όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Ποιος ξέρει καλύτερα γιατί κλαίει το μωρό σας;

 

Μαθήματα βρεφικού μασάζ

 

Το μωρό επικοινωνεί μαζί μας με διάφορους τρόπου και έχει τη δική του γλώσσα που καλούμαστε να μεταφράσουμε για να αντιληφθούμε τις ανάγκες του και πώς να το βοηθήσουμε.

Η ακρόαση του κλάματος του μωρού σας είναι εξαιρετικά σημαντικό μέσο εκτίμησης των αναγκών του και παροχής επαρκούς φροντίδας. Είναι τόσο σημαντικό ώστε, οι γονείς με ελλιπή ακοή δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί στο να κατανοήσουν άμεσα την ανάγκη των μωρών τους, επείγουσα ή μη, όταν αυτή εκφράζεται με κλάμα. Η φυσική απάντηση των μητέρων στο κλάμα του μωρού τους είναι η έγερση και παροχή φροντίδας και η κατάσταση αυτή είναι ενστικτώδης.Σε αντίθεση με τους κανόνες που μεγαλώνουν σήμερα τα μωρά των δυτικών κοινωνιών όπου οι μητέρες συμβουλεύονται να μην αγκαλιάζουν τα μωρά τους συχνά όταν κλαίνε γιατί τα κακομαθαίνουν. Η πρακτική αυτή φαίνεται να πηγαίνει κόντρα στην φύση μας.

Όταν το μωρό σας κλαίει είναι φυσιολογικό αν αυξάνεται λίγο η θερμοκρασία του στήθους σας και να αντιλαμβάνεστε ροή γάλακτος. Επίσης  ενστικτωδώς η μητέρα νιώθει την ανάγκη να  αγκαλιάσει και να θηλάσει το μωρό της σε μια προσπάθεια να το καθησυχάσει και να του προσφέρει φροντίδα.

Επιπρόσθετα από τις εμφανείς αυτές αντιδράσεις και συναισθήματα ο καρδιακός παλμός των μητέρων φαίνεται να διαφέρει σε σύγκριση με του μπαμπά και έτσι η αντίδραση στο κλάμα του μωρού μεταξύ των δυο φύλων διαφέρει σημαντικά.

Σύμφωνα με μελέτες το άκουσμα του κλάματος του μωρού μέσω καταγραφής διακρίνεται και διαχωρίζεται εύκολα και από τους δυο γονείς , όταν πρόκειται για το δικό τους μωρό αλλά η αντίδραση μεταξύ μητέρας και πατέρα διαφέρει.

Η μητέρα με το άκουσμα του κλάματος του μωρού , μειώνει τον καρδιακό της ρυθμό και άμεσα τον αυξάνει δηλώνοντας την ετοιμότητα της για δράση. Σε αντίθεση με το πατέρα που συνήθως φαίνεται να μειώνει τον καρδιακό του παλμό αλλά χωρίς σημάδια περαιτέρω ενέργειας , δέχεται παθητικά το άκουσμα του κλάματος. Αυτό δείχνει την αμεσότερη ετοιμότητα των μητέρων να αντιδράσουν στο κλάμα του μωρού τους και μάλιστα με το σωστό τρόπο.

Άλλη έρευνα δηλώνει πως οι μητέρες λόγω της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου είναι περισσότερες φορές έναντι των μπαμπάδων , σωστές στο να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο κλαίει το μωρό και πώς να το ηρεμήσουν. Αυτό φαίνεται να ισχύει όχι μόνο για το δικό τους αλλά και για άλλα μωρά. Οι μπαμπάδες αρκετές φορές φαίνονται και ενοχλημένοι έναντι του κλάματος ενός μωρού , όταν ειδικά δεν είναι και το δικό τους.

Τα ανώτερο συμπεράσματα φαίνεται να αφορούν όχι μόνο γυναίκες που έχουν παιδιά αλλά και εφήβους που ακόμη δεν βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

 

Πηγή:

Zeifman DM, (2001) “An ethological analysis of human infant crying: answering Tinbergen’s four questions” PubMed Dec;39(4):265-85.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.