όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Πρόληψη ανωμαλιών εκ γενετής πριν την εγκυμοσύνη

Η παιδίατρος Dr Dana Johnson δημοσιεύει άρθρο στο Wisconsn State Journal με θέμα την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών πριν ακόμα την εγκυμοσύνη. Η κυρία Johnson επισημαίνει την ανάγκη πρόληψης και ελέγχου πριν την εγκυμοσύνη, μέσω προγεννητικού ελέγχου και μείωσης των επιβαρυντικών παραγόντων όπως κάπνισμα, βάρος, έλλειψη εμβολίων κ.λ.π.

Σύμφωνα με το άρθρο της προτεραιότητα στην συμβουλευτική και πρόληψη πρέπει να δοθεί στα εμβόλια, την λήψη φαρμάκων, τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου και την γενικότερη υγεία της γυναίκας και του συντρόφου της.

Υπάρχουν όπως αναφέρει ιατρικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να προληφθούν με την χρήση εμβολίων. Η χορήγησή τους όμως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται και γι αυτό είναι σοφότερο να γίνονται πριν την σύλληψη. Η καλή υγιεινή των χεριών και το συχνό πλύσιμο ειδικά πριν το φαγητό μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση άλλων ασθενειών.

Η χρήση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων αγγίζει και την εγκυμοσύνη. Αρκετά φάρμακα δεν είναι συμβατά με την εγκυμοσύνη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται αλλαγή της αγωγής και τροποποίηση της δόσεις κάποιων φαρμάκων πριν ακόμα την εγκυμοσύνη για καλύτερα αποτελέσματα.

Το αλκοόλ, η χρήση καπνού και ναρκωτικών ουσιών είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες γενετικές ανωμαλίες. Η Δρ. Johnosn τονίζει πως καμία ποσότητα αλκοόλ δεν θεωρείται ασφαλής για την εγκυμοσύνη ούτε και υπάρχει λιγότερο επιβλαβές χρονικό διάστημα χρήσης αυτών των ουσιών.

Το κάπνισμα ακόμα και το παθητικό ανεβάσει την πιθανότητα αποβολής, πρόωρου τοκετού, γέννησης μικρού βάρους νεογνού, σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και άλλων γενετικών ανωμαλιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ναρκωτικές ουσίες.

Η λήψη φολικού οξέως δόσεις 400mg/ημέρα σε χαμηλού κινδύνου γυναίκες μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών όπως δισχιδής ράχη κ.λ.π.

Τέλος η απόκτηση και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους συνοδευόμενο από άσκηση θα μπορέσουν να μειώσουν αισθητά τις πιθανότητες το μωρό σας να φέρει κάποια γενετική ανωμαλία.

Mμπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία σας πριν την εγκυμοσύνη στην κατηγορία πριν την σύλληψη του all4baby.gr

Πηγή

Johnos, D. ,2013, Wisconsin State Journal,Dr. Dana Johnson: Some birth defects can be prevented, even before pregnancy

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.