όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Πιπίλα στο μωρό

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Όλα τα μωρά γεννιούνται με την ανάγκη και την δεξιότητα της θηλαστικής κίνησης και του πιπιλίσματος. Η χρήση της πιπίλας αποτελεί αντικείμενο τριβής και διχογνωμίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας και γονέων. Ας δούμε πότε μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε, αν είναι αναγκαία και χρυσούς κανόνες ασφαλούς χρήσης της πιπίλας.

πιπίλα

Πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιπίλα;

 • Η πιπίλα συνίσταται να χρησιμοποιείται μόνο κατά την διάρκεια της έναρξης του ύπνου του μωρού σας ενώ εάν το ίδιο αποκοιμηθεί και βγάλει την πιπίλα δεν πρέπει να επιμένετε στην επανατοποθέτησή της, εφόσον το ίδιο δεν το ζητάει.
 • Εάν θηλάζετε σας συμβουλεύουμε ισχυρά να αποφύγετε την πιπίλα για τις πρώτες 4 εβδομάδες πριν είστε βέβαιοι πως ο θηλασμός έχει εδραιωθεί και δεν διακινδυνεύετε την σύγχυση θηλών ή την κόπωση του μωρού σας από τις θηλαστικές κινήσεις στην πιπίλα.
 • Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα σε συγκεκριμένη ηλικία μήπως δεν την δέχεται μετά. Εάν το μωρό σας παρουσιάζει συμπεριφορά που αντιστοιχεί με την ανάγκη θηλαστικής κίνησης πριν ή μετά το γεύμα του , τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως μια πιπίλα ή το δάχτυλο του μωρού σας να βοηθήσει.
 • Μην δίνετε πιπίλα στο μωρό σας όταν αυτό πεινάει.
 • Μην δένετε την πιπίλα του μωρού σας πάνω στην κούνια ή γύρω από το λαιμό του ή στο χέρι του καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο μωρό σας.
 • Εάν η πιπίλα κατά την διάρκεια της νύχτας φύγει από το στόμα του ενώ το ίδιο το έχει απόλυτη ανάγκη για ύπνο ενώ δεν έχει την ικανότητα να το επανατοποθετήσει τότε φροντίστε να διατηρείτε μια κοντινή απόσταση από την κούνια του για να το βοηθήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας.

Posted in: πιπίλα

Γενικοί κανόνες για την πιπίλα στα μωρά.

 • Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά πιπίλα. Για την ακρίβεια τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν δεν χρειάζονται πιπίλα ενώ η φυσική ανάγκη για να ηρεμήσει ένα μωρό μέσω θηλαστικής κίνησης εκφράζεται με την χρήση του δαχτύλου του.
 • Δεν υπάρχει καμία ανάγκη τα μωρά να πάρουν πιπίλα. Ειδικά πριν την εκδήλωση αυθόρμητης ανάγκης χρήσης του δαχτύλου το μωρό σας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί πιπίλα. Το δάχτυλό του μπορεί να χρησιμοποιείται ως πιπίλα από το ίδιο χωρίς κάποιον αποδεδειγμένο κίνδυνο.
 • Δεν υπάρχει η τέλεια πιπίλα. Για να βρείτε την τέλεια για εσάς και το μωρό σας ξεκινήστε δοκιμάζοντας μια και στην συνέχεια θα βρείτε το είδος που βολεύει καλύτερα το μωρό σας.
 • Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να μην πετύχετε την πρώτη φορά. Εάν το μωρό σας στις πρώτες προσπάθειες χορήγησης της πιπίλας αντιδρά έντονα με γκρίνια, κλάμα ή εκνευρισμό είναι φυσιολογικό. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν συνηθίσει σε μια εντελώς διαφορετική αίσθηση στο θηλασμό ενώ αυτά που παίρνουν μπουκάλι περιμένουν πως η θηλή της πιπίλας θα βγάλει κάτι και όταν αυτό δεν γίνετε εκνευρίζονται. Μην απογοητεύεστε , όταν το μωρό σας δεν πεινάει αλλά χρειάζεται θηλαστικές κινήσεις για να ηρεμήσει με λίγες προσπάθειες θα τα καταφέρετε. Δοκιμάστε να το δελεάσετε προκαλώντας του ένα ελαφρύ ερέθισμα στο μάγουλο ενώ στην συνέχεια διατηρήστε του την πιπίλα για το πρώτο λεπτό που το ίδιο δοκιμάζει την θηλαστική κίνηση της πιπίλας. Σε μερικές προσπάθειες θα τα έχετε καταφέρει.
 • Η πρώτη πιπίλα που μπορείτε πιθανόν να χρησιμοποιήσετε στο μωρό σας σε μια κατάσταση που θα θέλατε να το ηρεμήσετε είναι το μικρό σας δάχτυλο. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το καθαρό και με κομμένα νύχια δάχτυλό σας στο στόμα του μωρού σας με το ακροδάχτυλο στραμμένο στο ουρανίσκο του και το νύχι σας στην γλώσσα. Μια πολύ εύκολη και ασφαλή μέθοδος για γρήγορες και παροδικές λύσεις.

Posted in: πιπίλα

Πώς να χρησιμοποιήσετε την πιπίλα;

Την σημερινή εποχή οι πιπίλες κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια, σχήματα, υλικά και χρώματα.. Πειραματιστείτε διαλέγοντας μερικές στην αρχή και δώστε στο μωρό σας αυτή που δέχεται περισσότερο.

 • Φροντίστε η πιπίλα που αγοράσατε να είναι από 1 κομμάτι και όχι αποσπόμενη
 • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ως πιπίλα την θηλή του μπουκαλιού
 • Το υλικό της πιπίλας θα πρέπει να είναι συμπαγές πλαστικό ή καοτσούκ με τρύπες συνήθως στην μύτη της πιπίλας.
 • Μέχρι το μωρό σας να φτάσει τους 6 μήνες συνίσταται η συστηματική αποστείρωση και καλή καθαριότητα της πιπίλας ενώ μετά τους 6 μήνες μια απλή πλύση με σαπούν ι είναι εντάξει.
 • Το μήκος της πιπίλας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3,8 εκατοστά έτσι ώστε το μωρό να μην μπορεί να καλύψει ολόκληρη την στοματική κοιλότητα με την πιπίλα και έτσι αποφεύγετε ο πνιγμός.

Αγοράστε κάποια επιπλέον πιπίλα που θα έχετε έτοιμη προς χρήση στην περίπτωση που το μωρό σας απολέσει την πρώτη.

Posted in: πιπίλα

Πως μπορεί η πιπίλα να επηρεάσει το θηλασμό;

Η καθημερινή εμπειρία και η πιστοποιημένη διεθνής γνώση διαμηνύουν πως η πιπίλα μπορεί να μειώσει την αναγκαία πρόσληψη βάρους του μωρού σας τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, να μειώσει τον αριθμό και την διάρκεια των θηλασμών το πρώτο χρονικό διάστημα και έτσι να μειώσει την παραγωγή γάλακτος.

Η χρήση της πιπίλας μειώνει κατά μέσο όρο κατά 1 γεύμα λιγότερο τα γεύματα του μωρού σας με αποτέλεσμα την μειωμένη ανάπτυξη και την μειωμένη παραγωγή γάλακτος λόγω μειωμένου ερεθισμού στο στήθος.

Για τις θηλάζουσες μητέρες συνίσταται η αποφυγή της χρήσης πιπίλας ή μπουκαλιού για τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες από την γέννηση χρονικό διάστημα που ο θηλασμός εγκαθίσταται. Ζητήστε την συμβουλή ενός σύμβουλου θηλασμού πριν την έναρξη χρήσης πιπίλας.

Posted in: πιπίλα

11 λόγοι να αποφύγετε την πιπίλα στο μωρό σας!

Η πιπίλα είναι ένα αξεσουάρ που έχει συνδεθεί με την εικόνα ενός μωρού και η εικόνα αυτή έχει περάσει αναπόσπαστη και χωρίς κριτική στο υποσυνείδητο των νέων γονέων. Όμως κρύβει κάποιους κινδύνους που είναι σκόπιμο να λάβετε υπόψιν πριν ξεκινήσετε την χρήση της.

Η πιπίλα πρέπει να αποφεύγεται για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Η χρήση πιπίλας πριν την εγκατάσταση του θηλασμού (6-8 πρώτες εβδομάδες) προκαλεί συχνά σύγχυση θηλών και άρνηση θηλασμού από το μωρό σας.
 2. Η χρήση πιπίλας πριν την 4η εβδομάδα της ζωής μειώνει τον αριθμό των γευμάτων και την συνολική διάρκεια του θηλασμού με αποτέλεσμα να βάζει σε ρίσκο την παραγωγή γάλακτος και την πορεία του θηλασμού.
 3. Οι έρευνες δείχνουν πως η διάρκεια και η επιτυχία του θηλασμού μειώνεται αισθητά με την χρήση πιπίλας.
 4. Η χρήση μπουκαλιών και πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων από μύκητες ή γαστρεντερολογικά προβλήματα λόγω συσσώρευσης μικροβίων.
 5. Η χρήση πιπίλας αυξάνει κατά 50% την εμφάνιση ωτίτιδας στο μωρό σας.
 6. Οι ανωμαλίες διάπλασης των δοντιών είναι συχνότερες με την χρήση μπουκαλιού ή πιπίλας όπως και η τερηδόνα.
 7. Η ανατομία του προσώπου αλλοιώνεται με τους κοπτήρες να προεξέχουν όπως και το βάθος του προσώπου στην κατακόρυφη και οβελιαία διάμετρο.
 8. Η κίνηση της γνάθου είναι μεγαλύτερη αλλά η γωνία του στόματος μικρότερη.
 9. Οι μασητήρες εμφανίζουν μικρότερο εύρος κίνησης και δραστηριότητα.
 10. Η χρήση πιπίλας ΔΕΝ προστατεύει από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, ο θηλασμός προστατεύει και η διατροφή με το εύπεπτο μητρικό γάλα, που δίνει την δυνατότητα αφύπνισης σε περίπτωση πνιγμονής του μωρού σας.
 11. Αν χρησιμοποιείται την πιπίλα ως παυσίπονο κατά την διάρκεια ιατρικών πράξεων στο μωρό σας ή επεμβάσεων στον παιδίατρο τότε είναι καλύτερο να γνωρίζετε πως το καλύτερο παυσίπονο στο μωρό σας είναι το γάλα σας και άρα ο απευθείας θηλασμός είναι προτιμητέος.


Δοκιμάστε να αναγνωρίσετε την αιτία της ανάγκης θηλαστικής κίνησης από το μωρό σας πριν του δώσετε πιπίλα ως υποκατάστατο.Συνήθως είναι η ανάγκη θηλασμού ή επαφής με την μαμά που υποδηλώνει την ανάγκη του μωρού σας να αναζητά την θηλαστική κίνηση ή το πιπίλισμα. 

 

Πηγή:
The International Institute of Human Lactation Inc.. 2010. BE04: Breastfeeding Initiation and the First Week.

Posted in: πιπίλα

Πως θα χρησιμοποιήσετε την πιπίλα σωστά;

Αν και η χρήση της πιπίλας δεν είναι απαραίτητη και εγκυμονεί κινδύνους (11 καλοί λόγοι για να μην την χρησιμοποιήσετε), πολλοί γονείς μπορεί να επιλέξουν την χρήση της.

Για να αποφύγετε του κινδύνους για τον θηλασμό και την γενικότερη υγεία του μωρού σας προτείνονται ειδικές συστάσεις για την ορθή χρήση της:

 • Η πιπίλα που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι από σιλικόνη και όχι καουτσούκ.
 • Η πιπίλα που χρησιμοποιείται πρέπει να καθαρίζεται συστηματικά και έως και τον 6ο μήνα της ζωής του μωρού και να αποστειρώνεται σύμφωνα με τους κανόνες αποστείρωσης για τα βρέφη.
 • ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε πιπίλα πριν την 6η εβδομάδα της ζωής ή πριν εγκαταστήσετε τον θηλασμό χωρίς προβλήματα.
 • Χρησιμοποιείται την πιπίλα ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια του ύπνου του μωρού σας
 • Καταργήστε σταδιακά την πιπίλα μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας για να μειώσετε επιπτώσεις στην ανατομία του προσώπου και των δοντιών του.

Η πιπίλα δεν είναι η λύση στην αναζήτηση προσοχής ή ασφάλειας του μωρού σας και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για φαγητό ή αγκαλιά. Δώστε προσοχή στα αίτια που κάνουν το μωρό σας να αναζητά θηλαστική κίνηση και εκπληρώστε αυτή του την ανάγκη χωρίς υποκατάστατα.

Πηγή:
The International Institute of Human Lactation Inc. . (2010). BE04: Breastfeeding Initiation and the First Week.  

 

 

Posted in: πιπίλα

Μαθήματα βρεφικού μασάζ

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή δυσκολία σχετικά με την χρήση της πιπίλας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω email, facebook ή τηλεφώνου.

Πηγή

Mary Ann Liebert, Inc.,2010, ABM Clinical Protocol #7: Model Breastfeeding Policy (Revision 2010), 

Laura A. Jana, 2013,Practical Pacifier Principles

Jaafar SH, Jahanfar S, Angolkar M, Ho JJ, 2012,Effect of pacifier use on duration of breastfeeding in full-term infants

 Gwen Gotsch,1995,Pacifiers: Yes or No?

 Wambach, K. and Riordan, J. eds,2010, Breastfeeding and Human Lactation , London: Jones and Barlett Publishers, LLC.

 

Wilson-Clay and Hoover, 2008, The Breastfeeding Atlas, Fourth Edition,London:press

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.