όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 18 March 2018

Γιατί κλαίει το μωρό ;

 

Μαθήματα βρεφικού μασάζ

Το κλάμα του μωρού είναι ο τρόπος ενός μωρού να επικοινωνήσει μαζί σας την ανάγκη του ή κάποιο ενόχλημα που του  ταιριάζει. Το κλάμα του μωρού σας μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση, την υγεία και την ταυτότητά του αλλά και η ένταση του μπορεί να σας προειδοποιήσει για το επείγον της ανάγκης του. Οι αιτίες  του κλάματος αλλάζουν με την πάροδο της ηλικίας και καθώς το μωρό σας ωριμάζει .

Οι αιτίες που μπορεί να κάνουν το μωρό σας να κλαίει;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες παραγόντων που παρουσιάζονται ως αίτια για την πρόκληση κλάματος στο μωρό σας. εκτός από το κλάμα της γέννησης, που αποτελεί αμιγή ανθρώπινο φαινότυπο , οι αιτίες του κλάματος χωρίζονται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς λόγους.

Οι εξωτερικοί λόγοι του κλάματος ενός μωρού είναι περισσότερο κατανοητοί από εμάς καθώς συμβαίνουν συνήθως για έναν προφανή λόγο. Έχουν δηλαδή σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη μια λογική εξήγηση . Αυτοί είναι:

  • Η ανάγκη για προσοχή και φροντίδα και ο φόβος του αποχωρισμού ή η αντίδραση στον αποχωρισμό από τον κύριο φροντιστή,συνήθως τη μητέρα, είναι ίσως οι κυριότερος λόγος εμφάνισης κλάματος στο μωρό. Η αλλαγή της συνθήκης ασφαλείας που προσφέρει η αγκαλιά και η προσοχή του γονέα , δεν είναι από την αρχή εύκολα διαχειρίσιμη ως κατάσταση από το μωρό σας. Στην πορεία της βρεφικής και πρώτης νηπιακής ηλικίας το μωρό μαθαίνει να διαχειρίζεται τον αποχωρισμό γνωρίζοντας πως η αγκαλιά θα γυρίσει. Τους πρώτους μήνες το μωρό σας ακόμη νιώθει εγκατάλειψη και μέσω της επανάληψης και της προσφοράς ασφαλείας από την προσοχή και την αγκαλιά σας,μαθαίνει πως το περιβάλλον του παραμένει ασφαλές για κάποιο χρόνο και χωρίς εσάς. Φαίνεται όμως πως αυτό για να γίνει θέλει χρόνο και ενασχόληση με το μωρό σας το πρώτο χρονικό διάστημα της βρεφικής ηλικίας. Όσο περισσότερο δώσετε την αγκαλιά και τη προσοχή σας στο μωρό σας τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής τόσο περισσότερο θα μπορέσετε να κάνετε τη δική σας καθημερινότητα πιο ευχάριστη ,καθώς το μωρό σας θα αποζητά όλο και λιγότερο την αγκαλιά σας ως ανάγκη στους 12,18 και 32 μήνες της ζωής του. Αντιμετωπίστε την αγκαλιά που δίνετε στο μωρό σας ως επένδυση ψυχικής και σωματικής υγείας του. Σεβόμενοι τη δική του ανάγκη θα καταφέρετε να το κάνετε περισσότερο ανεξάρτητο και σίγουρο για το περιβάλλον και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους. Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία!
  • Η πείνα που είναι ο δεύτερος σε συχνότητα λόγος εμφάνισης κλάματος στα μωρά, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής. Η ανάγκη για φαγητό οδηγεί τα μωρά στην εκδήλωση πότε έντονου και πότε όχι κλάματος με γρήγορη παύση μετά την προσφορά της τροφής. Το μητρικό γάλα ή το ξένο, η προσφορά μιας γλυκιάς τροφής όπως ένα μπισκότο μπορεί να παρηγορήσει το μωρό σας και να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει το δυσάρεστο συναίσθημα της πείνας που ακόμη και σε εμάς τους ενήλικες δημιουργεί συχνά μια ανησυχία.
  • Η πρόκληση πόνου για παράδειγμα, από το τρύπημα μιας βελόνας ή της ενόχλησης μιας παιδιατρικής εξέτασης. Η αντιμετώπιση του κλάματος από πόνο γίνεται με την αγκαλιά της μαμάς, την προσφορά φαγητού ή αργότερα με την απόσπαση της προσοχής μέσω ενός παιχνιδιού μπορούν να προσφέρουν στο μωρό σας ικανοποιητική ανακούφιση από το κύριο ερέθισμα του σώματος. Οι κολικοί, ενοχοποιούνται συχνά για την εμφάνιση κλάματος στην πρώτη βρεφική ηλικία αντιμετωπίζονται συχνά ως πόνοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι συνήθως κάτι εντελώς διαφορετικό. Διαβάστε εδώ για τους κολικούς.
  • Το κρύο επίσης μπορεί να οδηγήσει τα μωρά σε έντονο κλάμα και κατά συνέπεια  έντονες κινήσεις χεριών και ποδιών που διαχέουν και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Μπορείτε να φροντίσετε η θερμοκρασία του δωματίου να είναι κατάλληλη για το μωρό σας , περίπου στους 18-25 βαθμούς. Ενώ όταν το κάνετε μπάνιο ή το αλλάζετε χρησιμοποιήστε ένα αερόθερμο για να ζεστάνετε γρήγορα το χώρο.
  • Σημαντικός λόγος εμφάνισης παρατεταμένου κλάματος φαίνεται να είναι η μέθοδος που ακολουθείται από τους γονείς σχετικά με τη φροντίδα του μωρού. Τα μωρά των δυτικών κοινωνιών που σιτίζονται με τρίωρο πρόγραμμα, που δεν έχουν την αγκαλιά ή την προσοχή που επιζητούν και μένουν αρκετή ώρα να κλαίνε στην κούνια ή το πάρκο, ενώ οι γονείς αγνοούν τις κλήσεις τους για προσοχή και αγκαλιά,φαίνεται να κλαίνε περισσότερο. Ακόμη και μικρή αύξηση του χρόνου της αγκαλιάς που λαμβάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντική για να μπορέσει να μειώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια του κλάματος. Διαβάστε εδώ για το πόσο σημαντικό είναι να παίρνετε το μωρό σας αγκαλιά για τη σωματική, νευρολογική και νοητική του ανάπτυξη.

Οι εσωτερικοί λόγοι εκδήλωσης κλάματος φαίνεται να έχουν την βάση τους στη νευρολογική ωρίμανση και ανάπτυξη του μωρού σας που προοδεύει με την πάροδο της ηλικίας.

  • Το κλάμα και το χαμόγελο στην αρχή της ζωής δεν φαίνεται να έχουν προφανείς λόγους, ειδικά πριν τον 3ο μήνα. Αρκετά συχνά το μωρό αντιδρά με γκριμάτσες και ήχους, πολύ λιγότερο κατανοητά ως αίτια του κλάματος από εμάς. Η έκφραση αυτή του εαυτού του είναι φυσιολογική και αναμενόμενη ενώ βελτιώνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας. Οι  σημερινές μελέτες του κλάματος αποδίδουν την εκδήλωση ανεξήγητου κλάματος κυρίως στη νευρολογική ηλικία του μωρού σας και τη δράση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Με την πάροδο της ηλικίας όπως το χαμόγελο γίνεται συνειδητό έτσι και το κλάμα αποκτά μια πιο συνειδητή μορφή και άρα πιο εύκολα κατανοητή αιτία. Το μωρό σας δηλαδή μπορεί να κλαίει χωρίς κάποια εξωτερική αιτία και μέχρι το ίδιο να βρει τη δική του εσωτερική ισορροπία να συνεχίσει να κλαίει χωρίς εσείς να μπορείτε, εκτός από την αγκαλιά και την προσοχή σας,να το βοηθήσετε να σταματήσει. Οι εκρήξεις αυτές λαμβάνουν συχνότερα χώρα τους πρώτους μήνες της ζωής ενώ της κρούσματα μειώνονται προς το τέλος του 3ου μήνα. Συνεχίζουν όμως να υπάρχουν στο μωρό σας σε όλη τη βρεφική ηλικία. Για αυτό το λόγο να ξέρετε πως είναι φυσιολογικό να μην καταλαβαίνετε γιατί κλαίει το μωρό σας και τι να του κάνετε για να αισθανθεί καλύτερα και να σταματήσει. Ούτε το ίδιο μπορεί να το ελέγξει αλλά σίγουρα στην πορεία της ζωής του θα τα καταφέρει καλύτερα μέσα από τη αγκαλιά σας και την αγάπη που του προσφέρετε.
  • Επίσης σημαντικός λόγος εμφάνισης ανεξήγητου κλάματος στη βρεφική ηλικία είναι η προσπάθεια ανάκτησης της εσωτερικής ισορροπίας μετά από την έκθεση σε πολλαπλά καινούργια ερεθίσματα και βιωματικές διαδικασίες. Όπως και ο ενήλικας το ίδιο και το μωρό μετά από μια έντονη ημέρα είναι φυσιολογικό να ξεσπά σε κλάμα προσπαθώντας να αποβάλει την ενέργεια και την ένταση και να ηρεμήσει. Η αιτία αυτή του κλάματος είναι λογικής σημασίας αλλά συχνά χωρίς προφανή λόγο. Έτσι το μωρό σας ,ως άνθρωπος, βρίσκει ξανά την ισορροπία του και η δική σας προσοχή και αγκαλιά το βοηθάει να κάνει αυτή την ενέργεια γρηγορότερα.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.