όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πόσο κοιμάται το μωρό σας;

 

Μαθήματα βρεφικού μασάζ

Εισαγωγή

Ο ύπνος ενός μωρού απασχολεί πολλούς νέους γονείς που συχνά ανησυχούν για το πώς θα καταφέρουν είτε να κοιμίσουν το μωρό τους είτε να εφαρμόσουν κάποιο πλάνο εκπαίδευσης στον ύπνο του. Η κατανόηση του χαρακτήρα του ύπνου ενός νεογέννητου ή βρέφους θα μπορέσει να σας δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες και να δικαιολογήσει τη διαφορετικότητα της συμπεριφοράς του. Θα σας βοηθήσει επίσης να γίνεται πιο αποτελεσματικοί ως γονείς, και ρεαλιστικοί στις προσδοκίες σας για τον ύπνο του μωρού σας ανάλογα την ηλικία του.

Πόσο κοιμάται το μωρό σας;

Πώς διαφέρει ο ύπνος του μωρού σας από ότι ενός ενήλικα;

Τα μωρά διαφέρουν πολύ στο χαρακτήρα και την περιοδικότητα του ύπνου τους από ότι ένας ενήλικας ή ένα μεγαλύτερο παιδί και αυτό προκύπτει από τις διαφορετικές ανάγκες  ανά ηλικία.

Αρχικά ο ύπνος χωρίζεται σε  2 στάδια. Το στάδιο REM, όπου ονειρευόμαστε και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες και το στάδιο του βαθύ ύπνου όπου το σώμα και το μυαλό μας ξεκουράζονται. .Ο ενήλικας  περνά το 75% του χρόνου ύπνου, σε βαθύ ύπνο και πολύ μικρότερο μέρος, μόλις το 25% στο στάδιο REM ενώ η εναλλαγή από το ένα στάδιο στο άλλο διαρκεί συνήθως 90 λεπτά. Με την πάροδο των ωρών ύπνου στον ενήλικα , το στάδιο REM υπάρχει για περισσότερη ώρα στην διάρκεια ενός κύκλου 90 λεπτών. Για το λόγο αυτό οι ενήλικες ονειρεύονται περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Στο νεογέννητο και το βρέφος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και αυτό εξηγεί τόσο τη συχνότητα των ύπνων τους όσο και τη διαρκή ανησυχία τους να μένουν μόνα.

Ένα μωρό ξεκινά τον ύπνο του από το στάδιο REM και ο βαθύς ύπνος ακολουθεί. Οι χρόνοι διάρκειας του κάθε σταδίου είναι μοιρασμένοι στο μισό και η διάρκεια του κάθε κύκλου ύπνου του  μωρού σας είναι 60 λεπτά. Δηλαδή ένα μωρό ακόμη <<λαγοκοιμάται>> για τα πρώτα 25-30 λεπτά που θα δείχνει πως κοιμάται και ακόμη μπορεί να ονειρεύεται και επεξεργάζεται πληροφορίες και ερεθίσματα που προσλαμβάνει μέσα στην ημέρα. Το στάδιο REM είναι επίσης το στάδιο που το μωρό σας αναπτύσσει πολύ τον εγκέφαλό του δημιουργώντας διαρκώς καινούργιες απολήξεις.

Δεν είναι λοιπόν ρεαλιστική η προσδοκία, πως το μωρό αμέσως μετά το φαγητό και ιδιαίτερα όταν θηλάζει μπορεί να διαχειριστεί τον ύπνο μόνο του. Χρειάζεται λίγο χρόνο στην αγκαλιά σας για να νιώσει ασφάλεια και άνεση έτσι ώστε ο εγκέφαλός του να περάσει στο βαθύ ύπνο.Είναι δε απόλυτα φυσιολογικό , το μωρό να αντιδρά έντονα και να ξυπνά με κλάμα εάν προσπαθείτε νωρίτερα των 20-30 λεπτών από το τέλος του γεύματος του να το βάλετε στην κούνια να κοιμηθεί μόνο του.

Posted in: Πόσο κοιμάται το μωρό σας;

Πόση ώρα κοιμάται το μωρό σας;

Το μωρό μπορεί να κοιμάται αρχικά ως νεογέννητο από 14 έως 16 ώρες την ημέρα. Σταδιακά ο ύπνος του μειώνεται και φτάνει να απασχολεί τις 14-15 ώρες μέχρι τον 3ο μήνα της ζωής του και μέχρι τον 6ο μήνα 13-14 ώρες (οι αριθμοί αυτοί είναι σχετικοί και βασίζονται σε μέσους όρους όχι στο δικό σας μωρό αποκλειστικά).

Ως νεογέννητο το μωρό σας μπορεί να κοιμάται συνήθως για 2-3 ώρες. Ωστόσο η διάρκεια του ύπνου ενός μωρού μπορεί να είναι από 50 λεπτά έως και 5-6 ώρες συνεχόμενα ήδη από την 5η με 6η εβδομάδα της ζωής. Η διάρκεια του ύπνου του δεν έχει σχέση με το πόση ώρα έφαγε από το στήθος σας η εάν έφαγε ή όχι καλά και δεν αποτελεί απόλυτο κριτήριο επαρκούς παραγωγής γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.

 

Posted in: Πόσο κοιμάται το μωρό σας;

Πότε ξεκινά το μωρό να κοιμάται τη νύχτα;

Η μέχρι τώρα μας γνώση για τον ύπνο των μωρών δείχνει πως τα μωρά από πολύ νωρίς ακολουθούν το βιολογικό ρολόι της μητέρας.

Ο φωτισμός και ο θόρυβος του σπιτιού ή του χώρου που βρίσκεται συστηματικά , μπορεί να  επηρεάσει ως ένα βαθμό, το μοτίβο του ύπνου του και τη συνήθειά του.

Τα περισσότερα μωρά αρχικά ξυπνούν και κοιμούνται άστατα μέσα στην ημέρα. Μέχρι 3 μηνών το 58% των μωρών καταφέρνει να κοιμηθεί από τις 00.00 έως τις 06.00. μέχρι 4 μηνών το 58% θα καταφέρουν να κοιμηθούν 8 ώρες συνεχόμενα ενώ μέχρι 6 μηνών το 53% των μωρών θα καταφέρει να κοιμηθεί από τις 22.00 έως τις 06.00.

Σύμφωνα με σύγχρονη μελέτη ακόμη και στους 12 μήνες το 27% των μωρών δεν θα έχει καταφέρει να κοιμηθεί συνεχόμενα μεταξύ 22.00 και 06.00 συνεχόμενα. Ο ερευνητής διατυπώνει την αντίληψη πως οι διαταραχές στον ύπνο οφείλονται σε προσπάθεια εφαρμογής μεθόδων ύπνου τους πρώτους 3 μήνες.

Posted in: Πόσο κοιμάται το μωρό σας;

Πώς το είδος της διατροφής επηρεάζει τον ύπνο του μωρού ;

Η συμπεριφορά των μωρών στον ύπνο είναι διαφορετική στα μωρά που θηλάζουν από ότι στα μωρά που δεν θηλάζουν. Ωστόσο τα μωρά που δε θηλάζουν ΔΕΝ φαίνεται να κοιμούνται περισσότερο απλά κοιμούνται πιο βαθιά συντομότερα για να μπορέσουν να πέψουν το δύσπεπτο αγελαδινό γάλα της φόρμουλας. Τα μωρά που τρώνε ξένο γάλα καταναλώνουν καθημερινά μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων για να μεταβολίσουν αυτή την τροφή γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του βάρους τους και την νευρολογική ανάπτυξή τους.

Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζουμε ότι οι μητέρες που δε θηλάζουν ΔΕΝ φαίνεται να κοιμούνται περισσότερο, ενώ τα μωρά τους υστερούν στη δυνατότητα έγερσης από τον βαθύ ύπνο και την δυνατότητα να βήξουν στην περίπτωση αναγωγής.

Posted in: Πόσο κοιμάται το μωρό σας;

Κάθε  μωρό είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης του ύπνου και της συμπεριφοράς του όπως ορίζονται από την φύση του ως θηλαστικό. Ο ύπνος των μωρών δεν φαίνεται να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες και διαγράμματα αλλά στην επικοινωνία των αναγκών του για ασφάλεια και φροντίδα από το γονέα. Ακούστε το μωρό σας και φροντίστε το όπως το ίδιο σας δείχνει. Μάθετε περισσότερα εδώ για τον ύπνο του μωρού σας από το all4baby και ενημερωθείτε για όλα σχετικά με το θέμα ύπνος και μωρό στα μαθήματα φροντίδας μωρού του all4baby.

 

Πηγές:

ISIS (Infant Sleep Information Source), ‘Normal’ Sleep and ‘Sleeping Through’ available at: https://www.isisonline.org.uk/hcp/how_babies_sleep/normal_sleep_development/normal_sleep_sleeping_through/

Henderson JM,France KG,Owens JL, Blampied NM  (2010)”Sleeping through the night:the consolidation of self-regulated sleep acrossa the first year of life” Pediatrics 126(5):e1081-7. doi: 10.1542/peds.2010-0976. Epub 2010 Oct 25.

ISIS (Infant Sleep Information Source), Sleep and Feeding method available at: https://www.isisonline.org.uk/hcp/how_babies_sleep/normal_sleep_development/sleep_and_feeding/

ISIS (Infant Sleep Information Source),  Why babies sleep as they do available at: https://www.isisonline.org.uk/hcp/how_babies_sleep/why_babies_sleep_as_they_do/

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.