όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 15 July 2018

Πώς το βάρος του πρώτου σας μωρού επηρεάζει το δεύτερο;

Τα μωρά που γεννιούνται με μικρότερο από το προβλεπόμενο βάρος γέννησης παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως η εισαγωγή στην μονάδα εντατικής νοσηλείας, ο αυξημένος ίκτερος, τα αυξημένα επίπεδα λοιμώξεων κ.λ.π.

Πρόσφατη έρευνα μελέτησε την συχνότητα εμφάνισης μικρού βάρους γέννησης μωρού σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη με προϋπάρχον ιστορικό. Η έρευνα διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο και μελέτησε 259,481 γυναίκες από τις οποίες το 5% είχε ήδη ένα μικρό σε βάρος μωρό κατά την γέννηση στην πρώτη εγκυμοσύνη. Οι μητέρες αυτές είχαν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν και πάλι ένα χαμηλού βάρους γέννησης μωρό σε σύγκριση με την ομάδα που το πρώτο μωρό τους είχε φυσιολογικό βάρος. Ακόμα και όταν επιπλοκές τις εγκυμοσύνης όπως η προεκλαμψία που έχουν σαν αποτέλεσμα μειωμένο βάρος κατά την γέννηση αποκλείστηκαν και συγκρίθηκαν μεμονωμένα με τα αποτελέσματα, οι πιθανότητες παρέμειναν όμοιες και συνδυάστηκαν με την εβδομάδα τοκετού. Για τις γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη  η επανεμφάνιση του χαμηλού βάρους γέννησης σχετιζόταν περισσότερο με την γέννηση σε μεγαλύτερη εβδομάδα κύησης από την 32η .

Οι μελετητές συμπεραίνουν πως εάν στο ιστορικό σας κάποιο μωρό  έχει ήδη γεννηθεί με χαμηλό βάρος γέννησης τότε το επόμενο μωρό σας έχει αυξημένη πιθανότητα να έχει και αυτό χαμηλό βάρος γέννησης συγκριτικά με την ηλικία κύησης. Το γεγονός αυτό δίνει περισσότερα στοιχεία για την εντατικοποίηση του ελέγχου των γυναικών που έχουν ιστορικό με μωρό χαμηλού βάρους στην γέννηση έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές και αστοχίες σε μια επόμενη εγκυμοσύνη ή τοκετό.

Ίσως λοιπόν να χρειαστεί να επισκέπτεστε συχνότερα το γιατρό  ή τη μαία σας εάν σε κάποια προηγούμενη εγκυμοσύνη σας το μωρό σας γεννήθηκε λίγο μικρούλι!

 

Πηγή

Voskamp J B et.al., 2013, Recurrence of small-for-gestational-age pregnancy: analysis of first and subsequent singleton pregnancies in The Netherlands

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.