όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Η αντίληψη μίας γυναίκας για το αν είναι έγκυος ή όχι μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την σύλληψη ή ακόμα και μέσα στις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρουσιάζονται σε συνδυασμό ή μεμονωμένα ή ακόμα και καθόλου, χωρίς αυτό βέβαια να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η παρουσία αυτών θα κινήσει το ενδιαφέρον σας και ίσως σύντομα να αναζητήσετε κάποιο τεστ για να μπορέσετε να διαπιστώσετε μια πιθανή εγκυμοσύνη μέσω κάποιου τεστ.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι είστε έγκυος;

Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης που κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους στις πρώτες εβδομάδες κύησης είναι τα ακόλουθα:

συμπτώματα εγκυμοσύνης

Φούσκωμα στην κοιλιά

Είναι το αίσθημα του φουσκώματος της κοιλιάς όπως αυτό που μπορεί να έχετε λίγο πριν την περίοδο και σας κάνει να αισθάνεστε τα ρούχα σας πιο στενά. Οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας και μπορεί να συμβούν αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη ακόμα και όταν η μήτρα σας είναι πολύ μικρή.

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Υψηλή ευαισθησία στις οσμές

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και με έμφαση στο πρώτο τρίμηνο αρκετές γυναίκες έχουν υψηλή ευαισθησία στις οσμές. Μπορεί ξαφνικά να αισθανθείτε απέχθεια για κάποια αγαπημένη σας τροφή ή ρόφημα και μεγάλη επιθυμία για τροφές που πριν δεν συμπεριλαμβάνατε στο διαιτολόγιό σας. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο, χαρακτηρίζεται ωστόσο φυσιολογικό διότι παρατηρείται σε αρκετές εγκύους χωρίς άλλες επιπλοκές. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το ενόχλημα

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Ναυτία και εμετοί

Η ναυτία και οι εμετοί είναι από τα πιο κοινά προβλήματα εγκυμοσύνης. Πολύ λίγες γυναίκες καταφέρνουν να περάσουν μία εγκυμοσύνη χωρίς αυτά τα συμπτώματα. Οι πρωινές ναυτίες μπορεί να συνεχιστούν με διακυμάνσεις και έντασή τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά το πρώτο τρίμηνο ενώ με την έναρξη του δευτέρου τριμήνου οι περισσότερες από αυτές τις ενοχλήσεις εκλείπουν σταδιακά. Οι επίμονοι και επαναλαμβανόμενοι εμετοί που μπορεί να οδηγήσουν στην αφυδάτωση και την αδυναμία συγκράτησης τροφής από την γυναίκα είναι ένα παθολογικό φαινόμενο που ονομάζεται υπερέμεση και χρήζει στενής ιατρικής παρακολούθησης και φαρμακευτικής αγωγής. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό την ενόχληση.

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Συχνοουρία

Η συχνοουρία είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα εγκυμοσύνης που ξεκινά να εκδηλώνεται ήδη από την 6η εβδομάδα κύησης.

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι φυσιολογικές και οφείλονται στις αλλαγές  της εγκυμοσύνης. Λόγω της κατάστασής σας όσο η εγκυμοσύνη προχωρά το φαινόμενο τείνει να επιδεινώνεται και είναι φυσιολογικό ο ύπνος σας στο τελευταίο τρίμηνο να διαταράσσεται λόγω συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα.

Αιτία της συχνοουρίας είναι η αυξημένη αιμάτωση των νεφρών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η ολοένα και μικρότερη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, που πιέζεται από τον όγκο της μήτρας καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Μια μικρή απώλεια ούρων επίσης προς το τέλος της εγκυμοσύνης είναι συχνή και μπορεί να οφείλεται τόσο στην φυσιολογική πίεση που επιβάλλεται στην κύστη σας αλλά και σε μια μικρή χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Πάνω από 7 στις 10 γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο αναφέρουν μικρή απώλεια ούρων σε δραστηριότητες όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, το βαθύ κάθισμα αλλά και τυχαία.

Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την εμφάνιση επίσχεσης ούρων κάνοντας ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης ασκήσεις kengel. Οι ασκήσεις αυτές , πολύ απλές στην εκτέλεση και πολύ χρήσιμες ως προς το αποτέλεσμα , θα μπορέσουν να γυμνάσουν το πυελικό έδαφος και να ενισχύσουν την ικανότητά σας να συγκρατείτε τα τσίσα σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά θα βοηθήσουν και στον τοκετό σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία!

Για όλες τις πληροφορίες για την εγκυμοσύνη σας πατήστε εδώ.

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Κούραση

Εάν αισθάνεστε μόνιμα κουρασμένη ακόμα και εάν δεν είχατε κάποια έντονη δραστηριότητα είναι φυσιολογικό. Δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ο ακριβής μηχανισμός πρόκλησης αυτού του συμπτώματος αλλά η προγεστερόνη που σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εκκρίνεται τώρα από τον οργανισμό σας φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έντονη υπνηλία, κούραση και εξάντληση παρατηρούνται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενώ οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν αρκετά καλύτερα μόλις περάσουν στο δεύτερο τρίμηνο. Τα συμπτώματα δε της κόπωσης μπορεί να επανέλθουν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά συνήθως οφείλονται στην αύξηση του όγκου του σώματος και του βάρους του εμβρύου που επιβαρύνει αρκετά την κινητικότητα σας.

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Αυξημένη ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος

Πολλές γυναίκες έχουν εμπειρία αυτού του συμπτώματος λίγο πριν την περίοδο. Είναι αρκετά συνηθισμένο και εξομαλύνεται μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Έχετε καθυστέρηση στην περίοδό σας

Η καθυστέρηση στην περίοδο είναι από τα πιο συνήθη συμπτώματα που μεγαλύτερη ακρίβεια μπορεί να δηλώσει την παρουσία εγκυμοσύνης. Η καθυστέρηση της περιόδου εφόσον αυτή παρουσίαζε ομαλό κύκλο είναι το σύμπτωμα που θα οδηγήσει τις περισσότερες γυναίκες στην αναζήτηση κάποιου τεστ εγκυμοσύνης για την ανίχνευση πιθανής κύησης.

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Σταγόνες αίματος

Κατά την διάρκεια της εμφύτευσης, 7 με 8 ημέρες μετά την σύλληψη, μπορεί να παρατηρήσετε μικρές σταγόνες αίματος στο εσώρουχό σας. Πιθανολογείται ότι το σύμπτωμα αυτό -αν και όχι τόσο συχνό- συμβαίνει λόγο του τραυματισμού του ενδομητρίου από το γονιμοποιημένο ωάριο που προσπαθεί να εμφυτευτεί μέσα στην μήτρα.

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Εάν μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσατε για να συλλάβετε ήταν η μέτρηση της θερμοκρασίας σας και εάν για συνεχόμενες 18 με 20 μέρες μετά την ωορρηξία σας έχετε δέκατα τότε μάλλον είστε έγκυος.

Posted in: συμπτώματα εγκυμοσύνης

Πηγή:
 
Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

2 Σχόλια

  • Τζινα | 15/12/2016 στις 19:53 | Απάντηση

    Με τον συζυγο εχουμε 3 παιδια.Ειχα κυκλο 25 ημερων,περιοδος στις 19 Νοεμβρη ειδα βλενα 10η και 11η ημερα.Ηρθαμε ελευθερα σε επαφη 8η-13η-15η.Εχω συμπτωματα απο τοτε εγκυμοσυνης:ευαισθησια στο στηθος με φουσκωμα φαινονται φλεβες,ευαισθησια στις μυρωδιες,αναγουλα νυστικη.Αυτην την βδομαδα περιμενα περιοδο,αλλα δεν κρατηθικα και με βαση τασυμπτωματα και με την πειρα μου απο τις αλλες μου εγκυμοσυνες,πηγα και εκανα β-χωριακη.Εβγαλε το κομπιουτερ οτι ειμαι 3 εβδομαδον με βαση την τελαιφτεα περιοδο αλλα αρνιτικο το τεστ.Μηπως το εκανα νωρις;Θελω τα φωτα σας!Ευχαριστω πολλυ!!

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.