όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Κολικοί -Τι είναι και τι να κάνετε!

 

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Εισαγωγή

Οι κολικοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που παρουσιάζεται σε περίπου 1-2 στα 10 νεογέννητα και βρέφη και μπορεί να σας προβληματίσει έντονα σχετικά με την δυνατότητα σας να ανακουφίσετε το μωρό σας τις δύσκολες ώρες του κλάματος.

 

κολικοί μωρού

Τι είναι οι κολικοί και τι τους προκαλεί;

Οι αιτία των κολικών δεν είναι στις μέρες μας ακόμη πλήρως κατανοήτη και εν απουσία ταυτοποιημένης αιτίας η αντιμετώπιση βασίζεται στην υπόθεση. Οι κολικοί ως κατάσταση περιγράφουν μια αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του μωρού σας που εκδηλώνεται με έντονο κλάμα συνήθως από την 3η εβδομάδα της ζωής έως και τον τρίτο μήνα. Μπορεί να είναι παρόν όλες τις ώρες τις ημέρας αλλά κυρίως το απόγευμα και το βράδυ το φαινόμενο γίνεται περισσότερο έντονο ή κάνει μόνο τότε την εμφάνισή του. Το έντονο κλάμα εμφανίζεται άσχετα με τα γεύματα του μωρού σας με διάρκεια περίπου 3 ώρες συνήθως κρατάει 3 εβδομάδες και έως και τονν 3ο μήνα της ζωής του μωρού σας έχει φύγει από την καθημερινότητά σας.

Πιθανές αιτίες εμφάνισης κολικών είναι

 • Διατροφικές αλλεργίες : Για τα μωρά που θηλάζουν η δυσπεψία ορισμένων τροφών που καταναλώνονται από την μητέρα λόγω αλλεργιογόνων ουσιών που αυτές περιέχουν μπορεί να επιφέρουν κολικούς στο μωρό σας που εκδηλώνονται με έντονο κλάμα, απόρροια μιας απότομα εμφανιζόμενης κράμπας του εντέρου με ταυτόχρονη αποβολή αερίων από το μωρό σας, το οποίο φαίνεται να έχει σκληρή κοιλιά. Αλλά ακόμη συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση για τα μωρά που δεν θηλάζουν αποκλειστικά ή που καταναλώνουν και στερεές τροφές, η χρήση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να επιφέρει κολικούς στο μωρό σας.
 • Απογευματινό στρες : Όλα τα μωρά παιρνούν την κάθε τους μέρα μαθαίνοντας συνεχώς και ερχόμενα σε επαφή με καινούργια ερεθίσματα που κάποιες φορές δυσκολεύονται να αφομοιώσουν . Το έντονο πρόγραμμα, οι ήχοι, η καθημερινή ενασχόληση με καινούργια πράγματα κουράζουν το μωρό σας και μπορεί να το κάνουν να γκρινιάζει λίγο περισσότερο όπως ίσως και εσείς μετά από μια έντονη ημέρα. Η υπερένταση αυτή εκδηλώνεται με κλάμα συνήθως χαμηλότερων τάσεων από αυτό του πόνου αλλά με την έντονη ανάγκη και επιθυμία της θεραπευτικής αγκαλιάς των γονέων, κυρίως της μητέρας. Η ασφάλεια που μπορεί να του προσφέρει η αγκαλιά σας το βοηθάει να ξεπεράσει αυτό το στάδιο της έντονης ανησυχίας.
 • Ανασφάλεια – Έλλειψη αγκαλιάς : H συχνότερη αιτία που τα μωρά εκδηλώνουν συμπεριφορά έντονου κλάματος που χαρακτηρίζεται πολύ άστοχα <<κολικοί>> είναι γιατί δεν τους παρέχουμε την αγκαλιά που έχουν απόλυτη ανάγκη. Συνήθως με το φόβο να μην τα κακομάθουμε γιατί θα είναι δύσκολο μετά να φύγουν από την αγκαλιά, ενδίδουμε σε πρακτικες μήύθων που περισσότερο μας ταλαιπωρούν παρά λύνουν το πρόβλημα. Όταν αντιληφθούμε πως το μωρό μας είναι απόλυτα εξαρτημένο από εμάς για κάθε του ανάγκη , συναισθηματική και φυσική, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε γρήγορα πως το κλάμα αυτό οφείλεται περισσότερο  σε φόβο, μοναξιά , ανασφάλεια που προέρχεται από αμέλεια της βασικότερής του ανάγκης , της αγκαλιάς σας!

 

Posted in: κολικοί μωρού

Ποιες τροφές μπορεί να δημιουργήσουν κολικούς στο μωρό σας;

Στην περίπτωσή που δεν θηλάζετε αποκλειστικά το γάλα σκόνης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των γευμάτων του μωρού σας, συνήθως προέρχεται από εξανθρωποποιημένο αγελαδινό γάλα το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης αλλεργιών στο μωρό σας. Στην περίπτωση που το μωρό σας εμφανίσει συμπτώματα κολικών σκεφθείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στον αποκλειστικό θηλασμό άμεσα, κάτι το οποίο θα λύσει και το πρόβλημά σας επίσης άμεσα. Μια σύμβουλος θηλασμού θα μπορέσει να σας βοηθήσει αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε τον αποκλειστικό θηλασμό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας για να μπορέσετε να αλλάξετε το γάλα του μωρού σας σε ένα πιο υποαλλεργικό γάλα. Συμβουλεύεστε να αποφεύγετε το χαμομήλι, το σαχαρόνερο , το βραστό νερό , το μελόνερο κ.λ.π. που συχνά δίνετε στα νεογέννητα χωρίς την επίγνωση του κινδύνου αυτών και για τους κολικούς.

Στην περίπτωση που θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας υπάρχουν στοιχεία κάποιων τροφών που περνούν στο γάλα σας και μπορεί να προκαλέσουν κάποιες αλλεργίες.Η κύρια τροφή που μπορεί να προκαλέσει κολικούς στο μωρό σας είναι τα αγελαδινά προϊόντα, δηλαδή γάλα, τυρί, γιαούρτι και οποιοδήποτε παράγωγο αυτών η πράγματα που το περιέχουν.Άλλες τροφές που συχνά κατηγορούνται για αλλεργίες είναι το μοσχάρι, το αυγό, το ψάρι , το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα φιστίκια, η σόγια, το κοτόπουλο και φρούτα και λαχανικά με υψηλή οξύτητα.Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου συμβουλεύεστε ισχυρά να αποφύγετε την χρήση μπουκαλιών και πιπίλας.

Σε καμία περίπτωση καμία θηλάζουσα μητέρα δεν θα πρέπει εξαρχής για λόγους πρόληψης να σταματήσει την κατανάλωση οποιουδήποτε εκ των ανωτέρω. Η σύμβουλος θηλασμού σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις αναγκαίες ή όχι αλλαγές στο διαιτολόγιό σας. Ενημερωθείτε σωστά και μετά δράστε.

Posted in: κολικοί μωρού

Τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τους κολικούς του μωρού σας;

Επικοινωνήστε άμεσα με τους ειδικούς. Η συμβουλευτική που θα λάβετε από ειδικευμένο σύμβουλο θηλασμού είναι αναγκαία για να λύσετε το πρόβλημα σύντομα,με ασφάλεια και αποτελεσματικά αλλά και για να διαπιστώσετε αν όντως υπάρχει. Πολλές μητέρες μπορεί να χαρακτηρίσουν ως κολικούς αντιδράσεις του μωρού που είναι φυσιολογικές και κυρίως υποδηλώνουν την ανάγκη του για φαγητό, αγκαλιά, ασφάλεια και σιγουριά.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε πως όντως το μωρό σας έχει κολικούς μαζί με τον σύμβουλο θηλασμού σας θα φτιάξετε ένα πλάνο δράσης σχετικά με την διατροφή σας και την καταγραφή της συμπεριφοράς του μωρού σας.

Γενικά στην περίπτωση που θηλάζετε :

 • Θα σας προταθεί να φτιάξετε ένα ημερολόγιο με τις τροφές που καταναλώνετε και τις ανριδράσεις του μωρού σας ημερησίως.
 • Είναι καλό να εγκαταλείψετε τις πιπίλες και το μπουκάλι για 2-ε εβδομάδες

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε ξένο γάλα:

 • Αλλάξτε το γάλα του μωρού σας σύμφρωνα με τις συμβουλές του παιδιάτρου σας. Δώστε έμφαση στην αποστείρωση και αποφύγετε οποιδήποτε άλλο υγρό δίνετε στο μωρό σας εκτός από γάλα.

Επίσης για όλα τα μωρά και γονείς δοκιμάστε να  :

 • Να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά με την κοιλίτσα του πάνω στο στήθος σας ή με την κοιλίτσα του πάνω στο ώμο σας
 • Να κρατάτε το μωρό πάνω στο χέρι σας με την κοιλιά σας επί του βραχίονά σας
 • Να τυλίξετε το μωρό σας με σεντονάκι
 • Να κάνετε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο στο μωρό σας
 • Να κάνετε μασάζ στο μωρό σας  στην περιοχή της κοιλιάς
 • Να το κρατάτε το δυνατόν πιο απασχολημένο την ώρα εκείνη, αποσπώντας του την προσοχή με την ομιλία, το τραγούδι σας , με την χρήση λευκών ήχων όπως η σκούπα, το πιστολάκι, ο αποροφητήρας κ.λ.π.
 • Να κάνετε υπομονή και να μοιράζεστε την ευθύνη αυτή με τον σύντροφό σας
 • Να περιμένετε να περάσει λίγος καιρός και το πρόβλημα συχνά λύνετε μόνο του

Posted in: κολικοί μωρού

Μαθήματα βρεφικού μασάζ

Πηγή

Wambach, K. and Riordan, J. eds,2010, Breastfeeding and Human Lactation , London: Jones and Bartlett Publishers, LLC.

 Crying and Colic, American Academy of Peadiatrics 

,Fussy babies – is it the arsenic hour?, Australian Breastfeeding Association

Coping with colic, NCT

Probiotics and infant colic, BMJ, editorial by William E Bennett Jr

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.