όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Ποιό θήλαστρο είναι κατάλληλο για εσάς;

Το θήλαστρο είναι μια πολύ συχνή αγορά των νέων μητέρων που πιστεύουν πως θα τις βοηθήσει να επιτύχουν στον θηλασμό. Συχνά καταφεύγουμε σε πρόωρες αγορές. Χωρίς να γνωρίζουμε τις ανάγκες του θηλασμού ή πριν ακόμη κατανοήσουμε το είδος της βοήθειας που προσφέρει ένα θήλαστρο,το αγοράζουμε. Με τον τρόπο αυτό νιώθουμε ετοιμοπόλεμες! Το παρακάτω άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις το καταλληλότερο για εσένα. Είναι όμως γνωστό πως η αγορά ενός θηλάστρου πριν την έναρξη του θηλασμού, δεν είναι συνήθως κατάλληλη. Σας συμβουλεύω να το προμηθευτείτε εάν και εφόσον πραγματικά τελικά το χρειάζεστε!

 

Πώς βγάζουν γάλα τα θήλαστρα;

Τα θήλαστρα λειτουργούν με την εφαρμογή αρνητικής πίεσης  που ασκείται ανά διαστήματα στην θηλή και μέρους της θηλαίας άλω. Η πίεση αυτή μειώνει την αντίσταση της εκροής γάλακτος από τις κυψελίδες. Έτσι η εσωτερική πίεση του στήθους ωθεί το γάλα προς τα έξω.

Σε σχέση με το μωρό , ο ερεθισμός που προκαλείται μέσω ενός θηλάστρου στο στήθος δεν είναι ίδιος. Το μωρό εκτελεί κινήσεις πίεσης, διάτασης και μικρών ρουφηγμάτων. Οι αναφερόμενες ενέργειες προκαλούν αποτελεσματικότερο , γρηγορότερο και επωφελέστερο για την πορεία του θηλασμού ερεθισμό. Αυτός ο ερεθισμός δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως με την χρήση ενός θηλάστρου. Το μωρό σου θα παράγει από 42 έως 126 θηλαστικούς κύκλους (μέση τιμή 74 κύκλους) το λεπτό. Από την άλλη, ένα θήλαστρο συνήθως παράγει πολύ λιγότερες. Έτσι η συλλογή γάλακτος δεν μπορεί να είναι αντικειμενική της ποσότητας γάλακτος που απομυζά το μωρό από τον μαστό:

1.Τα χειροκίνητα θήλαστρα, εξαρτούν τους κύκλους τους από το πόσο συχνά εσείς κάνετε την κίνηση.

2.Τα θήλαστρα μπαταρίας μπορεί να έχουν από 5 έως 60 κύκλους/λεπτό.

3.Τα ηλεκτρικά θήλαστρα από 2 έως 84 κύκλους/λεπτό.

Για να είναι αποτελεσματική η άντληση,το θήλαστρο που χρησιμοποιείται,πρέπει να έχει την δυνατότητα παραγωγής επαρκών κύκλων θηλασμού. Επαρκής κύκλος θηλαστικών κινήσεων σημαίνει,σε αριθμό, παρόμοιο με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού σου.

 

Πώς επηρεάζει η χρήση θηλάστρου το ορμονολογικό υπόβαθρο του θηλασμού;

 

Τον ίδιο αντίκτυπο μπορεί να έχει και η χρήση του θήλαστρο στο ορμονολoγικό υπόβαθρο του θηλασμού. Η παραγωγή γάλακτος βασίζεται στην παραγωγή προλακτίνης και ωκυτοκίνης.

Η προλακτίνη..

..παράγει το γάλα και εμφανίζεται αυξημένη στην διάρκεια του ύπνου ή ωρών χαλάρωσης . Το στήθος σας είναι πιο γεμάτο και οι αντλήσεις αποτελεσματικότερες το πρωί. Η περιοδική μεταβολή της προλακτίνης(λόγω της χρήσης του θήλαστρου) στην διάρκεια του 24ώρου αποδίδει και διαφορετική ποσότητα διαθέσιμου γάλακτος επί του ίδιου ερεθισμού θηλαστικής κίνησης. Οι κινήσεις ενός μωρού αμέσως μετά τον τοκετό και στα πρώτα 24ωρα θα επιτρέψουν συνεχή και επαρκή παραγωγή γάλακτος. Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση θηλάστρου μειώνει την παραγωγή της προλακτίνης. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της μη συστηματικής χρήσης του,είτε λόγω μη σωστής χρήσης του. Το θήλαστρο βγάζει το 80% του γάλακτος της μητέρας. Ο οργανισμός της λοιπόν  παράγει αυτό το 80% που “καταναλώθηκε”. Στην περίπτωση των θηλαστικών κινήσεων του μωρού,επειδή εκείνο αποζυμά το 100% του αποθηκευμένου γάλακτος,τα πράγματα διαφέρουν. Σε αυτήν την περίπτωση,μέσω της προλακτίνης ο οργανισμός της μητέρας παράγει το 100% που “καταναλώθηκε”. Γιατί όσο ζητάει το μωρό, τόσο ο μαστός δίνει εντολή στην υπόφυση να εκκρίνει παραπάνω προλακτίνη η οποία επιδρά στο μαζικό αδένα για μεγαλύτερη παραγωγή. Το θήλαστρο δυστυχώς δεν δίνει στον ίδιο βαθμό αυτήν την εντολή.

Η ωκυτοκίνη..

..από την άλλη πλευρά ξεκινά να παράγεται ανά δόσεις κάθε 1 έως 4 λεπτά σπρώχνοντας το γάλα προς τα έξω. Θα παρατηρήσετε πως το θήλαστρο βγάζει γάλα στην αρχή με μεγάλη ροή ή οποία μετά από 1,5 με 3,5 λεπτά μειώνεται. Ίσως  να σταματήσει στα 5 λεπτά άντλησης. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν σημαίνει πως δεν έχετε άλλο γάλα.Το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσετε για λίγο την άντληση. Θα κάνετε μασάζ στο στήθος,ώστε να “ενεργοποιηθεί” η ωκυτονίνη και να προσπαθήσετε για άλλο ένα ή δύο σετ αντλήσεων.

 

 

Πότε ένα θήλαστρο είναι αποτελεσματικό;

To θήλαστρό σας είναι αποτελεσματικό όταν ταιριάζει στις ανάγκες σας και την χρήση που θέλετε εσείς.

Γενικά το θήλαστρο που χρησιμοποιείτε προτείνετε να έχει χοάνη που να ταιριάζει στο μέγεθος της δικής σας θηλής. Χωρίς να είναι ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή εφαρμόστε το πάνω σας. Η χοάνη πρέπει να περιλαμβάνει κατά την αναρρόφηση του στήθους και μικρή περιοχή της θηλέας άλω. Συχνά οι μητέρες που χρησιμοποιούν καθημερινά για αντλήσεις θήλαστρο, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν μέγεθος χοάνης. Κατά την διάρκεια της γαλουχίας, η θηλή μπορεί να σχηματίζει μικρό οίδημα και να μην χωράει πια, σε ένα προηγούμενο μέγεθος.

Πιο συγκεκριμένα..

Το θήλαστρο που χρησιμοποιείτε πρέπει να παράγει μέσα σε ένα λεπτό,  60-70% του χρόνου αυτού αναρροφήσεις και 30-40% ξεκούραση στο στήθος. Δηλαδή για να είναι αποτελεσματικό χρειάζεται να παράγει πάνω απο 6 κύκλους αναρροφήσεων το λεπτό (ένα μωρό παράγει από 42 έως 126 κύκλους το λεπτό). Αυτοί αυξάνονται προοδευτικά για μια καλή άντληση έως και 48 με 120. Η δύναμη πίεσης του θήλαστρου,θα πρέπει προοδευτικά  να είναι πάνω από 30mmmHg και έως 220mmHg.  Εάν κάποια στιγμή το θήλαστρό σας μείωσει την ένταση ή τον ρυθμό των αναρροφήσεων ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις μπαταρίες  ή να ζητήσετε service. Μικρότεροι χρόνοι ή επαναλήψεις από τους αναφερόμενους θα οδηγήσουν συχνά σε τραυματισμό των θηλών. Το ίδιο θα συμβεί όταν η ένταση της αναρρόφησης είναι πολύ μεγάλη σε σημείο που να πονάτε. Αντίστοιχα η μικρότερη ένταση άντλησης θα μειώσει την ροή γάλακτος προς το μπουκαλάκι του θηλάστρου.

Το θήλαστρο σας θα πρέπει να είναι ικανό να παράγει αρνητική πίεση, σύμφωνα με τον κατασκευαστή πάνω από 228mmHg. Αυτή η πίεση έχει μετρηθεί πως είναι αποτελεσματική για την ροή γάλακτος από τον μαστό. Εάν κάποια στιγμή το θήλαστρό σας μείωσει την ένταση ή τον ρυθμό των αναρροφήσεων ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή ζητείστε service.

Ανάλογα..

με το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε το θήλαστρο μπορεί να επηρεάσει την ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος που παράγεται από τον μαστό. Για παράδειγμα εάν το μωρό σας δεν θηλάζει καθόλου και ο αριθμός των αντλήσεων ανά ημέρα είναι αυξημένος τότε:

1.ένα χειροκίνητο θήλαστρο ίσως αποδώσει μικρότερη ποσότητα γάλακτος.

2.ένα θήλαστρο με μπαταρία ίσως να χαλάσει γρήγορα και να μείωσει ακόμα γρηγορότερα τον ρυθμό των αναρροφήσεων που παράγει.

3.ένα ηλεκτρικό θήλαστρο διπλής άντλησης  είναι η καλύτερη λύση όσο αφορά την αποτελεσματικότητα και τον απαιτούμενο χρόνο.

Συμβουλευτείτε σύμβουλο θηλασμού για τις ανάγκες των αντλήσεων σας. Στο all4baby μπορούμε να σας βοηθήσουμε!!! Στείλτε μας τις απορίες σας σχετικά με την ανάγκη σας για αντλήσεις στο email ή Facebook και η σύμβουλος θηλασμού μας θα σας απαντήσει άμεσα.

 

Τί θήλαστρα υπάρχουν;

Τα θήλαστρα χωρίζονται σε τρεις  κατηγορίες:

  1. τα χειροκίνητα.
  2. 2.τα ηλεκτρικά θήλαστρα που λειτουργούν με μπαταρία ή με αντάπτορα.
  3. τα αμιγώς ηλεκτρικά θήλαστρα που λειτουργούν με ρεύμα από καλώδιο.

Τα χειροκίνητα θήλαστρα

Τα χειροκίνητα θήλαστρα είναι σχετικά οικονομικά, εύκολα στην χρήση τους και έτσι αρκετά δημοφιλή μεταξύ των μητέρων. Η χρήση τους στηρίζεται στην δική σας χειροκίνητη και ελεγχόμενη πίεση αναρρόφησης και συχνότητας κύκλων.

Είναι μια καλή λύση στις περιπτώσεις που η ανάγκη για άντληση είναι σποραδική.Επίσης αν δεν ειναι διαθέσιμη ή αρεστή από την μητέρα η χρήση ρεύματος κατά την άντληση το χειροκίνητο εξυπηρετεί.Επειδή ο θόρυβος που φέρει ένα ηλεκτρικό θήλαστρο είναι ενοχλητικός,κάποιες μανούλες το αποφεύγουν.

Για μια αποτελεσματική άντληση με χειροκίνητο θήλαστρο προσαρμόστε την δύναμη αναρρόφησης μέχρι εκεί που το αντέχετε. Χωρίς να πονάτε μπορείτε να παράγετε πάνω από 36 κύκλους το λεπτό. Το χειροκίνητο θήλαστρο επηρεάζει την παραγωγή προλακτίνης το ίδιο με ένα θήλαστρο μπαταρίας. Αποφύγεται τη μεγάλη και παρατεταμένη άσκηση αναρρόφησης και δοκιμάστε να κάνετε συχνότερες κινήσεις.

Στα χειροκίνητα θήλαστρα χρειάζεται  λίγο προσοχή στην καθαριότητα τους. Ορισμένα σημεία τους που έρχονται σε επαφή με το γάλα ,χρειάζονται αποστείρωση παρά τις οδηγίες των κατασκευαστών. Τα θήλαστρα αυτά δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχάριστα στις περιπτώσεις που πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τα θήλαστρα αυτά κουράζουν τον καρπό ή παρουσιάζεται προβλήματα αρθρώσεων στα χέρια.

Τα θήλαστρα με μπαταρία ή αντάπτορα

Η κατηγορία αυτή λειτουργεί με απλές μπαταρίες του εμπορίου και είναι και αυτή μια οικονομική και αποδεκτή λύση.Συνίσταται όταν οι αντλήσεις σας είναι περιστασιακές.

Ένα σταθερό μειονέκτημα είναι ο μειωμένος αριθμός των κύκλων αναρρόφησης/ξεκούρασης του στήθους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κύκλοι των θηλασμών να είναι λιγότεροι. Έτσι η απόδοση της άντλησης είναι μειωμένη και ο τραυματισμός των θηλών μεγαλύτερος. Άλλο κοινό πρόβλημα τους είναι οι μπαταρίες. Αυτές τελειώνουν γρήγορα και χρειάζονται συχνές αλλαγές ήδη από την 3η χρήση.  Η αποτελεσματικότητα τους είναι καλύτερη και πιο αποδοτική όταν χρησιμοποιούνται με τον αντάπτορα. Ο αντάπτορας συνοδεύεται συνήθως στη συσκευασία τους.

Σκέφτεστε την παρατεταμένη χρήση ενός θηλάστρου γιατί χρειάζεται π.χ.να γυρίσετε στην εργασία σας; Σκεφθείτε την χρήση ενός αμιγώς ηλεκτρικού θηλάστρου.Είναι η καλύτερη και οικονομικότερη ως λύση. Οι χρήστες θήλαστρων μπαταρίες αναφέρουν συχνά τον περιορισμένο χρόνο διάρκειας ζωής του μηχανήματος.

 

Τα  θήλαστρα ρεύματος που λειτουργούν με μια ή δυο χοάνες-μπουκάλια

Η επιλογή των θήλαστρων αυτών είναι η καλύτερη για την περίπτωση συστηματικών αντλήσεων. Διαθέτουν προγράμματα που μοιάζουν με τους κύκλους θηλασμού ενός μωρού και διοχετεύουν περισσότερο γάλα προς τα έξω ειδικά όταν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα διπλής άντλησης.

Με τα θήλαστρα αυτά μπορείτε να προσαρμόζεται σε ικανοποιητικό βαθμό τους κύκλους αναρροφήσεων, την ένταση αλλά και να κάνετε πιο αποδοτική και παραγωγική την κάθε σας άντληση. Στηρίζουν ορμονολογικά το θηλασμό διατηρώντας τα επίπεδα προλακτίνης σε ικανοποιητικό βαθμό τις πρώτες εβδομάδες. Είναι η καταλληλότερη λύση σε περίπτωση που το μωρό σας δεν θηλάζει απευθείας ή δεν είστε εσείς διαθέσιμη στα περισσότερα γεύματα της ημέρας.

Διαθέτουν μεγάλο χρόνο ζωής, τα συμβόλαια ενοικίασης ορισμένων εταιρειών φαίνεται να συμφέρουν σε βάθος χρόνου και μπορούν να σας εγγυηθούν λιγότερες απογοητεύσεις καθώς δεν θα σας αφήσουν , παρά σπάνια , ακάλυπτες.

Τέλος..

Είναι λάθος η νέα μητέρα να απογοητεύεται. Συμβαίνει συχνά το θήλαστρο που χρησιμοποιεί ναμη βγάζει γάλα επαρκές για την ηλικία του μωρού ή τις ανάγκες ενός γεύματος. Σε πολλές γυναίκες η συλλογή για ένα γεύμα του μωρού παίρνει παραπάνω από μια άντληση , ειδικά ενδιάμεσα τον θηλασμών. Το μωρό πάντα απομυζά μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος και σε συντομότερο  χρόνο από ότι το θήλαστρο.Γι’αυτό τείνει να είναι η προτιμότερη λύση.

Για το λόγο αυτό , όλες οι μητέρες προέχει να γνωρίζουν πως το θήλαστρο δεν αντικαθιστά το μωρό! Το θήλαστρο είναι ένα ψεύτικο μωρό. Το αληθινό το έχετε δίπλα σας! Σκύψτε κοντά του για να μάθετε κάθε πότε θέλει να τρώει, και υπακούστε το, όσο παράλογο και να σας φαίνεται!Όσες μητέρες το κατάλαβαν αυτό θήλασαν με επιτυχία. Το ίδιο θα κάνετε κι εσείς!

 

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.