραγία μέτριου ή μικρού βαθμού κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ενώ το μωρό και εσείς είστε καλά, δεν χρειάζεται να σπεύσουμε σε λιγότερο από τον προαναφερθέντα χρόνο για να γεννηθεί το μωρό σας. Η γρηγορότερη έξοδος του μωρού σας δεν σημαίνει απαραιτήτως και το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο γιατρός και η μαία σας θα σας ενημερώσουν επαρκώς για τον καταλληλότερο χρόνο διενέργειας της δικής σας καισαρικής σε αυτή την περίπτωση.

 

Η 1η θέση περιλαμβάνει καταστάσεις που εμφανίζονται σπανιότερα στην μαιευτική και αποτελούν τους λιγότερο συχνούς λόγους διεκπεραίωσης επείγοντος μαιευτικού χειρουργείου. Στην περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας, την περίπτωση πτώσης του ομφάλιου λώρου πριν την έξοδο του εμβρύου, στην εκδήλωση παρατεταμένης βραδυκαρδίας κατά την διάρκεια ή και μετά τον τοκετό κ.λ.π. η καισαρική προτείνεται να γίνεται το δυνατόν γρηγορότερα και σε λιγότερο χρόνο των 10-30 λεπτών.

Πηγή:

Cunningham, F.G.,et.al. (2010) Williams Obstetrics , US: McGRaw-Hill Companies.

(2011) “Chapter 7 Procedural aspects of caesarean section ” NICE(National Institute for Health and Care Excellence) guidelines-Caesarean section  

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.