όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Πού πρέπει να βρίσκεται το μωρό σας όταν κοιμάται;

Εισαγωγή

Στο δωμάτιό του ή στο δικό σας είναι το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμάται το μωρό σας; Υπάρχει απάντηση; Ναι υπάρχει. Ενημερωθείτε για την άποψη των ειδικών στο που πρέπει να βρίσκεται το μωρό σας όταν ονειρεύεται το επόμενο γεύμα του στην αγκαλιά σας!

Πού πρέπει να βρίσκεται το μωρό σας όταν κοιμάται;

Πού πρέπει να βρίσκεται το μωρό σας όταν κοιμάται;

Ο ασφαλέστερος τρόπος να μοιράζεστε το δωμάτιο με το μωρό σας είναι αυτός που επιτρέπει στο μωρό σας να βρίσκεται στην κούνια του ενώ εσείς διατηρείτε οπτική επαφή μαζί του. Η κούνια και όχι το κρεβάτι των γονέων ή κάποια προέκταση αυτού είναι το ασφαλέστερο σημείο για να ονειρεύεται το μωρό σας. Έτσι μπορείτε να μειώσετε στο μισό των κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου στο μωρό σας λόγω πτώσεις ή ασφυξίας.

Υπάρχουν αρκετοί προσωπικοί και θρησκευτικοί λόγοι που μπορεί οι γονείς να επιλέξουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους, τόσο λόγω της ευκολίας με το θηλασμό όσο και λόγο του δεσμού μεταξύ μητέρας-παιδιού. Η κοντινή απόσταση από το κρεβάτι σας επιτρέπει γρηγορότερη ανταπόκριση και μεγαλύτερη ετοιμότητα στις ανάγκες του μωρού σας. Η αποφυγή των εντόμων ή των κατοικίδιων ζώων είναι άλλος ένας λόγος που μπορεί να επιλέξετε να κοιμάστε μαζί με το μωρό σας.

Οι έρευνες είναι αντικρουόμενες καθώς η χρήση του ίδιου κρεβατιού από μητέρα και βρέφος παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα για το θηλασμό, το δεσμό μητέρας παιδιού ενώ οι γονείς αναφέρουν ότι βρίσκονταν σε μεγαλύτερη ετοιμότητα όταν το μωρό βρισκόταν αρκετά κοντά τους , οι επιδημιολογικές έρευνες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Η κοινή χρήση κρεβατιού από γονείς και βρέφος αυξάνει τον κίνδυνο της αύξησης της θερμοκρασίας, εισπνοής αέρα που έχει μόλις εκπνευστεί, ασφυξίας και κάλυψης της κεφαλής του βρέφους όπως και έκθεσης σε καπνό τσιγάρου. Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως τα μωρά που μοιράστηκαν το ίδιο κρεβάτι με την μητέρα τους είχαν  2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αιφνίδιου θανάτου.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία παιδιάτρων συνιστά την αποφυγή αυτής της πρακτικής και την χρήση της μόνο στην περίπτωση αυστηρής επίβλεψης από τον γονέα και όχι τις ώρες του ύπνου και των δύο.

Επιπρόσθετα μοντέρνες συσκευές που επιτρέπουν την χρήση ίδιου κρεβατιού με το μωρό σας (σαν προέκταση του δικού σας κρεβατιού ή καναπέ ) δεν έχουν εξεταστεί για την ασφάλειά τους και δεν φαίνεται να παρουσιάζουν καμία ένδειξη χρήσης για ειδικές και όχι περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα των ερευνών επίσης δείχνουν πως η χρήση του ίδιου κρεβατιού από τους γονείς και το μωρό θα πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα στην περίπτωση που

  • Και οι δύο γονείς είναι καπνιστές , ανεξάρτητα από το πόσο πολύ καπνίζουν
  • Το μωρό τοποθετείται σε ιδιαίτερα μαλακά στρώματα, στρώματα νερού, καναπέδες, πολυθρόνες  κ.λπ.
  • Όταν παράπλευρα μαλακά αντικείμενα όπως μαξιλάρια και κουβέρτες υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια του μωρού σας
  • Όταν οι γονείς έχουν κάνει χρήση αλκοόλ

Το μωρό σας μπορεί να έρχεται στο κρεβάτι μαζί σας για φαγητό αλλά στην πορεία θα πρέπει να μεταφέρεται στο δικό του κρεβάτι μόλις τελειώσει.  Έτσι εκμεταλλεύεστε τα πλεονεκτήματα του ξεκούραστου θηλασμού και δεσμού με το μωρό σας και αποφεύγετε ατυχήματα. Αποφύγετε την δραστηριότητα αυτή όταν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κοιμηθείτε και εσείς μαζί με το μωρό σας.

Ακόμα και στην περίπτωση των διδύμων παρότι δεν υπάρχουν ακόμα ικανοποιητικά στοιχεία από μελέτες συνίσταται η χρήση διαφορετικών κρεβατιών και η τοποθέτησή τους σε ύπτια θέση.

Posted in: Πού πρέπει να βρίσκεται το μωρό σας όταν κοιμάται;

Πηγή

American Academy of Peadiatrics, 2012, SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.